ZTE MF636 + TL-MR3420
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ZTE MF636 + TL-MR3420
Witam
Mam problem z uruchomieniem zestawienia jak w temacie, czyli :
- modem ZTE MF636 Orange
- router TP-LINK TL-MR3420
Generalnie do kupna routera skłoniły mnie problemy z przerywaniem łączności modemu - miejsce o słabym sygnale GSM.
Router pozwoliłby mi umieścić modem w bardziej dogodnym miejscu a ponadto pozwoliłby mi rozdzielić łącze internetowe.
Postępowanie według wskazówek producenta TP-LINK nie daje pozytywnych rezultatów, czyli modem nadal rozpoznawany jest jako unknown.
Zainstalowanie najnowszego Firmware zostało wykonane.
Myślę że, problem może tkwić w dezaktywacji PIN , jak tego dokonać na moim modemie ?
Korzystanie z modemu bezpośrednio, przy pomocy aplikacji Orange można wyłączyć konieczność każdorazowego wprowadzanie kodu PIN ale to chyba nie o to chodzi.
A może ktoś korzysta z takiej konfiguracji i mógłby coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Reader
Mam problem z uruchomieniem zestawienia jak w temacie, czyli :
- modem ZTE MF636 Orange
- router TP-LINK TL-MR3420
Generalnie do kupna routera skłoniły mnie problemy z przerywaniem łączności modemu - miejsce o słabym sygnale GSM.
Router pozwoliłby mi umieścić modem w bardziej dogodnym miejscu a ponadto pozwoliłby mi rozdzielić łącze internetowe.
Postępowanie według wskazówek producenta TP-LINK nie daje pozytywnych rezultatów, czyli modem nadal rozpoznawany jest jako unknown.
Zainstalowanie najnowszego Firmware zostało wykonane.
Myślę że, problem może tkwić w dezaktywacji PIN , jak tego dokonać na moim modemie ?
Korzystanie z modemu bezpośrednio, przy pomocy aplikacji Orange można wyłączyć konieczność każdorazowego wprowadzanie kodu PIN ale to chyba nie o to chodzi.
A może ktoś korzysta z takiej konfiguracji i mógłby coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Reader
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: ZTE MF636 + TL-MR3420
Jak się da to wyłączyć poprzez włożenie karty do telefonu.Jeśli nie da się to już BOA.Reader pisze:Myślę że, problem może tkwić w dezaktywacji PIN , jak tego dokonać na moim modemie ?
- wojteks
- *** Administrator ***
O to chodzi ale raczej BOK i zlecenie pisemne będzie potrzebne o ile nie da się tego zrobić w telefonie/modemie.Reader pisze: przy pomocy aplikacji Orange można wyłączyć konieczność każdorazowego wprowadzanie kodu PIN ale to chyba nie o to chodzi.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tu http://bsooh2009.bplaced.net/pub/firmware/TL-MR3420/ jest chyba wersja beta wspierająca podanie pinu. Możesz sprawdzić jak chcesz.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
-
Faktycznie , odblokowanie telefonem nie możliwe.
Na razie rozmawiałem z BOK i się dowiedziałem że, niby nie ma możliwości odblokowania PIN w Orange Free.
Muszę się jeszcze wczytać w regulamin czy niema tam jakichś krzaków.
[ Dodano: 2010-12-16, 21:27 ]
Na razie rozmawiałem z BOK i się dowiedziałem że, niby nie ma możliwości odblokowania PIN w Orange Free.

Muszę się jeszcze wczytać w regulamin czy niema tam jakichś krzaków.
[ Dodano: 2010-12-16, 21:27 ]
Sprawdzałeś to ?Cezary pisze:Tu http://bsooh2009.bplaced.net/pub/firmware/TL-MR3420/ jest chyba wersja beta wspierająca podanie pinu. Możesz sprawdzić jak chcesz.
-
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Idź do salonu i napisz pismo że chcesz mieć usunięty PIN. Ja tak zrobiłem i na to czekam.Reader pisze:niby nie ma możliwości odblokowania PIN w Orange Free.
Nie pomagam na PW!
-
Byłem wczoraj w salonie Orange.
Została wymieniona karta SIM ponieważ w poprzedniej nie było opcji wyłączenia kodu PIN.
Jednak niewiele to zmieniło. Modem , sądząc po zachowaniu się kontrolki, inicjuje się teraz poprawnie i pozostaje w oczekiwaniu na połączenie w standardzie 3G (kontrolka świeci na niebiesko ciągle).
Jest to jakiś krok na przód, jednak nadal router nie rozpoznaje modemu i nie można rozpocząć połączenia.
Została wymieniona karta SIM ponieważ w poprzedniej nie było opcji wyłączenia kodu PIN.
Jednak niewiele to zmieniło. Modem , sądząc po zachowaniu się kontrolki, inicjuje się teraz poprawnie i pozostaje w oczekiwaniu na połączenie w standardzie 3G (kontrolka świeci na niebiesko ciągle).
Jest to jakiś krok na przód, jednak nadal router nie rozpoznaje modemu i nie można rozpocząć połączenia.

- daw12full
Witam. Mam ten sam problem jak READER.Od tygodnia posiadam router TL-MR3420 i modem usb ZTE-112 . Chciałbym mieć w domu WIFI żebym mógł grać online na PS3 . Oczywiście jest to niemożliwe jak się posiada modem usb . Zakupiłem ten router i w jego ustawieniach pisze ze mój modem usb jest Unknown . Nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować modem usb z routerem próbowałem wgrać nowego FIRMWARE ale non stop wyskakuje że ten plik jest za duży w sensie za dużo mb ? Prosiłbym o pomoc .
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ale rozpakowałeś plik zip? po rozpakowaniu masz plik o nazwie mr3420v1_en_3_11_11_up(101105).bin i tylko jego wskazujesz na stronie konfiguracji routera, w oknie konfiguracji wpisujesz kraj następnie wyświetlą się operatorzy wybierasz swojego i w tedy automatycznie ustawia ci się APN i inne parametry.
- daw12full
Dzieki ' DAREK.74 ' router odczytuje mój modem usb . Wgrałem ten plik o takiej samej nazwie jak mi podałeś . Jeszcze ras wielkie dzieki
. i Wesołych Świąt 

Pozdrawiam
-
No ja niestety stoję w miejscu.
Czyli obecnie najnowszy firmware routera nadal nie rozpoznaje typu modemu. 
Kod: Zaznacz cały
Firmware Version: 3.11.11 Build 101104 Rel.70817n
Hardware Version: MR3420 v1 00000000

- daw12full
Znalazłem strone gdzie piszą jakie modele pasują do TL-MR3420. I jest również model ZTE MF636
Ostatnio zmieniony 2010-12-23, 19:33 przez daw12full, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
-
Cześć, mam ten sam problem co Reader, też modem ZTE MF636 (orange) tylko mój router 3g to TL-MR 3220. Też jak podłącze modem to świeci się niebieska dioda zasięgu 3g lecz nie mam siły sygnału i mój modem jest nie rozpoznawalny. I jak udało Ci się połączyć? PS. Jeżeli chodzi o wyłączenie PIN to jest taka opcja w programie orange free, nie pamietam gdzie dokładnie chyba gdzieś w ustawieniach spróbuj może coś da. Pozdro Wojtek
-
Na razie napisałem do producenta , ale chyba chińczyki mnie olali bo nie raczyli odpowiedzieć. 
No i rozmawiałem z polskim serwisem gwarancyjnym, robię jeszcze jedną próbę i w razie niepowodzenia robię zgłoszenie gwarancyjne.
To wyłączenie PIN o którym piszesz to jedynie zapamiętanie w programie, a tu chodzi o wyłączenie na karcie SIM. To zupełnie co innego. Najlepiej sprawdź to wkładając tą kartę SIM z modemu do telefonu, jesli przy uruchamianiu nie zażąda wprowadzenia PIN to jest OK.
Na mojej karcie 3G było to niemożliwie więc w BOKu dostałem inną nową.
[ Dodano: 2010-12-30, 00:32 ]
Aha, jaki obecnie masz Firmware Version ?

No i rozmawiałem z polskim serwisem gwarancyjnym, robię jeszcze jedną próbę i w razie niepowodzenia robię zgłoszenie gwarancyjne.
To wyłączenie PIN o którym piszesz to jedynie zapamiętanie w programie, a tu chodzi o wyłączenie na karcie SIM. To zupełnie co innego. Najlepiej sprawdź to wkładając tą kartę SIM z modemu do telefonu, jesli przy uruchamianiu nie zażąda wprowadzenia PIN to jest OK.
Na mojej karcie 3G było to niemożliwie więc w BOKu dostałem inną nową.
[ Dodano: 2010-12-30, 00:32 ]
-
W tej chwili mam ten najnowszy TL-MR3220_V1_100809 wgrany ze strony producentaReader pisze: [ Dodano: 2010-12-30, 00:32 ]
-
Niestety to nie jest najnowszy.
Najnowszy obecnie to ten: TL-MR3220_V1_101104
http://www.tp-link.com/pl/support/downl ... L%2DMR3220
Najnowszy obecnie to ten: TL-MR3220_V1_101104
http://www.tp-link.com/pl/support/downl ... L%2DMR3220
-
Próbowałem wszystkich więc to nie ma za bardzo znaczenia. Napisałem do TP-LINK zobaczymy co odpowiedzą 

-
Ok, po wielu próbach wreszcie się udało
Dla tych, którzy mają problem z wykryciem modemu (obojętnie czy to przez komputer czy router) trzeba zainstalować program QPTS i połączyć się z modemem.
Instrukcja i link do programu dostępne tutaj
http://3g-modem.wetpaint.com/page/ZTE+K3565-Z+%28Vodafone%29
Następnie gdy uda się nam już wejść do pamięci urządzenia usuwamy wszystkie pliki o rozmiarze 0 lub 1 bajta. Warto mimo wszystko zrobić ich backup przed usunięciem.
Tyle, teraz router powinien bez problemu wykryć nasz modem.
Efektem ubocznym w moim przypadku jest nie działający napęd wirtualny CD modemu jednak jest mi on zbędny więc dla mnie nie stanowi to problemu. Poza tym nie jestem w stanie stwierdzić czy faktycznie CD nie działa przez uśnięcie ww plików bo walczyłem z modemem kilka ładnych godzin zanim udało mi się go uruchomić grzebiąc we wszelkich możliwych ustawieniach więc bardzo możliwe że wcześniej po drodze gdzieś namieszałem.
Aha i oczywiście nie biorę odpowiedzialności za ew uszkodzenie sprzętu ;]
Dla tych, którzy mają problem z wykryciem modemu (obojętnie czy to przez komputer czy router) trzeba zainstalować program QPTS i połączyć się z modemem.
Instrukcja i link do programu dostępne tutaj
http://3g-modem.wetpaint.com/page/ZTE+K3565-Z+%28Vodafone%29
Następnie gdy uda się nam już wejść do pamięci urządzenia usuwamy wszystkie pliki o rozmiarze 0 lub 1 bajta. Warto mimo wszystko zrobić ich backup przed usunięciem.
Tyle, teraz router powinien bez problemu wykryć nasz modem.
Efektem ubocznym w moim przypadku jest nie działający napęd wirtualny CD modemu jednak jest mi on zbędny więc dla mnie nie stanowi to problemu. Poza tym nie jestem w stanie stwierdzić czy faktycznie CD nie działa przez uśnięcie ww plików bo walczyłem z modemem kilka ładnych godzin zanim udało mi się go uruchomić grzebiąc we wszelkich możliwych ustawieniach więc bardzo możliwe że wcześniej po drodze gdzieś namieszałem.
Aha i oczywiście nie biorę odpowiedzialności za ew uszkodzenie sprzętu ;]