Antena zawnętrzna do Huawei E1820
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Antena zawnętrzna do Huawei E1820
też mam ten model i ten sam problem jaką antenke kupić pod ten model ? bo jedną już kupiłem z allegro i moge sobie ja do kosza wsadzić. Dodam że wystarczy mi zwykla bo mieszkam blisko nadajnika prosze o pomoc ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
seboceret, czemu spamujesz ? Założyłeś własny temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#301315 więc tam masz już odpowiedzi. Trzeba było nie zakładać nowego tylko dopisać się do istniejącego tematu.
-
- ### BAN ###
Podzielę się moimi doświadczeniami z E1823 + Antena.
Na początku mowie ze mam takich kilka na sprzedaż i jest ogłoszenie na Forum.
Do rzeczy. Rozebrałem E1823 bo mi się nie podobało ze na E176 z Antena miałem -57dBi a na E1823 - 85dBi z Antena. Przylutowałem kawałek kabelka do Anteny wewnętrznej (prosta sprawa) i poprowadziłem do gniazda Anteny , włożyłem tylko do środka tego gniazda od tylu kabelek w miejsce gdzie wchodzi pin z konektora Anteny. To wszystko jest takie male ,drobne ze nie odważyłem się lutować przy gnieździe.Efekt to -72dBi i szczęście w oczach.
No ale jeszcze było mi mało wiec wymyśliłem żeby wyjąć kabelek z gniazda Anteny w Modemie i podłączyć bezpośrednio do pinu w konektorze.Po prostu włożyłem Kabelek w izolacji bezpośrednio na pin w konektorze.Efekt -65dBi.Do wyniku E176 z oryginalnym aktywnym gniazdem jeszcze trochę brakuje ale myślę ze to kwestia kabelka i strat jakie powoduje. Może to jeszcze poprawie.Jak widać sprawę można pomyślnie rozwiązać.
Kwestia Konektora indukcyjnego tez mam w rozpracowaniu.
Kolega twierdzi za ma takowy i działa idealnie ale ja uwierzę dopiero jak sam zobaczę wiec zamówiłem coś takiego i za parę dni się wyjaśni.
Pozdrawiam.
Irek.
Na początku mowie ze mam takich kilka na sprzedaż i jest ogłoszenie na Forum.
Do rzeczy. Rozebrałem E1823 bo mi się nie podobało ze na E176 z Antena miałem -57dBi a na E1823 - 85dBi z Antena. Przylutowałem kawałek kabelka do Anteny wewnętrznej (prosta sprawa) i poprowadziłem do gniazda Anteny , włożyłem tylko do środka tego gniazda od tylu kabelek w miejsce gdzie wchodzi pin z konektora Anteny. To wszystko jest takie male ,drobne ze nie odważyłem się lutować przy gnieździe.Efekt to -72dBi i szczęście w oczach.

No ale jeszcze było mi mało wiec wymyśliłem żeby wyjąć kabelek z gniazda Anteny w Modemie i podłączyć bezpośrednio do pinu w konektorze.Po prostu włożyłem Kabelek w izolacji bezpośrednio na pin w konektorze.Efekt -65dBi.Do wyniku E176 z oryginalnym aktywnym gniazdem jeszcze trochę brakuje ale myślę ze to kwestia kabelka i strat jakie powoduje. Może to jeszcze poprawie.Jak widać sprawę można pomyślnie rozwiązać.
Kwestia Konektora indukcyjnego tez mam w rozpracowaniu.
Kolega twierdzi za ma takowy i działa idealnie ale ja uwierzę dopiero jak sam zobaczę wiec zamówiłem coś takiego i za parę dni się wyjaśni.
Pozdrawiam.
Irek.
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 16:06 przez Irek., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jakbys porobil zdjecia tego co robisz to byloby fajnie moze i ja bym sobie zrobil taki tuning.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-26, 15:19 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-26, 15:19 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 15:19 przez gtc1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Jeśli rozbierzesz to nie będą potrzebne zdjęcia bo to banalne.
Ale jak wymyśle jakiś sposób udoskonalenia i będę znów rozbierał to zrobię fotki.
Zrobiłem Fotki bo podłączyłem konektor w bezpośrednio w miejsce kabelka ze zdjęcia ale rewelacji to nie przyniosło. Mała poprawa jest ale i tak jeszcze nie jest tak jak z oryginalnym gniazdem. Może ktoś coś doradzi,ma jakiś pomysł ?
Ale jak wymyśle jakiś sposób udoskonalenia i będę znów rozbierał to zrobię fotki.
Zrobiłem Fotki bo podłączyłem konektor w bezpośrednio w miejsce kabelka ze zdjęcia ale rewelacji to nie przyniosło. Mała poprawa jest ale i tak jeszcze nie jest tak jak z oryginalnym gniazdem. Może ktoś coś doradzi,ma jakiś pomysł ?
-
Irek. pisze:Jeśli rozbierzesz to nie będą potrzebne zdjęcia bo to banalne.
dalbys rade zrobic zdjecie jak polaczyles antene z wejsciem? ja wole widziec bo nie jestem kumaty w tych sprawach i nie chcialbym nic zepsuć!!!
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 13:45 przez gtc1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fajny sposob na uwalenie frontendu HF.Irek. pisze:Po prostu włożyłem Kabelek w izolacji bezpośrednio na pin w konektorze.
Nie pomagam na PW.
-
- ### BAN ###
@key
nikogo nie uwaliłem
@gtc1982
Mam całkiem bezproblemowy sposób na ten problem.
Mianowicie wspominany konektor indukcyjny z Allegro.
http://allegro.pl/uniwersaly-konektor-i ... 38699.html
Działa !!! Rożnica do normalnego połączenia przez gniazdo to u mnie 2-3dBi i nic więcej.
nikogo nie uwaliłem

@gtc1982
Działa !!! Rożnica do normalnego połączenia przez gniazdo to u mnie 2-3dBi i nic więcej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fajnie. Podobno co drugi niedouczony ma szczescie. Sugeruje lekture i zastanowienie sie co robisz - na poczatek:Irek. pisze:nikogo nie uwaliłem
Impendancja Falowa
SWR
ESD
Tylko -3dB to az -50% energi. JFYI.Irek. pisze: Rożnica do normalnego połączenia przez gniazdo to u mnie 2-3dBi i nic więcej.
Nie pomagam na PW.
-
- ### BAN ###
Dobrze ze nie nazwałeś niedouczenia inaczej.
Ale widzisz żaden wykształciuch nie pomógł w tej sprawie potrafią tylko udzielać nie potrzebnych wskazówek z książek , które nic nie pomogły.
Ja metoda prób i ryzyka o czym dowiedziałem się od Ciebie znalazłem sposób na Antenę w E1823 mianowicie konektor indukcyjny,który wraz z Antena z Cybertech 17dBi daje wzmocnienie z -89dBi bez Anteny do -65dBi z Antena.Albo inaczej z dwóch-trzech kresek na piec kresek.
Tylko -3dB to az -50% energi. JFYI. a to mnie nie obchodzi.Mnie chodziło o Antenę a nie o wykłady.

Ale widzisz żaden wykształciuch nie pomógł w tej sprawie potrafią tylko udzielać nie potrzebnych wskazówek z książek , które nic nie pomogły.
Ja metoda prób i ryzyka o czym dowiedziałem się od Ciebie znalazłem sposób na Antenę w E1823 mianowicie konektor indukcyjny,który wraz z Antena z Cybertech 17dBi daje wzmocnienie z -89dBi bez Anteny do -65dBi z Antena.Albo inaczej z dwóch-trzech kresek na piec kresek.
Tylko -3dB to az -50% energi. JFYI. a to mnie nie obchodzi.Mnie chodziło o Antenę a nie o wykłady.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Klasyczna proba pomocy: daj glodnemu rybe, bedzie najedzony jeden dzien. Daj mu wedke, nie bedzie glodowal. Problem w tym, ze wiekszosci glodnych nie chce sie uzyc wedki, sa tak leniwi ze wola glodowac.Irek. pisze:Ale widzisz żaden wykształciuch nie pomógł w tej sprawie potrafią tylko udzielać nie potrzebnych wskazówek z książek , które nic nie pomogły.
-65 dB - -89 dB = 24 dB -> bardzo dobry wynik, biorac pod uwage ze antena ma 17dBi wzmocnienia a a konektorze indukcyjnym tracisz 3 dBIrek. pisze:Antena z Cybertech 17dBi daje wzmocnienie z -89dBi bez Anteny do -65dBi z Antena.

BTW: dBi jest jednostka wzmocnienia anteny - porownuje efektywnosc anteny z antena izotropowa. Wzmocnienie liczy sie w dB.
A mnie chodzi o to ze rozpowszechniana przez Ciebie "wiedza" nie pokrywa sie w zadnym stopniu z podstawowymi prawami fizyki, co wiecej sugerowane przez Ciebie modyfikacje moga uszkodzic sprzet (w najlepszym wypadku) lub powodowac zakłocenia w sieci.Mnie chodziło o Antenę a nie o wykłady.
Nie pomagam na PW.
-
Sprawdzales ten konektor indukcyjny na jakim modemie ze wiesz ze to tylko roznica 2-3dBi?Irek. pisze:@key
nikogo nie uwaliłem![]()
@gtc1982
jakbys sprawdzil ten konektor na modemie 1820 czy dziala i jeszcze jedno pytanie czy kupowales u tego sprzedawcy co podales linka? Z gory dzieki z odp.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-11, 11:07 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2010-12-11, 11:06 przez gtc1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nikt nie zauważył że w srodku znajduje się drugie gniazdo anteny .To chyba jest na złącze SMA ale nie jestem pewien czy to tak nazywa się to gniazdo. Ja też rozebrałem ten modem. Moze nie calkowicie rozebrałem bo był problem z zaczepami przy gnieździe USB i nie mogłem nic pomierzyć a to by wyjaśniło czy gniazdo jest podłączone czy nie .Irek. pisze:Jeśli rozbierzesz to nie będą potrzebne zdjęcia bo to banalne.
Okazuje się że to drugie gniazdo to gniazdo serwisowe i nie jest trwałe na tyle aby można wkładac i wyjmować wtyk o ile taki da się w ogóle gdzieś zakupić.