T-Mobile USA i Nokia Siemens Networks ogłosiły nowy standard komunikacji - Long Term HSPA Evolution (LTHE) - który pozwala na transmisję danych rzędu 650 Mb/s.
Proponowane kluczowe cechy Long Therm HSPA Evolution zostały zaakceptowane podczas posiedzenia plenarnego organizacji 3GPP RAN, które odbyło się w dniach 7-10 grudnia.
Popyt na coraz wyższe prędkości przesyłania danych rośnie. Zamierzamy wspierać rozwój zarówno standardu HSPA jak i LTE. W tym roku, podczas Mobile World Congress, zaprezentowaliśmy technologię oferującą przepustowość sięgającą 100 Mb/s. Nowa technologia LTHE pozwoli wykorzystać cały potencjał HSPA. - powiedział Keith Sutton, dyrektor ds. WCDMA Nokia Siemens Networks.
Technologia Long Term HSPA Evolution jest kompatybilna wstecznie (podobnie jak HSPA+), mogą z niej korzystać urządzenia WCDMA i HSPA.
Standard wspiera HSDPA Multiopoint, czyli umożliwia klientowi korzystanie z kilku nadajników naraz, oraz technologię MIMO - czyli transmisję wieloantenową (którą obecnie w Polsce wspiera jedynie Cyfrowy Polsat). Maksymalna prędkość pobierania danych wynosi 672 Mb/s (wysyłania 70 Mb/s) i jest możliwa dzięki wykorzystaniu naraz kilku częstotliwości.
Twórcy LTHE planują jego komercyjne wdrożenie w okolicach 2013 roku. (Ringu)
Czy oni nie mogą iść w jednym kierunku, tylko każdy w inną stronę? Niedługo trzeba będzie nosić ze sobą książkę z nazwami i opisami technologii, bo nie będziemy wstanie zapamiętać tego wszystkiego.
Twórcy LTHE planują jego komercyjne wdrożenie w okolicach 2013 roku. (Ringu)
Akurat skończy mi się umowa na OF PRO
Że tak się zapytam po co normalnemu userowi 650Mbps?
Popieram wypowiedź ja.michal. Aczkolwiek ciekawe jakie będą limity na taką przepustowość to co najmniej 100GB by się zdało i to może na dzień, a drugie 100 na noc
Prędkości nigdy za dużo, ale mając neo 20Mbit w kilku VODach miałem niemiłe doświadczenia z zacinającymi się filmami (i wcale nie taka super jakość, nawet nie b. dobra). I nie dlatego, że mam za wolne łącze, ale to po ich stronie był zator. Zresztą w wielu miejscach nie mogę wykorzystać tej prędkości. Na Steamie jak idzie chociaż 1MB/s to już święto.
Jeśli chodzi o filmy, to wolałbym ściąganie całego na dysk, nawet jak by miał 50GB niż strumieniowanie, bo jakoś zawodne jest.
A mi akurat się podoba takie rozwiązanie, z uwagi na obiecaną wsteczną kompatybilność, wysokie prędkości i zapowiadane szybkie wdrożenia.
Prędkość 650 Mb/s to tylko teoria, ale pozwoli na pewno obsługiwać wielu użytkowników przy zapewnieniu wysokiej prędkości, nie koniecznie maksymalnej