Od kilku dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem łącza z UPC FB 25Mb...
Posiadam do niego standardowy modem THOMSONA. Po podłączeniu modemu przez RJ45, wszystko działa super.
Postanowiłem zainwestować w router i podzielić sygnał na 1xRJ45, 2x WiFi, wybór padł na TPLINK WR740N.
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją podłączenia routera...sieć zrobiona poprawnie, urządzenia komunikują się z routerem (+WPA2-PSK jest aktywne), ale jeżeli na 1 komputerze ktoś siedzi, to na 2 nie ma internetu albo zamula okrutnie - w efekcie czego nie da się korzystać z niego

Postanowiłem uaktualnić soft routera, ale nadal działa tak samo beznadziejnie...
Jedyna opcja, która nie chce zadziałać to klonowanie adresu MAC...po sklonowaniu MAC karty sieciowej w stacjonarnym kompie, momentalnie gubi ustawienia przez DHCP (0.0.0.0)
Nie jestem laikiem w tym temacie i pamiętam, że znajomemu właśnie podłączałem router pod UPC + klonowanie MAC i wszystko działa do dzisiaj super.
Na jakimś forum znalazłem rozbieżne informacje dot. klonowania MAC (jedni piszą, że trzeba, inni, że nie trzeba...jak to jest w końcu?)
Dodam, że karty sieciowe są 100% sprawne, sterowniki są aktualne, systemy czyste...
Więc pozostaje pytanie czy router jest walnięty czy modem z UPC dali felerny...
Czy do podłączenia kart wifi, niezbędna jest weryfikacja QSS, bo pierwszy raz się z tym spotykam - z tego co wyczytałem to jeżeli urządzenie nie obsługuje tych trybów, QSS może być wyłączone?
Przeczytałem również, iż trzeba resetować modem UPC itp.? Jak to z tym jest, bo już 2x próbowałem i nie przyniosło to efektu = jednocześnie działa tylko internet na 1PC

Serdecznie proszę o pomoc, gdyż po 2dniach walki skończyły mi się koncepcje...