Pytanie o sens inwestycji WIFI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie o sens inwestycji WIFI
Witam,
Jako ze będę niedługo sie przeprowadzał na nowe osiedle domkow jednorodzinnych i badam rynek dostawców Internetu. Po odp. z Netii- brak możliwości technicznych podlaczenia tel. po Netii łączach. Do tpsa jeszcze nie wystepowalem, ale blisko osiedla sa tory kolejowe wiec uderzylem do tktelekom i wstepnie gdy beda warunki techniczne (widocznosc pomiedzy moim masztem i masztem na budynku z kasa biletowa) Pan zapronowal mi zaostac ISP na nowym osiedlu (kwadrat 600mx600m). Oni moga zaoferować symetryk 1M/100zl dla firmy ze swojej koncowki z budynku dworca (jak zasilanie backupowe akumulatory ktore wystarcza na kilka godzin zaniku pradu).
Moje pytanie jest następujące do osob, ktore sie tym zajmują. Czy taka inwestycja moze byc opłacalna ?
Lokalny Rynek: Netia, TPSA (ich lacza sa 130m od mnie, reszta osiedla ma jeszcze dalej)
Operatrzy WIFi: Znam 2 i podobno jest jeszcze trzeci. Jak dla mnie z jakoscia troche nie najlepiej, bylo kilka awarii zanik napiecia na przekaźniku, najdluzsza przerwa 2 dni, brak wsparcia od piatku 16 do pon 9:00,brak notyfikacji o planowanych zanikach prądu(ze strony energetyki)itd.
Moja wiedza ogólnie na temat sieci jest na poziomie CCNA+, podstawy linkusa PLD, Debian
Pan z tktelekom zaproponowal pudelko na maszcie na budynku PKP (odleglosc ok. 1 km) do mojej działki.
Czy tktelekom jest dobrym operatirem do zasilania ISP ? W przyszłości jakby sie wiodlo w interesie mozna pomyslec o backup z tpsa.
Czy to jest w obecnych czasach przy podanej konkurencji opłacalne ?
Jakie moga byc koszty takiej inwestycji ? A moze w dzisiejszych czasach trzeba inwestować w inne technologie ?
Bo rozumiem ze polozenie kabla swiatlowodu wokol osiedla to jeszcze drozszy interes, choc Internet moglby bardziej niezawodny. 3/4 domow jest juz wybudowanych, ale jeszcze kilka domow jest w trakcie budowy.
Prosze o opinie osob, ktore sie orientują w tym temacie.
Zakładam dostarczyć Internet stawiając na jakość przy cenach podobnych do konkurencji (na poczatek wyjść z dobra promocja).
Prosze o opinie nawet te krytyczne na moje założenia.
Pozdrawiam, Tomek1199
Jako ze będę niedługo sie przeprowadzał na nowe osiedle domkow jednorodzinnych i badam rynek dostawców Internetu. Po odp. z Netii- brak możliwości technicznych podlaczenia tel. po Netii łączach. Do tpsa jeszcze nie wystepowalem, ale blisko osiedla sa tory kolejowe wiec uderzylem do tktelekom i wstepnie gdy beda warunki techniczne (widocznosc pomiedzy moim masztem i masztem na budynku z kasa biletowa) Pan zapronowal mi zaostac ISP na nowym osiedlu (kwadrat 600mx600m). Oni moga zaoferować symetryk 1M/100zl dla firmy ze swojej koncowki z budynku dworca (jak zasilanie backupowe akumulatory ktore wystarcza na kilka godzin zaniku pradu).
Moje pytanie jest następujące do osob, ktore sie tym zajmują. Czy taka inwestycja moze byc opłacalna ?
Lokalny Rynek: Netia, TPSA (ich lacza sa 130m od mnie, reszta osiedla ma jeszcze dalej)
Operatrzy WIFi: Znam 2 i podobno jest jeszcze trzeci. Jak dla mnie z jakoscia troche nie najlepiej, bylo kilka awarii zanik napiecia na przekaźniku, najdluzsza przerwa 2 dni, brak wsparcia od piatku 16 do pon 9:00,brak notyfikacji o planowanych zanikach prądu(ze strony energetyki)itd.
Moja wiedza ogólnie na temat sieci jest na poziomie CCNA+, podstawy linkusa PLD, Debian
Pan z tktelekom zaproponowal pudelko na maszcie na budynku PKP (odleglosc ok. 1 km) do mojej działki.
Czy tktelekom jest dobrym operatirem do zasilania ISP ? W przyszłości jakby sie wiodlo w interesie mozna pomyslec o backup z tpsa.
Czy to jest w obecnych czasach przy podanej konkurencji opłacalne ?
Jakie moga byc koszty takiej inwestycji ? A moze w dzisiejszych czasach trzeba inwestować w inne technologie ?
Bo rozumiem ze polozenie kabla swiatlowodu wokol osiedla to jeszcze drozszy interes, choc Internet moglby bardziej niezawodny. 3/4 domow jest juz wybudowanych, ale jeszcze kilka domow jest w trakcie budowy.
Prosze o opinie osob, ktore sie orientują w tym temacie.
Zakładam dostarczyć Internet stawiając na jakość przy cenach podobnych do konkurencji (na poczatek wyjść z dobra promocja).
Prosze o opinie nawet te krytyczne na moje założenia.
Pozdrawiam, Tomek1199
Ostatnio zmieniony 2010-12-19, 18:28 przez tomek1199, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pytanie o sens inwestycji WIFI
Tak.tomek1199 pisze:Czy tktelekom jest dobrym operatirem do zasilania ISP
Nie.tomek1199 pisze:Czy to jest w obecnych czasach przy podanej konkurencji opłacalne ?
Jeżeli nie masz firmy to dojdą koszty zus a to poważna kwota.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak dojdziesz do momentu, w którym będzie Cię stać na TP to wtedy łącze z TK likwidujesz albo je przeznaczasz na backup, bo to niestety jest ciut inny poziom jakościtomek1199 pisze:W przyszłości jakby sie wiodlo w interesie mozna pomyslec o backup z tpsa.

-
Jeszcze jedno, Ja pracuje jako Informatyk w duzej firmie i prowadzenie firmy byłoby dodatkowym interesem. Ile w takim wypadku wynosi ZUS ?wojteks pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jeżeli nie masz firmy to dojdą koszty zus a to poważna kwota.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-12-20, 13:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-20, 13:19 przez tomek1199, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podpytaj sąsiadów czy ktoś korzysta i jak z poziomem usług. Jeśli ludzie nie są zadowoleni, to można powalczyć.tomek1199 pisze:Operatrzy WIFi: Znam 2 i podobno jest jeszcze trzeci.
Moim zdaniem tak, chociaż zależy ilu klientów zdobędziesz, jakie ceny im zaproponujesz, ile zainwestujesz w sprzęt itd. Musisz sobie skonstruować coś w rodzaju biznesplanu. Robiłem ostatnio coś takiego, jeśli chcesz to odezwij się na PW, podam Ci namiary i pogadamy.tomek1199 pisze:Czy taka inwestycja moze byc opłacalna ?
Jeśli rozmawialiście na początek o niewielkich przepływnościach (powiedzmy, okolice 10 Mbps) to przyzwoita cena. Kupując więcej, np. 100-200 Mbps możesz liczyć na ceny poniżej 50 zł/Mbps.tomek1199 pisze:moga zaoferować symetryk 1M/100zl
Jeśli w cenie łącza, to rewelacja (mówię o bezpłatnym utrzymaniu "pudełka" a nie jego zakupie, bo to groszowe sprawy, za 600 zł kupujesz komplet Ubiquiti NanoBridge'y i na 1 km zestawiasz link 5 GHz którym spokojnie przepchniesz 30-40 Mbps).Pan z tktelekom zaproponowal pudelko na maszcie na budynku PKP (odleglosc ok. 1 km) do mojej działki.
Zdecydowanie droższy, kilkadziesiąt tys. zł za 1 km położonej kanalizy. Zostaw to sobie na później, np. za 2 lata jak rozkręcisz sieć i zaczniesz mieć środki na inwestycje.Bo rozumiem ze polozenie kabla swiatlowodu wokol osiedla to jeszcze drozszy interes
Moim zdaniem zupełnie wystarczająca, a przy okazji prowadząc takiego małego ISP bardzo dużo się nauczysztomek1199 pisze:Moja wiedza ogólnie na temat sieci jest na poziomie CCNA+, podstawy linkusa PLD, Debian

Jeśli masz etat w innej firmie to za swoją działalność gospodarczą płaciłbyś tylko ubezpieczenie zdrowotne, aktualnie to jest około 230 zł/mies (dokładne wysokości składek znajdziesz pod tym linkiem).tomek1199 pisze:Ja pracuje jako Informatyk w duzej firmie i prowadzenie firmy byłoby dodatkowym interesem. Ile w takim wypadku wynosi ZUS ?
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli jak by nie patrzył przy 40 klientach 6 złotych z każdego pójdzie na składkę do zus.guteq pisze:Jeśli masz etat w innej firmie to za swoją działalność gospodarczą płaciłbyś tylko ubezpieczenie zdrowotne, aktualnie to jest około 230 zł/mies
Na 40 klientów na osiedlu (bez firm) żeby jakoś to działało wieczorem to z 8-10Mbps by zakupić czyli za 10Mbps=1000zł (30 zł od klienta brutto).
Do tego inwestycja w serwer i system do zarządzania nim. Baza u siebie przy tej ilości osób z 3-4 sektory i właściwie tylko opcja 5GHz ma sens. U klienta jakieś zintegrowane zestawy odbiorcze po jakieś 300zł (to zapłaci klient w aktywacji ale wtedy często nie zdecyduje się na łącze bo "drogo" i trzeba jakąś promocję zrobić).
Policz jeszcze poświęcony czas, upierdliwość klientów dzwoniących o każdej porze dnia i nocy bo "internet nie działa" itp.
Najważniejsze pytanie jakie i za ile sprzedasz klientowi łącze?
Koszty to 36zł + amortyzacja bazy i prąd na bazie czyli powiedzmy jakieś 40zł / klienta przy 40 klientach i tych kosztów nie obniżysz chyba że znacząco zwiększysz liczbę klientów. Pasuje na tym jeszcze coś zarobić.
Nie pomagam na PW!
- guteq
Zgadzam się, nawet można jeszcze trochę wyższy overbooking zrobić, powiedzmy 1:5 - to jakieś 50 Mbps do sprzedania klientom. Chociaż zależy od klientów, jak się trafią spokojni userzy mailowo-webowi to nawet i drugie tyle podepnie i nie będzie narzekania.wojteks pisze:Na 40 klientów na osiedlu (bez firm) żeby jakoś to działało wieczorem to z 8-10Mbps by zakupić czyli za 10Mbps=1000zł (30 zł od klienta brutto).
Przy takich ilościach ruchu, to spokojnie stary 2-3 letni pecet sobie poradzi. Albo dowolny nowy komp na najtańszych gratach.wojteks pisze:Do tego inwestycja w serwer
LMS jest darmowy, można liczyć tylko inwestycję czasu.wojteks pisze:system do zarządzania nim
5 GHz to z pewnością, ale spokojnie na bazie zapnie całość ludzi na jednym, góra dwóch sektorach. Ludzie na trzepak.pl piszą o 60-80 klientach powieszonych na 1 sektorze bez negatywnych skutków (i to tacy, którzy wiedzą co robią, nie jacyś uryniarze). Na dobrym sprzęcie (co aktualnie oznacza Ubiquiti) naprawdę zaskakująco dużo można wyciągnąć.wojteks pisze:Baza u siebie przy tej ilości osób z 3-4 sektory i właściwie tylko opcja 5GHz ma sens
Fakt. Np. można klientów uwiązać na 24-miesięczne umowy, zrobić aktywację 100 zł a pozostałe 200 zł rozłożyć im na"raty", dodatkowe 8 zł miesięcznie jest do bezbolesnego przełknięcia.wojteks pisze:U klienta jakieś zintegrowane zestawy odbiorcze po jakieś 300zł (to zapłaci klient w aktywacji ale wtedy często nie zdecyduje się na łącze bo "drogo" i trzeba jakąś promocję zrobić).
Dokładnie. Myślę że warto celować w "trochę taniej niż w TP" (czyli około 42-45 zł za 1 Mbps). I jeśli tylko pozostali WISPowie mają kiepską jakość, to nie warto bić się cenowo z nimi.wojteks pisze:Najważniejsze pytanie jakie i za ile sprzedasz klientowi łącze?
Ano... ale jeśli zainwestuje się trochę wysiłku w porządne zrobienie tego na początku, to potem powinien być spokój, co najwyżej zgłoszenia w rodzaju uszkodzenie CPE albo rozwizowanie anteny.wojteks pisze:Policz jeszcze poświęcony czas, upierdliwość klientów dzwoniących o każdej porze dnia i nocy bo "internet nie działa" itp.
Oczywiście nic się samo nie zrobi, trzeba będzie liczyć się z poświęceniem sporej ilości czasu (i na początek też własnych pieniędzy) ale kto wie, może z tego wyrosnąć sensowna własna firma.
Na początek walor edukacyjny też się liczyPasuje na tym jeszcze coś zarobić.

Ale myślę, że 40 klientów to trochę mało żeby się biznes zamknął. Podejrzewam że dopiero około 80-100 klientów podłączonych do sieci zapewni zarobek, pełne pokrycie wszystkich kosztów operacyjnych i jakieś środki na rozwój.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Neostrada 1Mbps kosztuje 44zł, Orange Freedom 40zł. Niestety te usługi są powiązane z opłatą za utrzymanie łącza albo najniższym abonamentem telefonicznym (28zł Dialog).guteq pisze: w "trochę taniej niż w TP" (czyli około 42-45 zł za 1 Mbps)
200zł * 40 klientów to 8000 (co by było przy 100 klientach?) zainwestowane bez zysku i zamrożone na 2 lata. To tylko duże, prężne sieci udźwigną, nowy nie ma szans na takie rozwiązanie. Samo łącze 10Mbps na 24 miesiące to 24 000 zł, niby to będą wpłaty klientów pokrywać ale tylko teoria jest piękna, rzeczywistość jest inna bo ten czy tamten się spóźni z płatnością, inny będzie żebrał żeby mu włączyć to w następnym miesiącu zapłaci itp.guteq pisze:można klientów uwiązać na 24-miesięczne umowy, zrobić aktywację 100 zł a pozostałe 200 zł rozłożyć im na"raty", dodatkowe 8 zł miesięcznie jest do bezbolesnego przełknięcia.
Ale tego nie da się robić "po godzinach" bo czasu będzie wiecznie brakować na rodzinę i nie tylko.guteq pisze:może z tego wyrosnąć sensowna własna firma.
Mało, 10zł od klienta zarobku to 800-1000 zł a jak własna firma (już bez etatu w innej) to z 800zł zus. Pasuje zrabiać na klientach około 3000zł żeby było na zus i jeszcze coś zostało na normalne funkcjonowanie (znaczy się wypłatę).guteq pisze: Podejrzewam że dopiero około 80-100 klientów podłączonych do sieci zapewni zarobek
Do montażu CPE należy kogoś wynająć a nawet robiąc samemu trzeba minimalizować ryzyko (badania wysokościowe, drabiny, szelki, dobra wiertarka udarowa itp.).
Nie pomagam na PW!
- guteq
Dlatego nie warto tego finansować własnymi środkamiwojteks pisze:200zł * 40 klientów to 8000 (co by było przy 100 klientach?) zainwestowane bez zysku i zamrożone na 2 lata.

To niewątpliwie prawdawojteks pisze:Ale tego nie da się robić "po godzinach" bo czasu będzie wiecznie brakować na rodzinę i nie tylko.

Mimo to, uważam że warto spróbować, jeśli się ma głowę na karku, trochę siły przebicia i chęci do pracy i nauki nowych zagadnień. Zawsze to jakaś przygoda

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Spróbować warto ale ja staram się przedstawić problemy z jakimi spotka się przyszły przedsiębiorca "po godzinach".guteq pisze:Mimo to, uważam że warto spróbować, jeśli się ma głowę na karku, trochę siły przebicia i chęci do pracy i nauki nowych zagadnień. Zawsze to jakaś przygoda
A co to jest 30 klientów? Nic.guteq pisze:Ja trenowałem to .... na sieci 30-osobowej i faktycznie czasem było urwanie głowy.
Hobby, stowarzyszenie itp. formy ale zarabiać się na tym nie da.guteq pisze:tyle że niekomercyjnie
Nie pomagam na PW!
- guteq
I niewątpliwie masz 100% racji w tym co piszesz. Ja staram się przedstawić zalety, więc obaj dajemy tomkowi1199 w miarę pełny obrazwojteks pisze:Spróbować warto ale ja staram się przedstawić problemy z jakimi spotka się przyszły przedsiębiorca "po godzinach".

To prawie tyle co 40 o których pisałeś wcześniejwojteks pisze:A co to jest 30 klientów? Nic.

No i nie miałem żadnego zarobkowego celu gdy się w to bawiłemwojteks pisze:Hobby, stowarzyszenie itp. formy ale zarabiać się na tym nie da.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
guteq pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ale kto wie, może przygoda pt. "Jak tomek1199 za namową TK Telekom został WISPem" zakończy się sukcesem finansowym
Witam,
Na poczatku chcialem podziekowac wszystkim za opinię. Bardzo dobrze zobrazowaliście mi wady i zalety tej inwestycji.
Tak jak przypuszczałem nie jest tak różowo na rynku WIFI.
Niestety jako ze musze utrzymac rodzine, skupie sie na mojej pracy, bo widze ze szybsza jest perspektywa podwyzki w porownaniu z uzyskaniem sensownych dochodow z WISP'a. Choc nie ukrywam ze doświadczenie z takiej inwestycji byłoby przydatne.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za opinie.
Tomek1199
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-24, 00:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-24, 00:32 przez tomek1199, łącznie zmieniany 1 raz.