Jaki modem i jaka antena do umts2100

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jimmyb
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem i jaka antena do umts2100

Post autor: jimmyb »

Przymierzam się do zakupu mobilnego netu. Niedawno zamontowali na moim zapiździewiu nowe nadajniki umts 2100, Play & Plus, więc teoretycznie powinienem mieć fajny sygnał (oba nadajnik ok. 300 m od mojego domku)

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.64819 ... 96875/z/14

Pytania:
- Jak cenowo przedstawia się oferta plusa i play? W grę wchodzi tylko i wyłącznie oferta pre-paid. Czy można wierzyć tej tabelce?
http://www.playmobile.pl/pl/oferta/inte ... index.html

- Zależy mi głównie na stabilności połączenia - prędkość ściągania ma trzeciorzędne znaczenie, bo nie zamierzam pobierać plików większych niż kilka mb - mam już w domu łącze ADSL. Połączenia umts którego z ww. operatorów mają lepsze opinie?

- Mile widziane pingi w grach online nie przekraczające 250ms - czy to możliwe? Nie gram w FPS'y ani inne WOW'y - moje gry nie wymagają ultra niskich pingów ;-)

- Jak zmierzyć ilość danych pobieranych/wysyłanych podczas rozgrywki online na moim łączu adsl? Nazwa programu mile widziana, bo chcę skalkulować sobie miesięczny transfer na łączu mobilnym, pi razy drzwi.

- Czy antena zewnętrzna jest w stanie zwiększyć stabilność i zmniejszyć ping/jitter?

Jeśli tak, jaki modem+antena+okablowanie polecacie? Budżet 300 pln. Mile widziane urządzenia bez simlocka z alledrogo, oczywiście z możliwością podpięcia anteny zewnętrznej.

- Czy kabel od anteny do modemu, długość 5m jest dopuszczalny? pokój mam na pięterku, 5m kabel powinien starczyć z masztu do "dziury" w ścianie ;-) http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9

Ufff.. to by było na tyle :-)
Ostatnio zmieniony 2010-12-20, 20:56 przez jimmyb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki modem i jaka antena do umts2100

Post autor: wojteks »

jimmyb pisze:Czy można wierzyć tej tabelce?
Dziś ją analizowałem, nie do końca jest wiarygodna. Play jest OK jeżeli chcesz go intensywnie używać ale prędkość do 1Mbps i doładowanie za 50zł to 4GB na 56 dni.
Plus ma 6GB za 100zł na 180 dni albo za 150zł 9GB na 180 dni.

jimmyb pisze:mam już w domu łącze ADSL
To po co Ci mobilny internet w domu?
jimmyb pisze:Mile widziane pingi w grach online nie przekraczające 250ms - czy to możliwe?
Modem HSPA/HSPA+ i pingi 70ms i mniej (jeżeli sieć nie przeciążona).
jimmyb pisze:Jak zmierzyć ilość danych pobieranych/wysyłanych
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
jimmyb pisze: Czy antena zewnętrzna jest w stanie zwiększyć stabilność i zmniejszyć ping/jitter?
Przy 300m od Node B? Nie pomoże.
jimmyb pisze: jaki modem
Modem HSPA/HSPA+ 900/2100MHz.
Nie pomagam na PW!
jimmyb

Dzięki za odpowiedź.

Mobilny internet potrzebny mi jest do dwóch rzeczy:

nowe, inne IP (nie bardzo wiem jak sprawić, by serwer gry widział dwa klienty (dwie kopie) gry odpalone z tego samego połączenia, jako zupełnie inne połączenie (różne ip), więc nowy net wydaje mi się najprostszą opcją ;-) ))

oraz do przeglądania netu, gdy jestem z laptopem poza domem - często "zwiedzam" kraj.

Mógłbyś podać konkretne, sprawdzone modele modemów HSPA/HSPA+ ? Chciałbym przez miesiąc potestować play, a przez drugi iplusa, dlatego potrzebny mi model bez simlocka.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jimmyb pisze:oraz do przeglądania netu, gdy jestem z laptopem poza domem - często "zwiedzam" kraj.
W tym przypadku Play nie ma zasięgu w całym kraju, Plus owszem.
jimmyb pisze: podać konkretne,
Huawei e182e (e182e MIMO), Sierra Wireless AirCard 310U, Huawei e1752c.
Nie pomagam na PW!
jimmyb

Play nie ma nawet zwykłego gprs w calym kraju?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jimmyb pisze:Play nie ma nawet zwykłego gprs w calym kraju?
Nie, nie ma. Play Online działa tylko na infrastrukturze Play 3G.
Nie pomagam na PW!
jimmyb

to troszeczkę, mówiąc kolokwialnie, "kupa" ;-)

To w takim razie najpierw przetestuję iplusa, ogromne dzięki za pomoc.

Jeszcze jedno pytanie - rozumiem że operatorzy liczą transfer jako upload + download?
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Nie, aczkolwiek właśnie zaczął włączać UMTS900 w swojej sieci, więc za 2-3 miesiące może się okazać, że to właśnie Play ma największy w kraju zasięg szybkiego internetu mobilnego :)
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak napisał wojteks:
wojteks pisze: Nie, nie ma. Play Online działa tylko na infrastrukturze Play 3G.
Tylko na Play Online. W taryfie Fresh są pakiety działające w całej Polsce (na roamingu Plusa). Niestety nie opłaca się to nijak jak ma to być normalny net bo 500MB to 35zł. Jest rozwiązanie kupienia pakietu 500MB w całej sieci i 1GB (25zł) w sieci macierzystej. Wtedy w macierzystej będzie szło z 1GB, a poza nią z 500MB. Ale to i tak wyjdzie 60zł za 1.5GB.
To tak informacyjnie. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jimmyb pisze:(nie bardzo wiem jak sprawić, by serwer gry widział dwa klienty (dwie kopie) gry odpalone z tego samego połączenia, jako zupełnie inne połączenie (różne ip), więc nowy net wydaje mi się najprostszą opcją ;-) ))
Zainteresuj się VPN'em i wirtualną maszyną (VMware Workstation / Virtual PC)
jimmyb

Czy huawei E169 jest dobrym modemem? czy lepiej wybrac cos innego? Fajnie by bylo, gdyby mial zlacze na antene zewnetrzna :-)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

jimmyb pisze:Czy huawei E169 jest dobrym modemem? czy lepiej wybrac cos innego? Fajnie by bylo, gdyby mial zlacze na antene zewnetrzna :-)
Jak pisałeś, jeśli podróżujesz po Polsce, ale używasz neta w pociągu, aucie, taksówce czy czym tam jeździsz, to trudno mi coś polecić, pewnie jakiś ExpressCard, bo niby dobrze trzyma zasięg (akurat "nieszczęsny" ZTE, jakiś do 3.6Mbit - modelu dokładnie nie znam).

Jeśli jeździsz, ale neta używasz w miejscu docelowym, mozna powiedzieć jako stacjonarny-przenośny, to może i ZTE MF636(7) byłby dobry. Nie posiada anteny, ale jak się go dobrze ustawi gdzieś na biurku to ciągnie dobrze. Niestety ma wady - brak wsparcia, potrzebuje kabla na 2xUSB (lub 1 mocne USB), trzeba czekać aż przełączy się na 3G (chyba że się wymusi), wyjścia antenowego też brak, ale na zasięg i bez tego chyba ma taki jak z anteną (~12km, 2-3Mbit / upload 384kbps - czyli maksymalna szybkość gołego 3G).

Huawei E169 z tego co widze jak i inne Huawei-e są dosć popularnymi modemami z tego co widzę, więc pewnie jeśli tego weźniesz to wybierzesz chyba modem bezpiecznie, bez większego ryzyka że coś będzie nie teges.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

E169 ma na tyle fajnie (ten bez G na końcu), że ma 3G na 900 MHz i 2100 MHz.
Play startuje z 3G na 900 MHz, więc za jakiś czas może się ten modem przydać. :ok:
ODPOWIEDZ