Odpalam dzisiaj Internet i szok...
Z tego co się orientuję Orange nie udostępnia na dzień dzisiejszy HSPA+ na Górnym Śląsku,
Czyżby to jakiś prezent przed świętami?
Transfer z noc.gts.pl przekracza 1000 KB/s i to o godzinie 13.00!
Tylko niestety ping nie jest za ciekawy...
Godziny szczytu:
Watcher pokazuje po połączeniu taki status jak w załączniku (nigdy wcześniej nie pokazywał, że jest połączony z HSPA+, zawsze z HSPA)...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Upl. i Ping słabiutkie może dopiero coś robią albo po prostu błąd pomiaru.
Speedtest.pl nie jest miarodajny u mnie pokazuje kosmiczne wyniki przed chwila miałem Ping 28 na HSPA.
Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=81ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=80ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=79ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=78ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=76ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=75ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=93ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=92ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=90ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=88ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=86ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=85ms TTL=50
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=82ms TTL=50
Dalej Download jest na poziomie ok 8 Mbit/s...
Jeśli chodzi o upload, test jest niemiarodajny, wysyłałem teraz przez FTP pliki (za pomocą TC) i transfer był na poziomie 120 KB/s (~1 Mbit/s).
Kolejny dowód na to, że coś jest inaczej to przydzielone mi IP, pierwszy raz przydzielono mi tak niskie IP (z zakresu 46.134.XXX.XXX), zawsze to było wyższe (np.: 91.94.XXX.XXX)...
W piątek sprawdzałem w kilku miejscach w Katowicach i Tychach - nie było ani nośnej 10614, ani HSPA+ na standardowych nośnych (przynajmniej na karcie OFnK nie działało).
Możliwe, że dzisiaj ktoś kliknął myszką w odpowiedni przycisk i w końcu ruszyło - sprawdzę przy okazji, na nieszczęście wczoraj modem pożyczyłem na kilka dni
No to chyba można już zazdrościć.
Mimo ze osiągi są w sumie takie sobie jak na HSPA+ oprócz tych ostatnich Pingów.
W święta będę przejeżdżał przez Slask to zaszaleje w HSPA+.
No to mamy 2.00 w nocy, ale niestety pogoda za oknem nie rozpieszcza, tzn. jest bardzo mglisto, widoczność za oknem zerowa. Nie wiem jaki to ma wpływ na zasięg, ale mam go dzisiaj słaby (tylko -90 dBm), dlatego też nie udało mi się przekroczyć magicznej bariery 1000 KB/s... Transfer z ubuntu.pl średnio na poziomie 970 KB/s...
Źle nie jest, dobrze, że się coś dzieję, ale tak jak koledzy wyżej napisali, jak na HSPA+ to prędkości troszkę większe powinny być...
Pozdrawiam przedświątecznie!
Shocker pisze:nie udało mi się przekroczyć magicznej bariery 1000 KB/s.
Wygląda na to, ze profil QoS dla kart SIM nie został jeszcze zaktualizowany i ustawiony jest na 8Mbit. Możesz to sprawdzić programem MDMA: http://www.nerve.org.za/mdma/, choć nie wiem czy jest kompatybilny z Sierrą.
Szukałem dzisiaj HSPA+ w Tychach, z marnymi efektami.
a) Nośna 10614 działa tylko na niektórych stacjach;
b) Korzystając z OFnK i logując się do sektora z trzema częstotliwościami nośnymi modem działa tylko w trybie HSPA.
Profil QoS to 8192/2048, czyli bez zmian w stosunku do tego, co było wcześniej.
Oby nie było tak jak w Plusie, że HSPA+ jest niedostępne dla prepaidów i niższych abonamentów.
[ Dodano: 2010-12-23, 18:14 ] Shocker, czy mógłbyś sprawdzić CellID stacji, na której korzystasz z HSPA+, np. za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ?
Pijo pisze:Wygląda na to, ze profil QoS dla kart SIM nie został jeszcze zaktualizowany i ustawiony jest na 8Mbit. Możesz to sprawdzić programem MDMA: http://www.nerve.org.za/mdma/, choć nie wiem czy jest kompatybilny z Sierrą.
Albo coś robię źle, albo niestety (tak wywnioskowałem z dokumentacji programu) nie działa data counter i data speed z modemami Sierry... Da się to jakoś inaczej sprawdzić? Jeśli tak, to da się zmienić jakoś te parametry profilu QoS karty SIM?
Patryk pisze:Shocker, czy mógłbyś sprawdzić CellID stacji, na której korzystasz z HSPA+, np. za pomocą »Top NetInfo« ?
Zrzut ekranu w załączniku, razem z testem prędkości wykonanym za pomocą połączenia dial-up w top_netinfo...
Ja posiadam Nowy BE Standard, z 10% rabatem i szczęśliwymi godzinami. Dlatego mogę wieczorami poszaleć z testami...
Smacznej Wigilii wszystkim życzę!
frutis pisze: Ale już niedługo można się spodziewać HSPA+ DC
Nareszcie.
W przeciwieństwie do zielonego "lydera technologicznego" będzie/jest (co widać w Orange po obserwacji występowania trzeciej częstotliwości nośnej) na znakomitej większości stacji, miast tylko na niewielkiej ich ilości.
Ciekawe, kiedy ruszą z mniejszymi miastami, np. Bielsko-Biała, czy miasta poniżej 100k mieszkańców w obrębie GOP, bo w Tarnowskich Górach i Mikołowie nie ma.
Nie wiem, jak w Będzinie.