Modem GSM na USB na Świeta

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jastu
Początkujący użytkownik forum

Modem GSM na USB na Świeta

Post autor: jastu »

Witam,
z okazji świat szukam prezentu - chciałbym podarować modem GSM 3G na USB, który będzie działał pod win7x64. Mam mało czasu i w grę wchodzi zakup na miejscu w Poznaniu, a że jestem słaby w temacie (nie używam na co dzień) proszę Was o pomoc : na Allegro po zawężeniu wyszukiwania w kategorii Allegro › Komputery › Akcesoria (Laptop, PC) › GSM › Modemy GSM › USB do miejscowości Poznań zostaje zwrócona jedna strona wyników - czy można z modemów tam widocznych wybrać coś porządnego ? najlepiej z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej :/ I ty zostań Świętym Mikołajem !
Dzięki za każdą wskazówkę

// edit
Czy dodatkowy przewód USB może służyć do wzmocnienia sygnału ?

// faworyt
Huawei e160
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Re: Modem GSM na USB na Świeta

Post autor: Ravir »

Porządny?

Prosze bardzo : Sierra Wireless Sierra Wireless AirCard USB 309 - sam go używam i jest to wg mnie jeden z NAJLEPSZYCH modemów.

Ma wszystko co Wymagasz - Podłączenie zew anteny, bezbłedna praca pod Win 7 32/64 Bit - dodatkowo pracuje w HSDPA kategoria 14 (download 21,1 Mbps), HSUPA kategoria 6 (upload 5,76 Mbps) - co testowałem.

Kabel - tzw. PRZEDŁUŻACZ przewodu USB - NIE zwiększa zasięgu sam z siebie. :D Pomaga tylko w UMIEJSCOWIENIU modemu tam, gdzie mamy zasięg - czasem przemieszczenie modemu o przysłowiowe 2 metry radykalnie poprawia zasięg. U mnie w Firmie już 20 cm za zakratowanym oknem łapię 3G a w środku nie. Jeśli Masz problemy z zasięgiem np. na biurku a przy oknie śmiga to "przedłużka" USB jest tanim rozwiązaniem. Jednak w takim przypadku polecam raczej antenę panelową - która daje dużo lepsze efekty a nie kosztuje dużo - ja używam anten panelowych Firmy DIPOL z Krakowa - kosztują 77 zł - do tego nalezy kupić przejściówkę za 9 - 26 zł - to rozwiązanie ma tą zaletę, że jak zmienimy modem - to wymieniamy przejściówkę a nie musimy sie bawić w zarabianie wtyczek. Łączny koszt anteny z przejściówką zamknie się w 100 zł - anteny innych firm kosztują podobnie.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
jastu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jastu »

Thx z obszerną odpowiedź :D myślałem jeszcze o E180 ale wypada blado w obecnych okolicznościach

// edit

faktycznie sprzęt innej klasy, tak samo jak jego cena :klnie: Często widzę jeszcze Sierra Wireless AirCard USB 310U i 307
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

310U to chyba następca - ale głowy sobie nie dam uciąć :D

Nie wiem dokładnie czym się różnią 307, 308, 309 i 310 - gdzieś wyczytałem, że częstotliwościami. Ale to moje domysly.

SW 310U też ma doskonałe opinie - ja użytkuję 309 od roku i NIE zamieniam ją na inny model. O porównaniu do Huawei nie ma mowy - Sierra bije go na głowę. Ja osobiście miałem problrmy z modemami Huawei pod Win 7 - czasem nie były wykrywane - po restarcie kompa było OK.
Sierra Wireless 309 ZAWSZE chodzi stabilnie, nigdy nie sprawiala problemów. Dlatego jeśli możesz to kup Sierrę.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ravir pisze: Nie wiem dokładnie czym się różnią 307, 308, 309 i 310 - gdzieś wyczytałem, że częstotliwościami. Ale to moje domysly.
Rodzinka wygląda tak.
306 i 307. 306 ma 3G na 850/1900/2100 MHz. 307 ma 900/2100 MHz.
308 i 309, a teraz 310U bo 309 miały jakąś wadę techniczną i 310U to następca 309. 308 ma 3G 850/1900/2100/MHz, a 310U ma 3G na 900/1900/2100 MHz.
Z tego co pamiętam to 309 miał 3G na 900/2100 MHz (bez 1900).

Ja użytkuję moduł Sierry i też zero problemów na 7. Hibernacje nie hibernacje wszystko działa.
Z Huawei E160 nie miałem jak na razie problemów na 7. Inna sprawa, że nigdy nie usypiałem, ani nie hibernowałem z włożonym w USB.
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

Ja w obronie tego biednego Huawei. :(
U mnie na Windows 7 64bit wszystko śmiga wyśmienicie.
Hibernacja , uśpienie = :ok:
Używam jednak nowszych Modemów nie takich jaki np. E160 , który był projektowany a ściślej jego oprogramowanie w czasie kiedy W7 nie było i z tad mogą wynikać ewentualne problemy.Nowsze modele Huawei na pewno nie są gorsze od porównywalnych Sierry.Nie można porównywać starych Modemów Huawei z nowymi Sierra.Stwierdzenie ze kiedyś miałem problemy z Huawei nie wymieniając Modelu i porównując do Sierry może być nie obiektywne.
http://pclab.pl/art42363.html
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Tu nie chodzi tyle o sprzęt co o sterowniki. Sterowniki < 3.09.00 stwarzały problemy , z wykryciem sprzętu jeśli włożyliśmy go do innego USB niż podczas instalacji, itp. Teraz na najnowszych 3.17.00 wszystko jest okey. Wiem , bo sam miałem problemy z instalacją E160 , w którym w oryginalnym dashboardzie Play były stare sterowniki Huaweia. Od wersji 3.09.00 problemów brak.
ODPOWIEDZ