CDMA w Orange free
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
CDMA w Orange free
Czy w usłudze mobilnego internetu Orange free jest dostęp do cdma?
Wygląda to tak, z internetu będe korzystał w domu. Do masztu umts mam 700m bez przeszkód. Do bts cdma mam 3,7 km ale tez widzę go z okna bo jest na wzniesieniu.
Czy warto brać modem z cdma jeśli jestem w zasięgu umts? Wiem ze umts jest szybszy, choć nie wiem jakie prędkości oferuje stacja znajdująca się 700m odemnie, ale jeśli umts byłby przeciążony to pozostaje jeszcze cdma. Dobrze kombinuję?
Wygląda to tak, z internetu będe korzystał w domu. Do masztu umts mam 700m bez przeszkód. Do bts cdma mam 3,7 km ale tez widzę go z okna bo jest na wzniesieniu.
Czy warto brać modem z cdma jeśli jestem w zasięgu umts? Wiem ze umts jest szybszy, choć nie wiem jakie prędkości oferuje stacja znajdująca się 700m odemnie, ale jeśli umts byłby przeciążony to pozostaje jeszcze cdma. Dobrze kombinuję?
Ostatnio zmieniony 2010-12-28, 19:56 przez Deks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: CDMA w Orange free
Jeżeli mieszkasz w Gdyni i jesteś w zasięgu 3G, to lepiej próbować z 3G niż CDMA.
Podaj swój adres.
Podaj swój adres.
-
- Stały użytkownik forum
No ok ale tak jak napisałem jeśli bts 3g byłby przeciążony to mam jescze cdma. Z tego co czytam to na cdma może być nawet 3 Mbit/s a 3g nie zawsze chodzi szybciej co też wnioskuje z postów.ryba825 pisze:Jeżeli mieszkasz w Gdyni i jesteś w zasięgu 3G, to lepiej próbować z 3G niż CDMA.
-
- Mistrz bezprzewodowy
CDMA jest głównie przeznaczona na tereny wiejskie, w okolicach Gdyni są 3 BTS CDMA.
Najlepiej gdybyś pożyczył od kogoś modem, kupić Orange Free na Kartę w kiosku (ewentualnie kupić OPOP i przeszedł na OFnK) i sprawdził jaką osiągasz prędkość. Orange zaczyna wprowadzać HSPA+, więc za jakiś czas zawita pewnie i do Gdyni.
Może być, ale nie musi.Deks pisze:Z tego co czytam to na cdma może być nawet 3 Mbit/s
Najlepiej gdybyś pożyczył od kogoś modem, kupić Orange Free na Kartę w kiosku (ewentualnie kupić OPOP i przeszedł na OFnK) i sprawdził jaką osiągasz prędkość. Orange zaczyna wprowadzać HSPA+, więc za jakiś czas zawita pewnie i do Gdyni.
Wziąć możesz.Deks pisze:Czy warto brać modem z cdma jeśli jestem w zasięgu umts?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może, jak jesteś sam na nadajniku... W Gdyni nie sądzę, abyś był sam, więc teoretycznie prędkości miałbyś w granicach 1Mbps, za to pingi pewnie niższe niż w 3G.Deks pisze:Z tego co czytam to na cdma może być nawet 3 Mbit/s
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o umts to mam wszystko prócz play. Imusiał bym kupić 3 startery aby wypróbować wszystko co dostępne. Tylko w tym Orange jest to CDMA. Ale czy w przypadku usług prepaid nie są jakoś ograniczone transfery w porównaniu z ofertami na abonament?ryba825 pisze:Orange Free na Kartę w kiosku (ewentualnie kupić OPOP i przeszedł na OFnK) i sprawdził jaką osiągasz prędkość.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko w Orange Free 19, Orange Free 59, Orange Free 99, Orange Free 159.Deks pisze:Czy w usłudze mobilnego internetu Orange free jest dostęp do cdma?
W Orange Free na kartę nie ma CDMA. Są to tylko karty SIM (nie SIM/R-UIM).Deks pisze:Tylko w tym Orange jest to CDMA. Ale czy w przypadku usług prepaid nie są jakoś ograniczone transfery w porównaniu z ofertami na abonament?
Dodatkowo w ofercie na kartę nie da się wyłączyć kompresji danych (dotyczy sieci GSM/3G bo w CDMA nie ma kompresji).
-
- Stały użytkownik forum
Michał nie doczytałeś, prepeid tylko po to aby potestować i zdecydować gdzie abonament zaciągnąć.ja.michal pisze:W Orange Free na kartę nie ma CDMA. Są to tylko karty SIM (nie SIM/R-UIM).

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Doczytałem i rozumiem, ale testując 3G nie dowiemy się jak CDMA będzie chodzić. 

-
- Stały użytkownik forum
Tak czy inaczej CDMA zawsze się przyda choćby dlatego że często wyjeżdzam na wieś a tam tylko gprs i własnie cdma.
A czy ktoś wie czy w przypadku modemu AnyData ADU-770 można ręcznie przełączać się pomiędzy CDMA i 3G? Czy może on to tylko robi automatycznie?
A czy ktoś wie czy w przypadku modemu AnyData ADU-770 można ręcznie przełączać się pomiędzy CDMA i 3G? Czy może on to tylko robi automatycznie?
Ostatnio zmieniony 2010-12-22, 21:32 przez Deks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.Deks pisze: A czy w przypadku modemu AnyData ADU-770 można ręcznie przełączać się pomiędzy CDMA i 3G?
-
- Stały użytkownik forum
No to wypasik. Szkoda tylko że poza AnyData ADU-770 nie ma nic innego go 3G/CDMA, choćby z wyjściem na antene.
- wojteks
- *** Administrator ***
ADU635WA ma 3G/CDMA.Deks pisze:Szkoda tylko że poza AnyData ADU-770 nie ma nic innego go 3G/CDMA, choćby z wyjściem na antene
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem co to za ustrojstwo, orange nie ma tego w ofercie.wojteks pisze:ADU635WA ma 3G/CDMA.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ma, tylko nie ma o tym nic na ich stronie (chyba).Deks pisze:Nie wiem co to za ustrojstwo, orange nie ma tego w ofercie.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- wojteks
- *** Administrator ***
- Rosiq
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo możliwe, że ten modem nie jest już w ofercie.
Sam taki posiadam w ofercie Orange Free.
Zdecydowałem się na nią tylko dlatego , że mam 20GB limitu danych a nie zaledwie 3GB jak w OFP.
Wracając do modemu ADU-635WA - dwa razy uległ mi w nim awarii moduł CDMA. Dwukrotnie dostałem nowy modem.
Czyli teraz mam już trzeci.
Być może nie byłem jedynym użytkownikiem, któremu ów modem sprawiał tyle kłopotów, dlatego został wycofany ze sprzedaży.
Po swoich doświadczeniach z tym modemem nie polecałbym nikomu firmy AnyDATA.
Chociaż może oni też wyciągnęli wnioski i robią teraz swoje urządzenia staranniej.
Sam taki posiadam w ofercie Orange Free.
Zdecydowałem się na nią tylko dlatego , że mam 20GB limitu danych a nie zaledwie 3GB jak w OFP.
Wracając do modemu ADU-635WA - dwa razy uległ mi w nim awarii moduł CDMA. Dwukrotnie dostałem nowy modem.
Być może nie byłem jedynym użytkownikiem, któremu ów modem sprawiał tyle kłopotów, dlatego został wycofany ze sprzedaży.
Chociaż może oni też wyciągnęli wnioski i robią teraz swoje urządzenia staranniej.
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie jesteś jedyny. Mi ten modem działał w GSM/UMTES może z 5 minut, W głośnikach było słychać buczenie i trzaski, rozłączyłem to połączenie i niestety już nie mogę się połączyć w tym paśmie. Modem nowiutki..Rosiq pisze:Wracając do modemu ADU-635WA - dwa razy uległ mi w nim awarii moduł CDMA. Dwukrotnie dostałem nowy modem.
PS. Długo czekałeś na wymianę modemu w ramach gwarancji? I czy umowę masz podpisaną w salonie czy przez sklep netowy Orange?
- Rosiq
- Początkujący użytkownik forum
Umowę podpisywałem w głównym salonie Orange w Warszawie.
Także właśnie tam skierowałem się z gwarancją, oczekując, że dostanę modem zastępczy.
Niestety go nie dostałem, a na wymianę czekałem dwa tygodnie.
Korzystałem w tym czasie ze swojego telefonu jako modemu (SE C902) ale prędkości jakie osiągał w GPRS to była porażka...
30kbps to był po prostu luksus.
Także właśnie tam skierowałem się z gwarancją, oczekując, że dostanę modem zastępczy.
Korzystałem w tym czasie ze swojego telefonu jako modemu (SE C902) ale prędkości jakie osiągał w GPRS to była porażka...
-
- Użytkownik forum
Jak to jest z tymi szczęśliwymi godzinami, żeby nie pobierało mi z limitu? Muszę się rozłączyć i ponownie połączyć po północy czy to się dzieje automatycznie?
- trybun
No ja mogę mieć trochę większy problem z wyegzekwowaniem umowy. Modem kupiłem przez sklep netowy Orange i tak na dobrą sprawę nawet nie wiem do kogo ten modem mam wysłać do naprawy, ew do wymiany. A jeżeli chodzi o czas potrzebny do naprawy/wymiany to tez nie będę w tym czasie pozbawiony zupełnie netu - mam stary modem ED77. 6 lat służył mi do łączenia z netem, to może posłużyć i te 2 tygodnie.Rosiq pisze:Umowę podpisywałem w głównym salonie Orange w Warszawie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do salonu firmowego.trybun pisze:Modem kupiłem przez sklep netowy Orange i tak na dobrą sprawę nawet nie wiem do kogo ten modem mam wysłać do naprawy, ew do wymiany
- trybun
Do każdego salonu firmowego Orange? Czy to jest ich obowiązkiem? Bo z mojego doświadczenia z salonu w Słupcy wiem że oni palcem nie ruszą w sprawie w której nie mają zarobku..ryba825 pisze:Do salonu firmowego.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Obawiam się, że tam jest tylko punkt partnerski.trybun pisze:Bo z mojego doświadczenia z salonu
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Każdy salon firmowy powinien przyjąć. No bo gdzie indziej? Przecież mailem im modemu nie wyślesz.trybun pisze:Do każdego salonu firmowego Orange? Czy to jest ich obowiązkiem? Bo z mojego doświadczenia z salonu w Słupcy wiem że oni palcem nie ruszą w sprawie w której nie mają zarobku..
Z tego co widzę, to w Słupcy jest salon sprzedaży TP (na ul. Kościuszki) a nie salon Orange.
- trybun
No pocieszyłeś mnie. W poniedziałek do nich zajrzę. Ale doświadczenia mam z nimi fatalne, np. nie chcieli mi wysłać faksu z wypowiedzeniem umowy, nie chcieli wydać zamiennika karty SIM do telefonu... To jest salon Orange/TP. Klienci obydwu tych firm są obsługiwani.ryba825 pisze: Każdy salon firmowy powinien przyjąć. No bo gdzie indziej? Przecież mailem im modemu nie wyślesz.
Z tego co widzę, to w Słupcy jest salon sprzedaży TP (na ul. Kościuszki) a nie salon Orange.
[ Dodano: 2010-12-31, 19:41 ]
No ale po czym można rozpoznać ich status? Na szyldzie mają "Salon Firmowy Orange/TP"...krystianb pisze: Obawiam się, że tam jest tylko punkt partnerski.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Każdy punkt handlowy (czy to warzywniak, czy salon Porsche) powinien być oznaczony (np. na drzwiach, witrynie) nalepką, tabliczką z danymi właściciela.trybun pisze:No ale po czym można rozpoznać ich status?
W przypadku salonu firmowego właścicielem jest PTK Centertel sp. z.o.o.
-
- Mistrz bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pieczątkach. W orange jak przed dłużą chwilą sprawdzałem ta sprawa wygląda dziwnie, na stronie wszystkie sklepy są oznaczone tak samo. W plusie czy w erze są salony firmowe (w liczbie około 10 w całej polsce) potem w erze są sklepy firmowe (mają takie same możliwości jak salon) no i potem są sklepy partnerskie których właścicielami są prywatne firmy. Wszystko jest oficjalnie na stronach rozdzielone.trybun pisze:No ale po czym można rozpoznać ich status?
[ Dodano: 2010-12-31, 20:06 ]
Niestety tu jest jeden wielki bałagan jak pisałem wyżej.ryba825 pisze:trybun, http://salony-orange.wp.pl/
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze są centra obsługi klientów biznesowych.krystianb pisze:W plusie czy w erze są salony firmowe (w liczbie około 10 w całej polsce) potem w erze są sklepy firmowe (mają takie same możliwości jak salon) no i potem są sklepy partnerskie których właścicielami są prywatne firmy.