znikający z systemu Merlin 950D

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mario967
Początkujący użytkownik forum

znikający z systemu Merlin 950D

Post autor: mario967 »

Witam.
Na wstępie chciałem się przywitać - jest to mój pierwszy post na Forum.
Przeglądam Forum już ponad miesiąc i za radą Forumowiczów zacząłem używać TNI (podziękowania dla autora - znakomity program).
Używam modemu Merlin 950D z dystrybucji Plusa. Pod Windows 7 wszystko działa znakomicie.
Niestety pod Windows XP po zamknięciu systemu modem znika z menadżera urządzeń, należy wysunąć kartę ze slotu experss_cadr/PCMCI a następnie wsunąć z powrotem. Po tej operacji modem pojawia się w systemie i wszystko działa prawidłowo do momentu wyłączenia komputera. Na stronie producenta sterowniki pod Win XP są już niedostępne. Podejrzewam , że problem polega na wymuszeniu przełączenia karty z trybu "virtual CD" w tryb "modem". Może wystarczy zmodyfikować odpowiedni klucz rejestru. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
mevil

Re: znikający z systemu Merlin 950D

Post autor: mevil »

mam tak samo z globetrotter hsdpa 7.2 express, po zamknieciu systemu lub wejsciu w stan hibernacji i ponownym zaladowaniu systemu modem jest niewidoczny, konieczne jest wysuniecie go i wsuniecie ponowne do slotu, system xp pro, chociaz diody sygnalizuja normalny tryb pracy
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 17:15 przez mevil, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Problem systemu a raczej wstrzymywania na portach. Zależy to też od modemu laptopa. Raczej nie ma na to rozwiązania. Najlepiej wyjąć modem przed hibernacją.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Problem systemu a raczej wstrzymywania na portach.
Nie zawsze:
mevil pisze:po zamknieciu systemu lub wejsciu w stan hibernacji i ponownym zaladowaniu systemu modem jest niewidoczny
U mnie naa optionach jest problem po stanie wstrzymania jeśli nie zamknę <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> to modem (w trybie NIDS czyli karta sieciowa) ma błąd w menadżerze urządzeń, go tam wyłączyć i włączyć ponownie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mario967

Post autor: mario967 »

Witam.
U mnie problem dotyczy na pewno przełączenia karty z trybu "virtual CD" w tryb pracy "modem". Po ponownym uruchomieniu systemu (Win XP) modemu nie widać w menadżerze urządzeń, natomiast pojawia się w systemie dodatkowy napęd CD. Jeśli kliknie się w w/w napęd po chwili pojawia się w systemie modem i już wszystko działa prawidłowo. Takie problemy nie występują pod Windows 7. Może ktoś z Forumowiczów posiada sterowniki do Merlina 950D (Win XP) pobrane ze strony producenta ?

Pozdrawiam
6ymon

Post autor: 6ymon »

Mario967 myślę że problem rozwiąże aplikacja dostępowa MobiLink3 ze strony producenta Novatel.
Po uruchomieniu systemu modem zainicjuje się w systemie XP pomimo wyłączonego auto startu z napędów CD przynajmniej u mnie rozwiązało tę niedogodność.
Może ktoś z Forumowiczów posiada sterowniki do Merlina 950D (Win XP) pobrane ze strony producenta ?
Tak, wejdź na:
http://chomikuj.pl/krzysztof6001
Szukaj plików:
Oryginalny sterownik producenta
NvtlDriver_V2.01.07MSI.zip

Aplikacja producenta
MobiLink3_v3.00.02.003.zip

Ewentualnie Firmware z aplikacją Moblink Lite
novatel_firmware_MC930D_MC950D_X950D_3.18.02_dashboard_Mobilink.lite_2.08.36.b010.zip
ODPOWIEDZ