problem z BE wawa Kabaty
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z BE wawa Kabaty
witam po dlugiej nieobecnosci
mam taki case:
mam OptionGlobetrotter3g/edge, mieszkam w wawie na kabatach, od momentu uruchomieniu hsdpa w wawie mam problemy: kiedy łapie hsdpa jest ok, natomiast kiedy traci zasieg - przechodzi na umts i... nie odbiera pakietow i... nie przelacza sie na edge... nie da sie pracowac (w przypadku opcji tylko edge dziala ok)
czy ktos mial podobny przypadek i moze wie jak rozwiazac ten problem
pozdro
mam taki case:
mam OptionGlobetrotter3g/edge, mieszkam w wawie na kabatach, od momentu uruchomieniu hsdpa w wawie mam problemy: kiedy łapie hsdpa jest ok, natomiast kiedy traci zasieg - przechodzi na umts i... nie odbiera pakietow i... nie przelacza sie na edge... nie da sie pracowac (w przypadku opcji tylko edge dziala ok)
czy ktos mial podobny przypadek i moze wie jak rozwiazac ten problem
pozdro
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: problem z BE wawa Kabaty
No i sam sobie odpowiedziałeś.w przypadku opcji tylko edge dziala ok
Kiedy jesteś w zasięgu 3g możesz mieć HSDPA lub UMTS jeżeli go tracisz, to tracisz HSDPA i UMTS. Może być też tak, że wcale nie tracisz zasięgu tylko obciążenie sieci jest tak duże, że nie możesz korzystać z żadnej usługi 3G. Stąd się bierze nieodbieranie pakietów. Gdzieś przeczytałem, że w 3g jest tak - ci co łączą się najbliżej nadajnika mają pierwszeństwo przed tymi co łączą się z większych odległości.
Latka lecą...
-
- Użytkownik forum
Hej BKawa, ja też jestem z Ursynowa. Gdzie masz umieszczony ten nadajnik HSDPA/UMTS? Jak dzwoniłem do pomocy Iplusa, to nie chcieli nic podać z powodu braku rozpiski nadajników UMTS.
Może ktoś ma informacje na temat położenia tych nadajników na Ursynowie, bo właśnie poszukuję kierunku, gdzie ustawić antenę.
Może ktoś ma informacje na temat położenia tych nadajników na Ursynowie, bo właśnie poszukuję kierunku, gdzie ustawić antenę.
-
Kolega @bkawa korzysta z usług Orange, sugeruję koledze @Reiter dokładniejsze czytanie...
Co do problemów z zasięgiem UMTS/HSDPA, to muszę powiedzieć z własnego doświadczenia (a mieszkam na Pradze Północ - okolice dw. Wileńskiego), że też mam problemy z transmisją danych w sieci 3G. Zasięg waha się w przedziale 0-20%, czasem, ale to naprawdę rzadko, dochodzi do 36% wg oprogramowania BE. Do niedawna mogłem jednak bez problemów korzystać z 3G i osiągałem dość spore transfery (1-1,2 mbps). Niestety coś mi się chyba stało z modemem bo od pewnego czasu Internet zaczął bardzo dziwnie działać (jeszcze pod koniec stycznia). Dlatego też oddałem modem (Fusion+) do serwisu, zobaczymy co powiedzą. Dodam jeszcze, że podobnie jak @bkawa, kiedy korzystam z EDGE wszystko pięknie działa...
Co do problemów z zasięgiem UMTS/HSDPA, to muszę powiedzieć z własnego doświadczenia (a mieszkam na Pradze Północ - okolice dw. Wileńskiego), że też mam problemy z transmisją danych w sieci 3G. Zasięg waha się w przedziale 0-20%, czasem, ale to naprawdę rzadko, dochodzi do 36% wg oprogramowania BE. Do niedawna mogłem jednak bez problemów korzystać z 3G i osiągałem dość spore transfery (1-1,2 mbps). Niestety coś mi się chyba stało z modemem bo od pewnego czasu Internet zaczął bardzo dziwnie działać (jeszcze pod koniec stycznia). Dlatego też oddałem modem (Fusion+) do serwisu, zobaczymy co powiedzą. Dodam jeszcze, że podobnie jak @bkawa, kiedy korzystam z EDGE wszystko pięknie działa...
-
czescsardo nunspa pisze:No i sam sobie odpowiedziałeś.w przypadku opcji tylko edge dziala ok
może nie do końca się jasno wyraziłem... wszystko o czym Napisałeś jest dla mnie oczywiste - tylko gdy tracę zasięg HSDPA/UMTS modem powinien się przełączać automatycznie na EDGE - a tego nie robi - po prostu nic się nie dzieje, w momencie gdy włączam modem i ustawiam go na opcje tylko EDGE działa ok - chodzi mi o przełączanie pomiędzy rodzajami transmisji
dodam tylko, że w innych lokalizacjach modem płynnie się przełącza pomiędzy UMTS a EDGE, a w centrum wawy HSDPA też mi chodzi bez problemu
sprawdzałem też działanie mojego sima, na moim kompie, z takim samym modemem tylko w wersji z WLAN i działało - nie wiem czy to przypadek, czy jakaś zasada
pozdro
-
Może to wina modemu... Mój też miał jakieś obiekcje w działaniu dlatego wylądował w serwisie u operatora i słuch o nim zaginał...
-
[/quote]
dodam tylko, że w innych lokalizacjach modem płynnie się przełącza pomiędzy UMTS a EDGE, a w centrum wawy HSDPA też mi chodzi bez problemu
[/quote]
zastanawiałem się, czy to nie jest wina modemu, ale fakt, który opisałem powyżej sugerowałyby, że modem jest sprawny... nie wiem
wczoraj zadzwoniłem do techników w orangu oraz zmieniłem apn na "internet" i wczoraj wieczorem (późno) internet działał - nie wiem czy to zasługa tego, że sieć była mniej obciążona, chłopaki coś zmienili, czy sprawa rozbijała się o apn. wieczorem sprawdzę i zdam dokładną relację.
pozdro
[/quote]
zastanawiałem się, czy to nie jest wina modemu, ale fakt, który opisałem powyżej sugerowałyby, że modem jest sprawny... nie wiem
wczoraj zadzwoniłem do techników w orangu oraz zmieniłem apn na "internet" i wczoraj wieczorem (późno) internet działał - nie wiem czy to zasługa tego, że sieć była mniej obciążona, chłopaki coś zmienili, czy sprawa rozbijała się o apn. wieczorem sprawdzę i zdam dokładną relację.
pozdro