problem z BE wawa Kabaty

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bkawa
Początkujący użytkownik forum

problem z BE wawa Kabaty

Post autor: bkawa »

witam po dlugiej nieobecnosci
mam taki case:
mam OptionGlobetrotter3g/edge, mieszkam w wawie na kabatach, od momentu uruchomieniu hsdpa w wawie mam problemy: kiedy łapie hsdpa jest ok, natomiast kiedy traci zasieg - przechodzi na umts i... nie odbiera pakietow i... nie przelacza sie na edge... nie da sie pracowac (w przypadku opcji tylko edge dziala ok)
czy ktos mial podobny przypadek i moze wie jak rozwiazac ten problem
pozdro
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problem z BE wawa Kabaty

Post autor: sardo nunspa »

w przypadku opcji tylko edge dziala ok
No i sam sobie odpowiedziałeś.

Kiedy jesteś w zasięgu 3g możesz mieć HSDPA lub UMTS jeżeli go tracisz, to tracisz HSDPA i UMTS. Może być też tak, że wcale nie tracisz zasięgu tylko obciążenie sieci jest tak duże, że nie możesz korzystać z żadnej usługi 3G. Stąd się bierze nieodbieranie pakietów. Gdzieś przeczytałem, że w 3g jest tak - ci co łączą się najbliżej nadajnika mają pierwszeństwo przed tymi co łączą się z większych odległości.
Latka lecą...
Reiter
Użytkownik forum

Post autor: Reiter »

Hej BKawa, ja też jestem z Ursynowa. Gdzie masz umieszczony ten nadajnik HSDPA/UMTS? Jak dzwoniłem do pomocy Iplusa, to nie chcieli nic podać z powodu braku rozpiski nadajników UMTS.
Może ktoś ma informacje na temat położenia tych nadajników na Ursynowie, bo właśnie poszukuję kierunku, gdzie ustawić antenę.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Kolega @bkawa korzysta z usług Orange, sugeruję koledze @Reiter dokładniejsze czytanie...
Co do problemów z zasięgiem UMTS/HSDPA, to muszę powiedzieć z własnego doświadczenia (a mieszkam na Pradze Północ - okolice dw. Wileńskiego), że też mam problemy z transmisją danych w sieci 3G. Zasięg waha się w przedziale 0-20%, czasem, ale to naprawdę rzadko, dochodzi do 36% wg oprogramowania BE. Do niedawna mogłem jednak bez problemów korzystać z 3G i osiągałem dość spore transfery (1-1,2 mbps). Niestety coś mi się chyba stało z modemem bo od pewnego czasu Internet zaczął bardzo dziwnie działać (jeszcze pod koniec stycznia). Dlatego też oddałem modem (Fusion+) do serwisu, zobaczymy co powiedzą. Dodam jeszcze, że podobnie jak @bkawa, kiedy korzystam z EDGE wszystko pięknie działa...
bkawa

sardo nunspa pisze:
w przypadku opcji tylko edge dziala ok
No i sam sobie odpowiedziałeś.
czesc
może nie do końca się jasno wyraziłem... wszystko o czym Napisałeś jest dla mnie oczywiste - tylko gdy tracę zasięg HSDPA/UMTS modem powinien się przełączać automatycznie na EDGE - a tego nie robi - po prostu nic się nie dzieje, w momencie gdy włączam modem i ustawiam go na opcje tylko EDGE działa ok - chodzi mi o przełączanie pomiędzy rodzajami transmisji
dodam tylko, że w innych lokalizacjach modem płynnie się przełącza pomiędzy UMTS a EDGE, a w centrum wawy HSDPA też mi chodzi bez problemu
sprawdzałem też działanie mojego sima, na moim kompie, z takim samym modemem tylko w wersji z WLAN i działało - nie wiem czy to przypadek, czy jakaś zasada
pozdro
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Może to wina modemu... Mój też miał jakieś obiekcje w działaniu dlatego wylądował w serwisie u operatora i słuch o nim zaginał...
bkawa

[/quote]
dodam tylko, że w innych lokalizacjach modem płynnie się przełącza pomiędzy UMTS a EDGE, a w centrum wawy HSDPA też mi chodzi bez problemu
[/quote]

zastanawiałem się, czy to nie jest wina modemu, ale fakt, który opisałem powyżej sugerowałyby, że modem jest sprawny... nie wiem

wczoraj zadzwoniłem do techników w orangu oraz zmieniłem apn na "internet" i wczoraj wieczorem (późno) internet działał - nie wiem czy to zasługa tego, że sieć była mniej obciążona, chłopaki coś zmienili, czy sprawa rozbijała się o apn. wieczorem sprawdzę i zdam dokładną relację.

pozdro
ODPOWIEDZ