Sieć ogólnodostępna nie chce się połączyć z moim AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć ogólnodostępna nie chce się połączyć z moim AP
Witam. W moim miasteczku jest ogólnodostępna sieć gminna, do której każdy może mieć dostęp po podaniu adresu mac w gminie. Mam laptopa z wifi i kopiłem do tego AP edimax podłączony skrętką do wejścia. Ustawień tam nie ma co chyba zmieniać bo AP client ma sieć znaleźć i się połączyć. Jest tak ze sieci znajduje, ale nie chce się połączyć. Z każdą próbą wyskakuje brak łączności. Nie wiem jak jest z tym adresem mac raz podalismy mac AP i nie łączyło, teraz podaliśmy inny mac sieciówki z kompa i dalej nie łączy. Informatyk gminny coś mi tu wmawia że wina konfiguracji ale z mojej strony jest niby ok. Jeszcze pytałem go na który kanał mam ustawić AP żeby się łączyło to nie potrafił mi odpowiedzieć tylko kazał wypróbować każdy kanał a jest ich 12 więc trochę z tym zejdzie ale wypróbuje. Na moje oko jest tak że tamta sieć nie przyjmuje mojego adresu mac i dlatego nie łączy. Możecie mi coś poradzić? I jak to jest z tymi kanałami czy mają one wpływ na połączenie? Dodam, że do tego AP mam antene tube typu yagi na dachu. Czy może ta konfiguracja nie będzie działać i potrzebny będzie jakiś ruter?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć ogólnodostępna nie chce się połączyć z moim AP
Kanał powinien AP sobie sam ustawić jak znajdziesz sieć i klikniesz, żeby się z nią połączył.
Jaki adres MAC AP podałeś? Interfejsu radiowego czy kablowego? Ma być ten pierwszy.
Jaki adres MAC AP podałeś? Interfejsu radiowego czy kablowego? Ma być ten pierwszy.
-
Adres mac AP podawałęm taki jaki jest na obudowie AP, po połączniu z AP pokazuje ten sam mac na stronie info, ale z tym adresem się nie łączyło, a zmieniony został na mac sieciówki z kompa bo ten informatyk powiedział ze potrzebny adres sieciówki i dalej nie łączy. Już sobie przypomniałem, że jak podawaliśmy adres mac AP z obudowy to wtedy wołało o klucz WEP a nie był on ustawiony. Dosłownie teraz mi przyszło do głowy, że po tym jak wołało o WEP to podalismy ten drugi mac sieciówki, i zresetowałem AP i przestało wołać o WEP. Czyli jaki adres powinieniem wkońcu im podać?Jo_gurt pisze: Jaki adres MAC AP podałeś? Interfejsu radiowego czy kablowego? Ma być ten pierwszy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nieważne gdzie był napisany tylko czego to jest adres MAClucky pisze:Adres mac AP podawałęm taki jaki jest na obudowie AP, po połączniu z AP pokazuje ten sam mac na stronie info,

To akurat na pewno nie jest dobrze.lucky pisze: zmieniony został na mac sieciówki z kompa
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Adres MAC carty ktora laczysz sie z siecia - w twoim wypadku adres MAC radia.lucky pisze:Czyli jaki adres powinieniem wkońcu im podać?
Str. 19 instrukcji http://www.edimax.pl/images/Image/manua ... APg_PL.pdf -> WLAN MAC
Ewentualnie wpisz w tym miejscu MAC ktorz podales informatykowi z gminy

Nie pomagam na PW.
-
dzieki za pomoc ale teraz nie znajduje żadnej sieci
chyba musimy kupić nową antene.
Zapytam odrazu tutaj, jaką kupić antene? Chyba lepsza od yagi będzie panelowa, odległość od nadajnika ~1km. Jakie pasmo wybrać 2,4 Ghz czy 5,0? Która będzie lepsza?

Zapytam odrazu tutaj, jaką kupić antene? Chyba lepsza od yagi będzie panelowa, odległość od nadajnika ~1km. Jakie pasmo wybrać 2,4 Ghz czy 5,0? Która będzie lepsza?
Ostatnio zmieniony 2010-12-24, 10:23 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko prosze zadna low-cost yagi.lucky pisze:chyba musimy kupić nową antene
Zastanow sie nad klientem w puszce z zintegrowana antena. Na poczatek trochu wiekszy wydatek, ale potem juz tylko satysfakcja z uzytkowania.
Nie pomagam na PW.