Orange Freedom Pro - słaba prędkość
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Freedom Pro - słaba prędkość
Witam,
od wczoraj stałem się "szczęśliwym posiadaczem" Orange Freedom. Przez pare godzin od instalacji prędkość pobierania wynosiła około 120kb/s i wszystko było OK. Wieczorem jednak spadło do 8kb/s (!) i tak pozostało. Czytałem że są jakieś limity 3gb, ale nic nie ściągałem, poza tym internet mam od wczoraj.
Czy ktoś wie co może być przyczyną? Może jest jakiś dzienny limit pobierania danych ?
Pozdrawiam.
od wczoraj stałem się "szczęśliwym posiadaczem" Orange Freedom. Przez pare godzin od instalacji prędkość pobierania wynosiła około 120kb/s i wszystko było OK. Wieczorem jednak spadło do 8kb/s (!) i tak pozostało. Czytałem że są jakieś limity 3gb, ale nic nie ściągałem, poza tym internet mam od wczoraj.
Czy ktoś wie co może być przyczyną? Może jest jakiś dzienny limit pobierania danych ?
Pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange Freedom Pro - słaba prędkość
kavsky pisze: nic nie ściągałem
Sam sobie zaprzeczasz?kavsky pisze:Przez pare godzin od instalacji prędkość pobierania wynosiła około 120kb/s

Tak, limit wynosi 3GB, jednak ..kavsky pisze:Czytałem że są jakieś limity 3gb
(..)podczas okresu próbnego limit ten jest niepełny. Nie wiem jak Orange to oblicza (pewnie dzieląc miesiąc na liczbę dni okresu próbnego), ale u mnie wynosił 750MB, więc to nie problem przekroczyć nawet, gdy nic się nie pobiera... Samo WWW (nk, youtube,wrzuty, nie wrzuty...) tyle zjada, że to głowa mała.kavsky pisze:internet mam od wczoraj.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- wojteks
- *** Administrator ***
Freedom Pro to zupełnie inna usługa niż Freedom więc należy dokładnie opisywać (niby w temacie jest napisane ale).kavsky pisze:Orange Freedom
Pierwszy niepełny okres rozliczeniowy ma mały limit liczony proporcjonalnie 3GB/30dni * ilość dni do początku pełnego okresu rozliczeniowego.kavsky pisze:od wczoraj stałem się
Na forum było o tym dziesiątki razy.
Nie pomagam na PW!
-
Chodzi mi o to że nie pobierałem niczego cięższego jak np. filmów, pobrałem kilka piosenek, najpierw prędkość wynosiła około 120kb potem po paru nagraniach spadło do 8 a strony zaczęły się strasznie mulić.
Ogólnie internet używany był może przez 2-3 godziny, więc na pewno nie pobrało się przez ten czas zbyt wiele, sądze że nie przekroczyłem nawet jak kolega wyżej pisał tych 750MB.
Rozumiem, że nie ma np. dziennego limitu ściągania danych ? Orange tego nie rozwiązał w jakiś sposób żeby np nie można było całego 3gb limitu wyczerpać w np 3 dni?
Czy chodzi Wam o to że mam 3gb od 1 dnia każdego miesiąca a jeżeli zacząłem 23 grudnia, więc zostaje mi do końca miesiąca około 700mb ?
Ogólnie internet używany był może przez 2-3 godziny, więc na pewno nie pobrało się przez ten czas zbyt wiele, sądze że nie przekroczyłem nawet jak kolega wyżej pisał tych 750MB.
Rozumiem, że nie ma np. dziennego limitu ściągania danych ? Orange tego nie rozwiązał w jakiś sposób żeby np nie można było całego 3gb limitu wyczerpać w np 3 dni?
Czy chodzi Wam o to że mam 3gb od 1 dnia każdego miesiąca a jeżeli zacząłem 23 grudnia, więc zostaje mi do końca miesiąca około 700mb ?
- wojteks
- *** Administrator ***
3GB/30=100MB/dzień średnio, taki jest limit, jak masz 5 dni do początku pełnego okresu limitowego to masz 500MB i przy prędkości ściągania 120kB/s (1Mbps) za godzinę zassiesz ponad 400MB.kavsky pisze:Chodzi mi o to że nie pobierałem niczego cięższego jak np. filmów, pobrałem kilka piosenek
Coś w tym stylu, daty pełnych okresów są różne, nie zawsze jest to od 1 do 31, czasami jest od 11 do 10 następnego miesiąca itp.kavsky pisze:Czy chodzi Wam o to że mam 3gb od 1 dnia każdego miesiąca a jeżeli zacząłem 23 grudnia, więc zostaje mi do końca miesiąca około 700mb ?
A po co to ma dodatkowo ograniczać? Na wyczerpanie wystarcza kilka godzin.kavsky pisze: Orange tego nie rozwiązał w jakiś sposób żeby np nie można było całego 3gb limitu wyczerpać w np 3 dni?
Nie pomagam na PW!
-
No to w takim razie sprawa wyjaśniona. Dziękuje kolego za pomoc
Jeszcze ostatnie pytanko - jeżeli przekrocze transfer to od następnego miesiąca odciągną mi to od tych 3GB czy zaczynam z czystym kontem?

Jeszcze ostatnie pytanko - jeżeli przekrocze transfer to od następnego miesiąca odciągną mi to od tych 3GB czy zaczynam z czystym kontem?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pełne 3GB. Po limicie możesz i pobrać 100GB (życzę powodzeniakavsky pisze: jeżeli przekrocze transfer to od następnego miesiąca odciągną mi to od tych 3GB czy zaczynam z czystym kontem?

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215