Witam,
posiadam ZTE MF636, na początku były problemy z wykryciem przez system nowego sprzętu. Po którejś próbie system wykrył modem, zainstalował sterowniki, oraz managera od iPlusa (modem pochodzi z sieci Plus). Teraz jest tak, że gdy modem jest podpięty do USB to system nie startuje, zawiesza się, po odpięciu modemu, system startuje. Managera od iPlusa odinstalowałem i zainstalowałem manager od Telstra, łączy się bez problemu.
Zastanawia mnie tylko to że modem muszę odpinać zawsze gdy wyłączam komputer i podpinać gdy Windows się uruchomi.
Czytałem gdzieś że może być problem z napięciem USB, jednak nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, jeśli chodzi o start systemu.
Mam oryginalny przewód USB który rozdziela się jeszcze na dwa gniazda usb - żeby zobrazować to wygląda on jak litera Y.
Próbowałem też z innym przewodem USB, od Huawei E156g i nadal jest to samo. Próbowałem bez przewodu i to samo.
ZTE MF636 - problem z połączeniem.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: ZTE MF636 - problem z połączeniem.
Co to za laptop/komputer?analyzer64 pisze: że gdy modem jest podpięty do USB to system nie startuje,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To jest PC.
Płyta główna: MSI 845PE Neo
Procesor: Pentium 4 HT 2.8GHz
Zasilacz 350W.
Nie wiem czy jest sens wymieniać wszystkie parametry, ale jak będzie trzeba to podam.
Takie rzeczy dzieją się tylko na tym modemie. Mam huawei E156G i na tym samym porcie system startuje normalnie.
Płyta główna: MSI 845PE Neo
Procesor: Pentium 4 HT 2.8GHz
Zasilacz 350W.
Nie wiem czy jest sens wymieniać wszystkie parametry, ale jak będzie trzeba to podam.
Takie rzeczy dzieją się tylko na tym modemie. Mam huawei E156G i na tym samym porcie system startuje normalnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ZTE działa na innym komputerze, może jest uszkodzony?analyzer64 pisze:Takie rzeczy dzieją się tylko na tym modemie. Mam huawei E156G i na tym samym porcie system startuje normalnie.
Jakie firmware ma ZTE?
Nie pomagam na PW!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
To jest numer, który też mi się robił jak przełączałem WIn7/starszym Linux, musiałem modem odpinać bo robił stopa chyba przed testem RAMu (nie zawsze). Zapewne nie był resetowany. Teraz pracuję na samym linuxie, a Windows mam na wirtualnej - no i już nie ma problemu.analyzer64 pisze:Zastanawia mnie tylko to że modem muszę odpinać zawsze gdy wyłączam komputer i podpinać gdy Windows się uruchomi.
Możesz próbować używać innego programu do zarządzania połączeniem, i rozłączać ręcznie przed restartem systemu. Może pomoże.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i