brak dostępu do konfiguracji routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
brak dostępu do konfiguracji routera
Witam,
Mam pewien kłopot. Mam w domu dwa komputery na jednym routerze i tylko na jednym z nich mam dostęp do konfiguracji routera po wpisaniu adresu bramy w przeglądarce. Przy próbie zrobienia tego na nowym laptopie kończy się to brakiem znalezienia strony. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam,
d.morgan
Mam pewien kłopot. Mam w domu dwa komputery na jednym routerze i tylko na jednym z nich mam dostęp do konfiguracji routera po wpisaniu adresu bramy w przeglądarce. Przy próbie zrobienia tego na nowym laptopie kończy się to brakiem znalezienia strony. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam,
d.morgan
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: brak dostępu do konfiguracji routera
Zmienić ustawienia routera tak, żeby mona było konfigurować z dowolnego komputera.d.morgan pisze:Jak temu zaradzić?
Nie pomagam na PW!
-
Tak podejrzewam, ale jak zmienić te ustawienia? Używam TP-LINK`a.
Kiedy chciałem router zainstalować z tego nowego laptopa także nie mogłem wejść w konfigurację, dopiero na starym laptopie to się udało.
Kiedy chciałem router zainstalować z tego nowego laptopa także nie mogłem wejść w konfigurację, dopiero na starym laptopie to się udało.
- wojteks
- *** Administrator ***
Takich jest kilkanaście typów.d.morgan pisze:Używam TP-LINK`a
Nie pomagam na PW!
-
Chodzi o TD-W8910G
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co tu instalować? Łączysz się z siecią i tyle. Żadna instalacja nie jest potrzebna, a nawet jest zbędna.d.morgan pisze:Kiedy chciałem router zainstalować z tego nowego laptopa
-
jeśli możesz się dostać tylko z jednego komputera, to prawdopodobnie jego adres IP jest jako jedyny dozwolony do zarządzania routerem. zaloguj się na router ze starego komputera i sprawdź w zakładce management. Niestety nie znam tego routera więc nie wiem jak tam dokładnie trafić. w instrukcji http://www.tp-link.com/english/soft/2008613161340.pdf jest to na stronie 70.
Powinieneś zrobić access control mode: disable
Powinieneś zrobić access control mode: disable
-
Zrobiłem tak jak mówiliście i niestety nie ma efektu. Zresetowałem więc router i postanowiłem skonfigurować go od początku z nowego laptopa. No właśnie, i tu też nie mogę wejść na stronę konfiguracji routera, więc z powrotem skonfigurowałem go na starym laptopie, gdzie wszystko działa tak jak należy.
Wyeliminowałem wiec możliwość blokowania innego IP. Myślę, że problem tkwi w jakiś ustawieniach nowego komputera. Ma ktoś pomysł?
Wyeliminowałem wiec możliwość blokowania innego IP. Myślę, że problem tkwi w jakiś ustawieniach nowego komputera. Ma ktoś pomysł?
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tego laptopa łaczycz sie z routerem poprzez Wifi czy kablem LAN?d.morgan pisze: Zresetowałem więc router i postanowiłem skonfigurować go od początku z nowego laptopa.
-
W obu komputerach przez Wifi.
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Podaj wersje softu , jaką masz w ruterze. U mnie na najnowszej : 1.3.4 Build 100318 Rel.39206n brak takich objawów.W obu komputerach przez Wifi.
1.Możesz mieć kartę WIFI opartą na nowszy chipset Atherosa i moze stwarzać problemy. Polecam upgrade firmware do najnowszego ze strony TP-Linka (oczywiście po kablu LAN).
2. W zakładce Access Control -- IP Address masz ustawione : Access Control Mode: na Disable ?
Strasznie mało danych , żeby coś stwierdzić. Zrób screeny z webpanelu z ustawień routera i wrzuć tu na forum.