BlueConnet i HotSpot

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fasoli
Początkujący użytkownik forum

BlueConnet i HotSpot

Post autor: Fasoli »

Witam. Właśnie pożyczyłem od kolegi modem Globettroter Option 3G EDGE z kartą w erze. Po zainstalowaniu pokazuje mi takie informacje UMTS:Era - 50%
PS: OK
Wlan: OK
Jednocześnie pokazuje szybkość połączenia 10 Mb/s
Co oznaczają te oznaczenie. Czy jest możliwe zebym miał dostęp do jakiegoś HotSPota w erze?
Jak sprawdzałem dostępność sieci WiFi na poziomie laptopa znalzł mi sieć Nazwa sieci: hsh
pasmo: 802.11g
tryb działania: Sieć(infrastruktura)
Poziom uwierzytelnienia: Otwarte
szyfeowanie danych: Zadne
Niestety nie mogę się z nią połączyć. Może coś nie tak robie. Jak możecie mi wytłumaczyć co to wszystko znaczy to dzięki za pomoc.
kamil1908

Re: BlueConnet i HotSpot

Post autor: kamil1908 »

WLAN:OK
Oznacza tylko to, że masz włączoną kartę WiFi i działa poprawnie. A to, że znajduje jakąś sieć to pewnie dlatego , że ktoś w twoim pobliżu jakiś punkt dostępowy lub ma swoją sieć. Tak przypuszczam. A co do HotSpot-ów to wejdź na stronę Ery i tam jest wyszukiwarka. Może jesteś w zasięgu jakiegoś punktu dostępowego.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Na dodatek musisz mieć hasło dostepu do Hot Spota Ery.Inaczej się nie połączysz.Hasło jest dostarczane sms po uruchomieniu usługi BC.Chodzi oto że dla przykładu zawarłeś umowę dzisiaj a nastepnego dnia dostałeś sms z hasłem do wlan.
Fasoli

Post autor: Fasoli »

Czyli to że pokazuje prędkość 10Mb/s to tylko teoretycznie ponieważ wykrywa jakąś sieć bezprzewodową. Przy otwieraniu stron pokazało maksymalną prędkość odbierania na 425 kb/s.A tak troche zmieniając temat jaki modem byście polecali. Chce kupić coś na allegro i chyba tylko z UMTS. Mam firmowy modem również w erze z HSDPA ale jakiejś różnicy nie widze. A chodzi mi raczej tylko o przeglądanie stronek.
ODPOWIEDZ