E1750 - połączenia głosowe w linuxie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E1750 - połączenia głosowe w linuxie
Witam,
udało mi się na modemie uruchomić połączenia głosowe na Windowsie przez Mobile Partnera, ale czy istnieje taka możliwość pod linuxem?
Pod linuxem wykrywa modem bez problemu... działa nawet wykonywanie połączeń, wysyłanie smsów jednak chciałbym przesyłać do modemu głos
Linux wykrywa 4 COMy modemu... dwa z nich są do komunikacji, podejrzewam, dwa pozostałe mogą być do wysyłania dźwięku..
Ma ktoś pomysł jak wysyłać do modemu np. plik WAV, aby został jakby "odtworzony" przez modem i wysłany do rozmówcy ? (bosko byłoby jakby działało też w drugą stronę czyli nagrywanie co rozmówca mówi do jakiegoś pliku dźwiękowego).
P.S. przeszukałem wujka googla - nic nie dało się sensownego pod linuxa znaleźć.
udało mi się na modemie uruchomić połączenia głosowe na Windowsie przez Mobile Partnera, ale czy istnieje taka możliwość pod linuxem?
Pod linuxem wykrywa modem bez problemu... działa nawet wykonywanie połączeń, wysyłanie smsów jednak chciałbym przesyłać do modemu głos
Linux wykrywa 4 COMy modemu... dwa z nich są do komunikacji, podejrzewam, dwa pozostałe mogą być do wysyłania dźwięku..
Ma ktoś pomysł jak wysyłać do modemu np. plik WAV, aby został jakby "odtworzony" przez modem i wysłany do rozmówcy ? (bosko byłoby jakby działało też w drugą stronę czyli nagrywanie co rozmówca mówi do jakiegoś pliku dźwiękowego).
P.S. przeszukałem wujka googla - nic nie dało się sensownego pod linuxa znaleźć.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: E1750 - połączenia głosowe w linuxie
Nie miałeś w modemie zablokowanej funkcji VOICE, czy też miałeś i udało Ci się ją jakoś odblokować?darjusz pisze:Witam,
udało mi się na modemie uruchomić połączenia głosowe na Windowsie przez Mobile Partnera
Krzysztof
-
nie miałem zablokowanej... zadziałało od razu...
-
- Mistrz bezprzewodowy
To miałeś komfortową sytuację. Skąd ten modem pochodzi?darjusz pisze:nie miałem zablokowanej... zadziałało od razu...
Ja miałem swój modem brandowany i z simlockiem T-Mobile, a dodatkowo z zablokowaną funkcją VOICE. O ile z simlockiem oraz brandowanym softwarem sobie poradziłem, to blokady rozmów wciąż jeszcze nie udało mi się usunąć.
Krzysztof
-
w iplusie w abonamencie dostałem...
modemu nie potrzebuje do laptopa, bo mam w budowany... rozmowy telefoniczne w laptopie też średnio mnie interesują...
ale zrobienie mechanizmu, który pozwalałby dzwonić do mnie i informować mnie komunikatem głosowym o jakimś zdarzeniu byłoby fajne... przypatrywałeś się może jak Mobile Partner dokonuje tej cudownej operacji?
modemu nie potrzebuje do laptopa, bo mam w budowany... rozmowy telefoniczne w laptopie też średnio mnie interesują...
ale zrobienie mechanizmu, który pozwalałby dzwonić do mnie i informować mnie komunikatem głosowym o jakimś zdarzeniu byłoby fajne... przypatrywałeś się może jak Mobile Partner dokonuje tej cudownej operacji?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy instalowałeś linuksową wersję Mobile Partner w Linuksie? Ja opsałem to tutaj, na przykładzie Huawei E156G:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... x&start=15
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25244
Połączeń głosowych i jeszcze kilku innych funkcji w wersji linuksowej nie udało mi się dotychczas uzyskać. Aktualnie tą wersję zostawiłem tylko w Ubuntu 9.04.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... x&start=15
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25244
Połączeń głosowych i jeszcze kilku innych funkcji w wersji linuksowej nie udało mi się dotychczas uzyskać. Aktualnie tą wersję zostawiłem tylko w Ubuntu 9.04.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja tym tematem zainteresowałem się po tym, gdy kilkakrotnie albo ja nie mogłem się dodzwonić do syna, albo on do mnie, podczas mobilnego surfowania po sieci.darjusz pisze:modemu nie potrzebuje do laptopa, bo mam w budowany... rozmowy telefoniczne w laptopie też średnio mnie interesują...
Dzwoniący słyszał sygnał dzwonienia, a surfujący nic nie wiedział o tym, że ktoś dzwoni do niego.
Być może jest to zależne od sprzętu, bo spotykałem się też z sytuacją, że rozmowy na numer, który aktualnie miał aktywne modemowe połączenia z internetem, były odrzucane przez operatora.
Funkcja połączenia głosowego z modemu jest niesłychanie wygodna podczas dzwonienia do systemu IVR. Gdy używam do tego celu telefonu, to zawsze jestem zestresowany, czy po wybraniu odpowiedniej cyfry zdążę na czas przyłożyć słuchawkę do ucha, aby nie utracić początku następnej zapowiedzi.
Przy użyciu modemu mam ten komfort, że mogę jednocześnie obsługiwać klawiaturę i słuchać co do mnie mówi automat.
Gdy przychodzi połączenie, to otwiera się informujące o tym okienko.ale zrobienie mechanizmu, który pozwalałby dzwonić do mnie i informować mnie komunikatem głosowym o jakimś zdarzeniu byłoby fajne... przypatrywałeś się może jak Mobile Partner dokonuje tej cudownej operacji?
Masz do wyboru odebranie rozmowy lub (chyba) jej odrzucenie.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A nawet od ustawień sprzętu. W optionie bardzo łatwo można ustawić logowanie tylko do transmisji danych, bez logowania do połączeń głosowych. Wtedy podczas dzwonienia na modem, słyszy się info o abonencie nieosiągalnym.Chris-Kr pisze:Być może jest to zależne od sprzętu,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!