Brak limitów na święta?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: Brak limitów na święta?

Post autor: Procio »

wojteks pisze:Aktualizacje na GB objętości? Coś ściemniasz.
Jeżeli jest to na przykład jakiś patch do gry, to może tyle ważyć.
Otóż to. Są to głównie aktualizacje gier ;) Patche, etc.
wojteks pisze:Na Steam jest 1.04GB ale to nie patch a cała aktualizacja, z mapami włącznie.
Nie gram w CS'a już.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze: Zawsze można darmowe YouTube oglądać.
Albo kino internetowe - www.iplex.pl Nie ma tam nowości raczej, ale za to legalnie i za free. Tylko kilka reklam przed rozpoczęciem oglądania. Potem można pauzować.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

ja.michal pisze:
wojteks pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Albo kino internetowe - www.iplex.pl Nie ma tam nowości raczej, ale za to legalnie i za free. Tylko kilka reklam przed rozpoczęciem oglądania. Potem można pauzować.
No faktycznie, - niezła strona do wykorzystania limitu :hurra: . Dzięki za link.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-27, 18:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-27, 17:59 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Dziwą mnie ludzie, którzy "muszą" wykorzystać limit do końca. Jeżeli tyle nie wykorzystujesz limitu, to zamiast się zmuszać do robienia czegokolwiek, aby limit wykorzystać, idź obejrzeć TV, wyjdź na dwór, zwolnij zasoby, aby inni mogli troszkę szybciej posurfować w internecie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

ryba825 pisze: Jeżeli tyle nie wykorzystujesz limitu, to zamiast się zmuszać do robienia czegokolwiek, aby limit wykorzystać, idź obejrzeć TV, wyjdź na dwór, zwolnij zasoby, aby inni mogli troszkę szybciej posurfować w internecie.
I to jest głównym powodem, żeby odpuścić sobie wykorzystywanie do końca ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:Dziwą mnie ludzie, którzy "muszą" wykorzystać limit do końca. Jeżeli tyle nie wykorzystujesz limitu, to zamiast się zmuszać do robienia czegokolwiek, aby limit wykorzystać, idź obejrzeć TV, wyjdź na dwór, zwolnij zasoby, aby inni mogli troszkę szybciej posurfować w internecie.
Ta trochę tak jak z tymi kartkami na alkohol w PRL-u - nawet absolutny abstynent wykupował swój przydział.
Natomiast jeżeli chodzi o ten nieszczęsny limit, to właśnie operatorzy wymuszają taka postawę. płacenie za konkretna rzecz i jej niewykorzystanie byłoby dla klienta zwykłym marnotrawstwem, wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Tak więc zamiast psioczyć na klienta płacącego za dana usługę i korzystającego z opłaconego przez siebie limitu, pretensje skieruj do dostawcy netu.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

trybun, No też masz swoją rację :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

trybun pisze:nawet absolutny abstynent wykupował swój przydział.
Znam takich co nie wykupowali alkoholu jak im nie był potrzebny, a najwyżej kartki oddawali innym na ten właśnie alkohol.

Kiedyś też myślałem, że szkoda zostawić bo się płaci. Przeszło mi. Po co na siłę coś zużywać, albo zjadać/wypijać skoro już nie możemy?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

ja.michal pisze:Po co na siłę coś zużywać, albo zjadać/wypijać skoro już nie możemy?
Ja tam zawsze staram się jak najwiecej zuzyć. Akurat mam trochę bootlegów do wrzucenia to się przydaje.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

trybun, klient nie płaci za GB, tylko za usługę przesyłania danych poprzez sieć komórkową. Limit jest marketingową zabawką, która ma wywrzeć zakupienie wyższego abonamentu. Ja mam miesięcznie 22 GB limitu i nie dążę do tego, aby go na siłę wykorzystać. Mogę jechać na weekend do Łomianek i tam przez HSDPA z prędkością ~4 Mb/s zapuścić ściąganie czegokolwiek, bo "za to zapłaciłem i muszę wykorzystać". Miesięcznie przetransferuję 8-11 GB.
trybun pisze:Tak więc zamiast psioczyć na klienta płacącego za dana usługę i korzystającego z opłaconego przez siebie limitu, pretensje skieruj do dostawcy netu.
Cały czas męczę Orange o poprawę infrastruktury. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

trybun pisze:Ta trochę tak jak z tymi kartkami na alkohol w PRL-u - nawet absolutny abstynent wykupował swój przydział.
A chociaż wiesz, dlaczego ? :]
Bo potem można było jeden płyn przehandlować choćby za inny, bardziej potrzebny abstynentowi w codziennym życiu.
Więc kiepskie porównanie, no chyba że jesteś ISP korzystającym z CDMA jako łącza operatorskiego :hyhy:
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piotrek2308 »

ryba825 pisze:Ja mam miesięcznie 22 GB limitu
ryba825 pisze:Miesięcznie przetransferuję 8-11 GB
Ja mam podobnie 20 GB i też wykorzystuje około 10-11 GB.
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:klient nie płaci za GB, tylko za usługę przesyłania danych poprzez sieć komórkową. Limit jest marketingową zabawką, która ma wywrzeć zakupienie wyższego abonamentu. Ja mam miesięcznie 22 GB limitu i nie dążę do tego, aby go na siłę wykorzystać. Mogę jechać na weekend do Łomianek i tam przez HSDPA z prędkością ~4 Mb/s zapuścić ściąganie czegokolwiek, bo "za to zapłaciłem i muszę wykorzystać". Miesięcznie przetransferuję 8-11 GB.
Jak to nie płaci? Np. ja płacę 59 zł za limit 4+2 GB za podpisanie umowy przeze sklep Orange.I wydaje mi się że cenę abonamentu kształtuje przede wszystkim wysokość limitu.

Ja, jak już pisałem mam obecnie limit 6 GB, i raczej nigdy go nie wykorzystam nawet w połowie. Net służy mi do wysyłania e-maili, komunikatorów i w trochę mniejszym stopniu do przeglądania stron. - Nawet limitu sprzed lat wynoszącego 0,5 GB nigdy mi się nie udało wykorzystać.
Cały czas męczę Orange o poprawę infrastruktury.
I właśnie z tego powodu apelujmy do klientów Orange o pełne wykorzystywanie limitów, bo ta firma zdaje się spoczywać na laurach - wpadła w błogostan i nie robi nic dla poprawienia infrastruktury. Gdy przed 6 laty miałem ten limit 0,5 GB to korzystanie z netu było szybkie łatwe i przyjemne. Natomiast w tym roku bywały całe tygodnie gdy w ogóle nie mogłem się połączyć z netem z powodu przeładowania łącza. Po prostu - przybyło klientów, Orange zaczęło zwiększać limity a infrastruktury nawet palcem nie ruszyli.

[ Dodano: 2010-12-28, 14:23 ]
Patryk pisze:A chociaż wiesz, dlaczego ? :]
Bo potem można było jeden płyn przehandlować choćby za inny, bardziej potrzebny abstynentowi w codziennym życiu.
Więc kiepskie porównanie, no chyba że jesteś ISP korzystającym z CDMA jako łącza operatorskiego :hyhy:
Porównanie jak najbardziej na miejscu. - Nikt z abstynentów wcześniej nie kupował alkoholu na handel przed wprowadzeniem kartek, mimo tego że alkohol i przed tym reglamentowaniem był towarem deficytowym. To głupie rządy wymogły na ludziach takie zachowanie.

Sorry, ale nawet nie wiem co to jest "ISP" i "łącze operatorskie".
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

trybun pisze:Jak to nie płaci?
Płacisz za usługę dostępu do internetu. W regulaminie wybranego planu jest informacja o ilości GB po przesłaniu których operator zastrzega sobie możliwość zmniejszenia prędkości. Limit jest, po to aby operator mógł zrobić kilka razy tą samą ofertę tylko z różną ceną. Nie płacisz za ilość GB, bo wtedy musiałbyś dopłacać po przekroczeniu limitu (w CP się płaci za ilość GB, bo po przekroczeniu masz doliczane do faktury).
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:Płacisz za usługę dostępu do internetu. W regulaminie wybranego planu jest informacja o ilości GB po przesłaniu których operator zastrzega sobie możliwość zmniejszenia prędkości. Limit jest, po to aby operator mógł zrobić kilka razy tą samą ofertę tylko z różną ceną. Nie płacisz za ilość GB, bo wtedy musiałbyś dopłacać po przekroczeniu limitu (w CP się płaci za ilość GB, bo po przekroczeniu masz doliczane do faktury).
Nie zgadzam się z taką opinią, i nadal twierdzę że w mobilnym necie via Orange płaci się głównie za limity transferowe.
A sam dostęp do netu możesz mieć za darmo. Po prostu kupujesz modem albo telefon i kartę pre-paid i serfujesz bez płacenia za dostęp. Nawet kiedyś zrobiłem kalkulację, co by przy moim mizernym korzystaniu z netu bardziej opłaciło - prepaid czy abonament z limitem, wyszło jednak zdecydowanie korzystniej dla limitowanego abonamentu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

trybun pisze:I wydaje mi się że cenę abonamentu kształtuje przede wszystkim wysokość limitu.
Nie ma jako takiego limitu. Przeczytaj uważnie umowę.
trybun pisze: Nie zgadzam się z taką opinią, i nadal twierdzę że w mobilnym necie via Orange płaci się głównie za limity transferowe.
Tak się wydaje, ale nie. Nawet przy limicie 2KB/s pobierzesz 7.2MB na 1h. To niecałe 179MB na dobę. 1.21GB za tydzień.
Gdzie masz limit? No jedynie w prędkości.
trybun pisze:A sam dostęp do netu możesz mieć za darmo. Po prostu kupujesz modem albo telefon i kartę pre-paid i serfujesz bez płacenia za dostęp.
Za darmo - kupuję. Przecież to się zaprzecza wszystko. Żeby mieć dostęp musisz kupić kartę. Żeby mieć dostęp jak skończą się złotówki to musisz znów zapłacić, żeby było z czego płacić za MB.
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze:Nie ma jako takiego limitu. Przeczytaj uważnie umowę.
Że o tym nie pisze otwarcie w umowie to nie znaczy że nie temu służy... No bo chyba nie sądzisz że ktoś decyduje się płacić za abonament 159 zł zamiast 39,5 dla 50 sms-ów??

Tak się wydaje, ale nie. Nawet przy limicie 2KB/s pobierzesz 7.2MB na 1h. To niecałe 179MB na dobę. 1.21GB za tydzień.
Gdzie masz limit? No jedynie w prędkości.
Prędkość 2 KB w praktyce do niczego nie służy. Chyba nikt nie będzie płacił za coś co otwiera stronę www przez parę minut? .. i w ostatecznym rozrachunku jeszcze jej może nawet nie otworzyć - wiem, - raz doświadczyłem tego.

Za darmo - kupuję. Przecież to się zaprzecza wszystko. Żeby mieć dostęp musisz kupić kartę. Żeby mieć dostęp jak skończą się złotówki to musisz znów zapłacić, żeby było z czego płacić za MB.
Nie musisz kupować ekstra sprzętu do netu ani karty - wystarczy do połączeń normalny zestaw za który już zapłaciłeś i masz do rozmów. Oczywiście piszę o samym dostępie do netu który możesz mieć za darmo a nie o korzystaniu z niego.
ODPOWIEDZ