CP pytanie
Moderator: Moderatorzy
- Cisek
- Stały użytkownik forum
CP pytanie
Od ok godziny jestem posiadaczem internetu z Cyfrowego Polsatu
Niby mam HSPA+ i 47% sygnału ale gdy coś pobieram średnia prędkość pobierania 30kB/s(według mnie mogło być lepiej ale nie jest źle).
I co o tym myślicie jest dobrze czy mam dokupować antenę kierunkową??
Niby mam HSPA+ i 47% sygnału ale gdy coś pobieram średnia prędkość pobierania 30kB/s(według mnie mogło być lepiej ale nie jest źle).
I co o tym myślicie jest dobrze czy mam dokupować antenę kierunkową??
Ostatnio zmieniony 2010-12-28, 22:15 przez Cisek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: CP pytanie
Nie pomyliłeś się, 30kB/s = 240kbpsCisek pisze:średnia prędkość pobierania 30kB/s
Jak na HSPA+ jest to skandalicznie niska prędkość.
Spróbuj pobrać plik ze strony www.noc.gts.pl i podaj prędkość oraz wrzuć www.speedtest.net
Mógłbyś podać wartość w dBm za pomocą programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ?Cisek pisze:Niby mam HSPA+ i 47% sygnału
Jeśli jesteś na skraju zasięgu to tak, jak stacja jest przeciążona to nie ma sensu.Cisek pisze:I co o tym myślicie jest dobrze czy mam dokupować antenę kierunkową??
Tylko tutaj musimy mieć poziom sygnału w dBm a nie %.
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Jeżeli chodzi o speedtest:

wartość w dBm:
-97dBm
i jak??
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-12-28, 22:21 ]

wartość w dBm:
-97dBm
i jak??
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-12-28, 22:21 ]

Ostatnio zmieniony 2010-12-28, 22:20 przez Cisek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Jakie CSQ?Cisek pisze:-97dBm
Przydałaby się antena, bo jest to dosyć słabo.
Przy tej wartości kolega z zaprzyjaźnionego forum miał ładnie działające HSPA+ w Plusie na 2100.
Po Wuju, przebili Play Online.Cisek pisze:Jeżeli chodzi o speedtest:
Tam to przynajmniej jest do 1Mbit/s a tu jest do 28,8Mbit/s

- Cisek
- Stały użytkownik forum
Mógłbyś powiedzieć co to bo ja w tym temacie jestem zielony jak trawa na wiosnęmarens pisze: Jakie CSQ?
A mógłbyś jakąś polecić?? Czy mam brać tą co sprzedają w punktach CP??marens pisze: Przydałaby się antena, bo jest to dosyć słabo.
nie zrozumiałem aluzjimarens pisze: Po Wuju, przebili Play Online.
Tam to przynajmniej jest do 1Mbit/s a tu jest do 28,8Mbit/s
-
- Guru bezprzewodowy
Może jakiś kolega poleci, nie znam się na antenach.Cisek pisze:A mógłbyś jakąś polecić?
Wartość w pomarańczowym kwadracikuCisek pisze:Mógłbyś powiedzieć co to bo ja w tym temacie jestem zielony
http://img510.imageshack.us/i/qwerz.jpg/
Play oferował 1Mbit/s a działało to bardzo kulawo (tak wiem, co osoba to opinia).Cisek pisze:nie zrozumiałem aluzji
Tutaj oferują 28,8Mbit/s a nawet nie osiąga wartości 1Mbit/s.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie tędy droga
Oj nie sądzę, aby antena tu wiele zmieniła. Problem prędzej leży w tym, że w Radomiu jest bodajże tylko jedna stacja CP a co za tym idzie jest wiele mord do wykarmienia z czysto teoretycznych 21 Mb/s na sektor. Łatwo się o tym przekonać robiąc speed test w czasie małej używalności (np okolice 23-ciej, bo od północy w CP jest "promocja"). Antena spowoduje, że będzie się bliżej tego koryta, dostanie się trochę więcej, ale bez cudów. Na liście nowych pozwoleń widzę kolejną stację, po jej uruchomieniu powinno się poprawić.