Budowa sieci bezprzewodowej na łączu TPsy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Budowa sieci bezprzewodowej na łączu TPsy

Post autor: Cz3ski »

Witam, znajomy poprosił mnie żeby stworzył mu w mieszkaniu ( domek jednorodzinny ) sieć internetową bezprzewodową. Opiszę całą sytuację jak to wygląd otóż domek jest dwu piętrowy parter i I piętro, w piwnicy jest skrzynka do której doprowadzone jest łącze TPsy, kablem UTP 8 żył, i ten oto kabel połączony jest tylko z dwoma kablami ( takie gumowe osłonki ) i idzie na pierwsze piętro do jego rodziców bo tam jest telefon stacjonarny, ale jest jeszcze jeden kabel UTP w skrzynce w piwnicy który idzie na pierwsze piętro do kolegi, teraz myślałem tak: żeby rozłączyć w skrzynce kable zarobić ogólnie 3 końcówki RJ11, podłączyć filtr żeby połączenie rozłączył na telefon ( parter ) i do modemu ( I piętro ) no i wtedy u kolegi na piętrze zarobić końcówkę RJ11, zamiast standardowego modemu będzie router ADSL+ Cerberus P 6341 ( internet wifi ma działać tylko na piętrze ) to powinno zadziałać tylko teraz pytanie jakie kolory kabli muszę zarobić wszędzie są kable UTP a z tego co wiem to RJ11 to 1czerwony 2 zielony, więc jak to będzie na standardowym UTP 1 pomarańczowy i 2 zielony? Jeżeli ktoś ma jakieś inne pomyły chętnie je rozważe, ogłnie chodzi czy będzie to działać bez problemu.
EeePC 904HD + Huawei E169
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Budowa sieci bezprzewodowej na łączu TPsy

Post autor: wojteks »

Cz3ski pisze:tylko teraz pytanie jakie kolory kabli muszę zarobić
Jeżeli będziesz zarabiał sam to liczą się pary, teoretycznie do telefonu powinien iść niebieski/biało-niebieski (czyli styki 4,5 gniazda/wtyku rj45).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cz3ski

to w takim razie, do routera też mam zarobić niebieski/b.niebieski? bo tu jakoś nie rozumiem tego właśnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Cz3ski pisze:do routera też mam zarobić niebieski/b.niebieski?
Musisz zarobić po obu stronach rj11 z obsadzonymi wewnętrznymi pinami i jaką parę wybierzesz to bez znaczenia. Ten kabel włączysz przed filtr (do modemu) a po filtrze zarobisz kabel do telefonu (kolor pary dowolny).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cz3ski

Dziś właśnie będe robił tą instalację i rozrysowałem sobie to tak:

FOTO

Kabel główny od tepsy zarobie piny 2 niebieski 3 b.niebieski, podłącze splitter , i po drugiej stronie zarobie odpowiednio kabel telefoniczyny pin 2 niebieski, 3 b.niebieski, i do kabel do routera tak samo z dwóch stron 2 niebieski, 3 b.niebieski. Czy dobrze to zrozumiałem z wcześniejszych postów? Czy jakoś na odwrót? Proszę mnie poprawić jak coś, chodzi mi o to żeby instalacja pzrebiegła jak najszybciej żeby nie kombinował na wiele z tymi pinami :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Cz3ski pisze:Kabel główny od tepsy zarobie piny 2 niebieski 3 b.niebieski
Tu musisz użyć tych kabli które teraz działają (są podłączone gdzieś w skrzynce dalej).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cz3ski

Poradziłem sobie bez problemu, wszystko działa jak należy, teraz mam pytanie jakiego AP Clienta można by było dobrać do tego cerberusa P 6341 żeby odbierał internet bezprzewodowo i rozsyłał go dalej też tylko po WIFI ( chodzi żeby było jak najmniej kabli więc taki AP na lana nie wchodzi w grę )
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Cz3ski pisze:teraz mam pytanie jakiego AP Clienta można by było dobrać do tego cerberusa P 6341 żeby odbierał internet bezprzewodowo i rozsyłał go dalej też tylko po WIFI ( chodzi żeby było jak najmniej kabli więc taki AP na lana nie wchodzi w grę )
Do wyboru masz Ovislink G.duo albo Ovislink G.duo :P
Awatar użytkownika
Cz3ski

No z tego co wyszukałem w necie też znalazłem tego Ovislinka, a jak ze skonfigurowaniem tego urządzenia?
ODPOWIEDZ