Orange Free Dom Pro - Masakra
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange Free Dom Pro - Masakra
Odczuł ktoś może problemy z przesyłaniem plików przez FTP na CDMA? Próbuję wrzucić na serwer 2 pliki w formacie JPG (około 1,8 MB każdy), ale ciągle w trakcie przesyłania połączenie się przerywa. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Ostatnio nie przesyłałem, ale około 2 tygodni tak. Rzeczywiście było tak, że jakiś plik nie chciał się przesłać, ale ponowiłem próbę i dało radę.ryba825 pisze:Odczuł ktoś może problemy z przesyłaniem plików przez FTP na CDMA?
Jakim klientem FTP przesyłasz? Polecam FilleZille.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Używam FileZilli w wersji portable.Procio pisze:Jakim klientem FTP przesyłasz? Polecam FilleZille.
Znowu chyba muszę pokręcić anteną...
-
- Mistrz bezprzewodowy
A próbowałeś TC? U mnie było tak, że jak jednym klientem nie mogłem wysłać pliku na serwer, to po użyciu drugiego mogłem bez problemu.ryba825 pisze:Używam FileZilli w wersji portable.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Procio, mógłbyś dla mnie sprawdzić czy Ci teraz działa FTP normalnie? Jeżeli u Ciebie będą problemy, to będę miał podstawę, aby zaalarmować o tym Orange.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Specjalnie dla Ciebie pobrałem FileZille i wrzuciłem na serwer kilka jpg'ów. Wszystko przesłało normalnie, ale z dwoma miałem problem.ryba825 pisze:mógłbyś dla mnie sprawdzić czy Ci teraz działa FTP normalnie?
Nie wiem co jest przyczyną, gdyż jestem po limicie.

-
- Mistrz bezprzewodowy
To znaczy jaki problem? Rozłączyło się połączenie z serwerem, przekroczony limit czasu oczekiwania?Procio pisze:ale z dwoma miałem problem.
A kiedy będziesz miał nowy limit?Procio pisze:Nie wiem co jest przyczyną, gdyż jestem po limicie.
[ Dodano: 2010-12-21, 23:15 ]
Chyba jednak to nie problem z CDMA, tylko z hostingiem.

-
- Mistrz bezprzewodowy
No tak, zapomniałem dodać.ryba825 pisze:To znaczy jaki problem?
ryba825 pisze:przekroczony limit czasu oczekiwania
4 Stycznia.ryba825 pisze:A kiedy będziesz miał nowy limit?
Całkiem możliwe.ryba825 pisze:Chyba jednak to nie problem z CDMA, tylko z hostingiem.
Tym bardziej... Z "darmówkami" często tak jest.ryba825 pisze:Wrzucam to na serwer www.000webhost.com

-
- Użytkownik forum
Witam, mam pytanko do użytkowników CDMA... dalej jest tragedia z prędkościami czy coś się poprawiło, bo mam zamiar podpisać umowę z orange (niestety jedyna opcja poza edge).
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie zawsze chodziło w miarę. Każdy Ci powie że to zależy od wielu czynników. Odległośc od bts, przeszkody, liczba urzytkownikó,.. Zależy gdzie chcesz z tego skorzystać i czy dużo osób to ma, jak mało to będzie dobrze. U mnie z rana do 2.5 Mb/s a wieczorem do 0.5 Mb/s. Jak nie masz innej możliwości to lepsze to cdma niż edge zawsze ping niższy i lepiej chodzi.Michu55 pisze:Witam, mam pytanko do użytkowników CDMA... dalej jest tragedia z prędkościami czy coś się poprawiło, bo mam zamiar podpisać umowę z orange (niestety jedyna opcja poza edge).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Michu55, gdzie mieszkasz?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli chodzi Ci o tamtą "awarię", to wg. mnie tak - poprawiło się.Michu55 pisze: dalej jest tragedia z prędkościami czy coś się poprawiło
Inni twierdzą, że jest nawet lepiej niż przed awarią. Ja uważam podobnie.
Jednak posłuchaj kolegi piotrek2308. Dobrze mówi.

-
- Użytkownik forum
Wiocha zabita dechami...tj. Zieluń czy też Zieluń-osada, to samoryba825 pisze:Michu55, gdzie mieszkasz?
-
- Początkujący użytkownik forum
Hmm , ja znowu mam tak , modem w pozycji tyłem do mnie śmiga wszystko jest ok , stoi na parapecie i sobie działa , mam te 3 kreski , jednak jak stawiam go na kompie , to mam 4-5 kresek zasięgu , ale ni w cholerę się nie da połączyć , to mnie dołuje , zachowuje się jak by mu tam było wygodnie ;/ . Co to może być ?
Może daje Ci do zrozumienia że za oknem jest ciekawiejVen0m pisze:zachowuje się jak by mu tam było wygodnie

A tak na poważnie-z czego jest zbudowany dom,w którym mieszkasz? może ''wielka płyta'' żelbeto-betonowa? okno jakie-i z której strony okna stoi ruter

-
Ruter oczywiście stoi od wewnątrz okna po prawej stronie ( tzn od zawiasów , nie klamki ) Dom jest ceglany , mieszkam na wsi. A na kompie jak stoi i klikam połącz to ani nic nie łączy , ani nic się nie dzieje , są może jakieś inne menagery do tego routera ? Axsesstel MV500 to mój rogacz 

-
rj45 Ethernet. , pod usb kabla nawet nie dostałem :O
Możliwe że jak modem stoi bliżej PC jest zagięty kabel i coś nie łączy!? oczywiście mogę się mylić
Przetestuj na innym kablu-dostaniesz taki na metry w każdym sklepie komputerowym ,ja mam taki 3m i 20metrowy 

-
- Użytkownik forum
A da się tego Axsesstela MV400 połączyć z ps3 przez wifi
-
- Guru bezprzewodowy
TakMichu55 pisze:A da się tego Axsesstela MV400 połączyć z ps3 przez wifi
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
toi na parapecie i sobie działa , mam te 3 kreski , jednak jak stawiam go na kompie , to mam 4-5 kresek zasięgu
raczej podawaj siłe sygnału w dBm a nie w tych śmiesznych kreskach:)
-
Może coś pomoże w tych rozważanich, to co już napisano (siostra pisała) na innym forum, antenę tę ze zdjęć sam zakładałem.
Można powiedzieć, że antena czyni cuda, bez niej od czasu do czasu to CDMA działało dobrze a przeważnie tak byle jak na (szkolną ocenę) 2+ lub 3=
Link do tematu w innym forum (zwróćcie uwagę na isp- to gość który ma radiówkę w okolicach Buska Zdroju, najwyraźniej nie radzi sobie z nią ostatnio, do tego coś nieładnie traktuje userów, np. stosuje ttl=1 w swojej sieci).
http://tnij.org/cdma-antena-testy
Tak działało bez anteny, choć trzeba przyznać, że download w porywach osiągał nawet 200kb (w porównaniu do 50kb ze zdjęcia)

Tak wygląda antena po założeniu

Tak wygląda z bliska

A tak wygląda test już z nową anteną:

Jak na razie działa doskonale i subiektywna ocena użytkownika zmieniła się z 3= na około 4 czasem 4+ czasem 4-
Miejscowość to Śladków Duży, do nadajnika 12,5km, nadajnik w Busku-Zdroju. Orange CDMA, router MV410.
[ciach]
Można powiedzieć, że antena czyni cuda, bez niej od czasu do czasu to CDMA działało dobrze a przeważnie tak byle jak na (szkolną ocenę) 2+ lub 3=
Link do tematu w innym forum (zwróćcie uwagę na isp- to gość który ma radiówkę w okolicach Buska Zdroju, najwyraźniej nie radzi sobie z nią ostatnio, do tego coś nieładnie traktuje userów, np. stosuje ttl=1 w swojej sieci).
http://tnij.org/cdma-antena-testy
Tak działało bez anteny, choć trzeba przyznać, że download w porywach osiągał nawet 200kb (w porównaniu do 50kb ze zdjęcia)

Tak wygląda antena po założeniu

Tak wygląda z bliska

A tak wygląda test już z nową anteną:

Jak na razie działa doskonale i subiektywna ocena użytkownika zmieniła się z 3= na około 4 czasem 4+ czasem 4-
Miejscowość to Śladków Duży, do nadajnika 12,5km, nadajnik w Busku-Zdroju. Orange CDMA, router MV410.
[ciach]
Ostatnio zmieniony 2010-12-31, 09:47 przez Ali__gator, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Antena Ci się trochę uszkodziła dipol pętlowy powinien być równoległy do reszty.Ali__gator pisze:Tak wygląda z bliska
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Już po zrobieniu zdjęć był prostowany 
Ja za niski jestem, i to akurat kolega - właściciel tego CDMA robił za fizycznego, przykręcał uchwyt i antenę, i co i rusz przy przytrzymywaniu całej anteny przy przykręcaniu łapał właśnie za dipol. Zauważyłem to jednak i na końcu było prostowane
Ja zarabiałem końcówki, sprawdzałem sygnał, wyłączałem idiotyczne żądanie za każdym razem pina z karty, itp. No i jeszcze przy okazji sprawdzałem jak zachowa się internet mobilny w HSDPA, te 12,5km od nadajnika, bo to też ciekawa sprawa, i pokazuje dobrze co daje dobra zewnętrzna antena (bez anteny mobilnego niet nawet w EDGE, z anteną jest i to całkiem całkiem).

Ali...

Ja za niski jestem, i to akurat kolega - właściciel tego CDMA robił za fizycznego, przykręcał uchwyt i antenę, i co i rusz przy przytrzymywaniu całej anteny przy przykręcaniu łapał właśnie za dipol. Zauważyłem to jednak i na końcu było prostowane

Ja zarabiałem końcówki, sprawdzałem sygnał, wyłączałem idiotyczne żądanie za każdym razem pina z karty, itp. No i jeszcze przy okazji sprawdzałem jak zachowa się internet mobilny w HSDPA, te 12,5km od nadajnika, bo to też ciekawa sprawa, i pokazuje dobrze co daje dobra zewnętrzna antena (bez anteny mobilnego niet nawet w EDGE, z anteną jest i to całkiem całkiem).

Ali...
-
- Użytkownik forum
Panowie jak u was z prędkością bo mi z dnia na dzień zrobiła się tragedia. Posiadam jeszcze 2GB limitu, w bok mówią że u nich wszystko ok (żadnych awarii czy modernizacji w mojej okolicy), na kompie nic nie kombinowałem ani nie kasowałem, od wirusów też czysty. Zasięg pełny, a strony wczytują się wieczność (czekam i czekam aż się załaduję i dopóki nie odświeżę strony to się nie wczyta). Nawet podjechałem z laptopem pod inny bts ale to samo czyli lipa. Dodam że od 2 miechów śmigał bez problemu, a tu nagle od 2 dni jest tragedia.
U mnie to samo-limitu nie mam -zostało jeszcze 1GB-jutro nowy okres rozliczeniowy.Musi to być coś u Nich lub przeciążenie sieci.
-
- Użytkownik forum
To jedynie całej sieci cdma bo nie wierzę że 2 btsy w mojej okolicy by były równocześnie tak samo obciążone. A w tym bok pomoc techniczna pierwsza klasa, sami eksperci
.

- avalon
- Użytkownik forum
Witam. W mojej okolicy Orange musiało sprzedać bardzo dużo internetu CDMA bo transfer w dzień spadł bardzo dużo. Dochodzi tylko do 500kb/s, a wieczorem to jest masakra .Na pewno tak jest bo nie dalej jak wczoraj miałem dwa telefony z telekomunikacji z propozycją CDMA po prostu szaleją na wieść że plus uruchamia CDMA.
_
_
Ostatnio zmieniony 2011-03-12, 10:18 przez avalon, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam.
Pożyjemy zobaczymyavalon pisze:plus uruchamia CDMA.