Jak sie podłączyć, i czy w ogóle można?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak sie podłączyć, i czy w ogóle można?
Mam pytanie czy będę mógł ściongać internet od znajomego, sytuacja jest taka:
Kolega ma z internet radiowy 512/256, ja chcem kupic radiówkę czy bym mógł po zakupieniu radiówki i karty sieciowej podłączyć sie do brata i ściongać od niego prędkość 128/64?? jakie programy będą potrzebne dla mnie i dla niego i czy to wszystko co musze mieć. Jak by ktoś mógł sporządzić dokładny zbiór sprzętu oraz programów jakie będą do tego potrzebne, on ma radiówke coś podobnego do routera a ja sieciówke oraz zamierzam kupic radiówkę.
Kolega ma z internet radiowy 512/256, ja chcem kupic radiówkę czy bym mógł po zakupieniu radiówki i karty sieciowej podłączyć sie do brata i ściongać od niego prędkość 128/64?? jakie programy będą potrzebne dla mnie i dla niego i czy to wszystko co musze mieć. Jak by ktoś mógł sporządzić dokładny zbiór sprzętu oraz programów jakie będą do tego potrzebne, on ma radiówke coś podobnego do routera a ja sieciówke oraz zamierzam kupic radiówkę.
Re: Jak sie podłączyć, i czy w ogóle można?
Aby podzielić radiówkę na jeszcze jedną radiówkę będziesz musiał kupić router,ustawić go tak by pobierał neta bezprzewodowo od dostawcy,następnie ustawić sobie jakiś SSID i WEP (inny niż dostawca),skonfigurować kartę znajomego i Twoją na Waszą sieć (nie ta komercyjną) i już macie podzielonego neta
Co do transferu-jeśli znajomy nie bedzie korzystał w danej chwili z sieci,uzyskasz maksymalną prędkość jaką wyciągniecie od dostawcy w miejscu stania routera minus straty na Waszej sieci.Jeśli znajomy będzie akurat korzystal to szybkosć transferu chyba nie ma znaczenia bo router obsługuje "kolejkowo" czyli kto pierwszy zgłosi prośbę otrzymania pakietu danych ten pierwszy go dostanie-po prostu każdy z Was będzie dłużej czekał (ostatniego zdania nie jestem pewien,czytałem o tym ponad rok temu) 

- tadekptaku
Dokladnie tak nie inaczej6182 pisze:Aby podzielić radiówkę na jeszcze jedną radiówkę będziesz musiał kupić router,ustawić go tak by pobierał neta bezprzewodowo od dostawcy,następnie ustawić sobie jakiś SSID i WEP (inny niż dostawca),skonfigurować kartę znajomego i Twoją na Waszą sieć (nie ta komercyjną) i już macie podzielonego netaCo do transferu-jeśli znajomy nie bedzie korzystał w danej chwili z sieci,uzyskasz maksymalną prędkość jaką wyciągniecie od dostawcy w miejscu stania routera minus straty na Waszej sieci.Jeśli znajomy będzie akurat korzystal to szybkosć transferu chyba nie ma znaczenia bo router obsługuje "kolejkowo" czyli kto pierwszy zgłosi prośbę otrzymania pakietu danych ten pierwszy go dostanie-po prostu każdy z Was będzie dłużej czekał (ostatniego zdania nie jestem pewien,czytałem o tym ponad rok temu)

SonyEric.W300i .Vodafone 3G broadband,Huawei E620
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
dokładnie to router i ap pracujacy jako apcient. Jak chcesz podzielic po równo lub przydzielic danemu kompowi zadana predkosc to tylko serwer lub router z QoS.6182 pisze:Aby podzielić radiówkę na jeszcze jedną radiówkę będziesz musiał kupić router,ustawić go tak by pobierał neta bezprzewodowo od dostawcy,następnie ustawić sobie jakiś SSID i WEP (inny niż dostawca),skonfigurować kartę znajomego i Twoją na Waszą sieć (nie ta komercyjną) i już macie podzielonego neta :
-
czy...
mam pytanie czy mój kolega w takim razie bedzie musiał kupić jeszcze jedną radiówkę czy na tej co już ma może odbierać i nadawać do mnie? router już mamy ale nie wiem do końca gdzie sie ustawia te różne żeczy, z góry dzięki za pomoc.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem radiówka. Jesli chodzi o karte to nie kazda sieciówka jest radiówka ale kazda radiówka jest sieciówka
Uzywaj moze pojec karta radiowa, karta sieciowa, bedzie jasniej. Jesli masz juz karte radiowa to po co Ci druga.

- tadekptaku
Karta radiowa jest karta radiowa a antena antena. O co ci chodzi?
SonyEric.W300i .Vodafone 3G broadband,Huawei E620