Witam.
Problem wygląda tak: internet z netii na modemie Asmax ar 901 z wyjściem ethernet.
Wydaje mi się poprawnie skonfigurowany - wszystko śmiga.
Podłączony został do tego router wifi TP-link WR-340G. Konfiguracja też przebiegała bez problemów. Asmax ma ip 192.168.1.1 natomiast Tp-link 192.168.0.1.
Wydaje się że wszystko jest dobrze ale niestety część stron nie działa, np. allegro, youtube, elektroda (youtube się ładuje ale przy próbie odtworzenia filmu wyskakuje error). Wszystko inne działa bez problemów łącznie z P2P.
Przed chwilą zauważyłem że nie mogę też przesyłać zdjęć na strony typu imageshack czy fotosik.
Problem nie występuje przy podłączeniu komputera bezpośrednio do Asmaxa.
I tu moje pytanie, gdzie jest problem? DNS? Nie do końca jestem pewny jakie gdzie powinny zostać podane, wszędzie te które dostarcza netia?
Może popełniam jakiś podstawowy błąd, router konfiguruje po prostu na static IP, może powinienem używać PPPoe w WAN routera? Próbowałem oczywiście ale wtedy internetu nie ma całkowicie.
pozdrawiam:)
część stron nie działa po podłączeniu przez wifi [netia]
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: część stron nie działa po podłączeniu przez wifi [netia]
Zmień IP Tp-Linka na 10.0.0.1 jeżeli masz podłączany kabel do WAN. Możesz też zmienić IP Tp-Linka na 192.168.0.2 i wyłączyć serwer DHCP po stronie LAN a kabel od Asmaxa podłączyć do LAN (port WAN pusty).banghol pisze:smax ma ip 192.168.1.1 natomiast Tp-link 192.168.0.1
Nie pomagam na PW!
-
udało się po długiej walce, a rozwiązanie było dość proste w pełni opisane tutaj:
rozwiazanie
rozwiazanie
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale nie napisałeś że chcesz "zrezygnować" z Asmaxa i używać tylko Tp-Linka.banghol pisze:a rozwiązanie było dość proste w pełni opisane tutaj:
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiedziałem że mogęAle nie napisałeś że chcesz "zrezygnować" z Asmaxa i używać tylko Tp-Linka.

Rodzi to jakieś problemy? Myślałem że router może łaczyć się przez PPPoE tylko kiedy ma w sobie modem ADSL, nie wiedziałem że można ustawić asmaxa tak żeby to tp-link się łączył z internetem a nie asmax.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, tak jak masz jest najlepiej (poza użyciem routera z wbudowanym modemem ale to też nie koniecznie będzie lepiej).banghol pisze:Rodzi to jakieś problemy?
Ale też nie opisałeś dokładnie co chcesz zrobić. Ważne że się udało i działa tak jak chciałeś.banghol pisze:Nie wiedziałem że mogę
Nie pomagam na PW!