PS jak myslicie, czy ktoś kupi ode mnie modem comander?
pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
Z jakiego źródła masz te dane o 0,1W? I przy jakim zakresie ma być taka moc?6182 pisze:Nadajnik w komórce ma moc 0,1 W.
Nie zgodzę się w tej kwestii.6182 pisze:Nadajnik w komórce ma moc 0,1 W.Nadajnik w modemie 2 W,czyli będąc na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> gdzie Ci daleko będzie do BTSa albo najbliższy nie będzie obsługiwał GPRS modem sobie bardziej poradzi.Ale jeśli chcesz neta używać w terenach raczej zurbanizowanych/cywilizowanych kup telefon...
Problem masz w tym ze w polsce lacza sa za wolne. jezeli wejdzie umts wszedzie nie tylko w paru miastach problem zniknie. Ja mam tu umts dostepny na kazdym pastwisku wiec ze skype nie mam zadnych problemow. Powiem tak: Polska telekomunikacyjnie jest chyba za afryka wiec walczcie Panowie i Panie i nie dajcie z siebie zdzierac pieniedzy za liche uslugi.magicch pisze:Witam serdecznie, mam pytanie (pewnie dla większości z Was wyda się głupie, ale mimo to prosze o wyczerpującą odpowiedź). Od niedawna uzywam modemu comander edge przez usb w iplus. Wszystko chodzi OK, jednak mam problemy z używaniem skype, na czym mi najbardziej zależy. Głos jest opóźniony, zniekształcony, czasami przerywa rozmowę. Uznałem, że to wina modemu edge, chcę go wymienić na modem umts. Rozważam zakup telefonu: nokia 6630, ew. nec e313. Zauważyłem jednak, że dokładając niewiele. moge sprawić sobie adapter pcimca i modem card, łączny koszt w granicach 700 zł, a mógłbym odbierać również HSDPA. Jak uważacie, która opcja jest lepsza? Dodam, że używam komputera PC a nie laptopa i w kwestiach technicznych jestem raczej zielony, dlatego proszę o radę fachowców
PS jak myslicie, czy ktoś kupi ode mnie modem comander?
pozdrawiam
Obawiam się, że taki stan rzeczy jest (u nas) niemożliwy. Przynajmniej na razie i jeszcze przez dłuuugi czas.tadekptaku pisze:jezeli wejdzie umts wszedzie nie tylko w paru miastach problem zniknie. Ja mam tu umts dostepny na kazdym pastwisku
Z gsm nie mam styczności i nie wiem w jakim to idzie kierunku. Natomiast NodeB rozwijany będzie jako element sieci konwergentnej. Czyli na jednej platformie dostępny bedzie WiMax WiFi i tak dalej ...LukasMWS pisze:Czy waszym zdaniem transmisja pakietowa w sieci GSM będzie rozwijana?
Terminale (czyli pot. komórki) dostępne na naszym rynku mają nadajniki o mocy:BliSki pisze:Z jakiego źródła masz te dane o 0,1W? I przy jakim zakresie ma być taka moc?6182 pisze:Nadajnik w komórce ma moc 0,1 W.
Terminale (czyli pot. komórki) dostępne na naszym rynku mają nadajniki o mocy:bio5 pisze:Z jakiego źródła masz te dane o 0,1W? I przy jakim zakresie ma być taka moc?
To też się w pełni zgadza.bio5 pisze:Każda słuchawka baaaaaaaaardzo rzadko nadaje z maksymalną mocą, [...] W praktyce w terenie zabudowanym podczas rozmowy lub transmisji danych telefon nadje sygnał z mocą od 0,025 do max. 0,5 wata.
Analogicznie funkcjonuje karta modemowa.
Ano stąd że komórkę można w pionie postawić, czy chociażby bliżej okna (a wagon był bez reapetera). Modem może jedynie spoczywać na kolanie, mniejsza jest możliwość manewrowania nim. To moja teoria.BliSki pisze:Dlatego nie wiem skąd te dane kolegi 6182 i różnice między telefonami (słuchawkami) i modemami?
Ale ta Twoja teoria mówi, ze komórka będzie się lepiej sprawdzała (zresztą z tym Twoim wywodem się zgadzam).magmike pisze:Ano stąd że komórkę można w pionie postawić, czy chociażby bliżej okna (a wagon był bez reapetera). Modem może jedynie spoczywać na kolanie, mniejsza jest możliwość manewrowania nim. To moja teoria.
oraz:6182 pisze: modem sobie bardziej poradzi
6182 pisze:Nadajnik w komórce ma moc 0,1 W.Nadajnik w modemie 2 W
bo górę tematu dawno czytałem i też nie przypuszczałałem, że ktoś może tak uważać ;-)6182 pisze: modem sobie bardziej poradzi
Cieszę się, że już wszystko jasne i że mamy to samo zdaniemagmike pisze:bo górę tematu dawno czytałem i też nie przypuszczałałem, że ktoś może tak uważać ;-)
Być może masz rację - aczkolwiek zauważyłem w praktyce, że nawet komórka leżąca przy lapku podczas podróży pociągiem ma stabilny zasięg - gdzie na modemie mam cały czas falowanie i zanikanie sygnału sieci.magmike pisze:Ano stąd że komórkę można w pionie postawić, czy chociażby bliżej okna (a wagon był bez reapetera). Modem może jedynie spoczywać na kolanie, mniejsza jest możliwość manewrowania nim. To moja teoria.
Wygląda na to że modem się mniej wysila i ma mniejszy zasięg automatycznie ;-)sapnews pisze:Co do zurzycia energii - to muszę przyznać, że dopiero teraz zaczynam zauważać poprawę w czasie trzymania baterii, gdy jest podłączony modem PCMCIA niż moduł BT na USB + transmisja danych przez s55.