Poziom -80dbm - jaka antena?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Poziom -80dbm - jaka antena?
Przeszukałem forum, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem tak do końca. Korzystam z routera Axesstel MV410R z jego antenkami. Sygnał mam na poziomie ok. -80dBm. Czy taka antena znacząco poprawi poziomy sygnału? Zdaję sobie sprawę z tego, że poziom mam niski. Chciałbym po prostu poprawić prędkość. Antena znajdowałaby się w pokoju i patrzyłaby przez okno w kierunku stacji.
PS.: Ile dbi mają antenki z zestawu MV410R?
PS.: Ile dbi mają antenki z zestawu MV410R?
Re: Poziom -80dbm - jaka antena?
Ja mam ATK10 i 75dBm zazwyczaj do BTS ok.15km w zalesionym terenie dziś trochę gorszy sygnał 81dBm na mazurach dziś silnie wieje
Czemu antena ma być w pokoju a nie za oknem?

-
- Stały użytkownik forum
Nie mam jej gdzie umieścić na zewnątrz. A poza tym latem chciałbym ją zabierać razem z routerem na działkę za miasto.
Wybrałem do pytania CDMA-5, ponieważ chcę zawrzeć kompromis pomiędzy rozmiarami anteny a sygnałem.
Wybrałem do pytania CDMA-5, ponieważ chcę zawrzeć kompromis pomiędzy rozmiarami anteny a sygnałem.
Na działce trzeba wypoczywać a nie siedzieć na necie 

-
- Stały użytkownik forum
Ale VoIP zawsze się przyda przy udziale bramki podłączonej do routera. W takim razie czy antena, którą wybrałem, zda zamierzony egzamin? Dziś mam poziom od -81dBm do -82dBm. Tak do -77dBm chciałbym dojść.
Pewnie da radę,zależy tylko jaka odległość i w jakim terenie.A na działce nie wystarczą standardowe antenki?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sugeruję zamontować antenę za oknem na stałe a jak na działce będzie za słaby sygnał to kupić drugą.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na działce dioda na routerze jest stale pomarańczowa. Tylko w jednym jedynym miejscu zielona. Tam antena na pewno będzie stale na zewnątrz.
A w domu jednak wolałbym w pokoju przy oknie w kierunku BTS. W końcu teraz mam -82dBm. Chcę choć trochę lepiej.
Czyli tę, którą zaproponowałem, mogę kupić? Z domu do BTS mam jakieś 9km w linii prostej przez lasy.
A w domu jednak wolałbym w pokoju przy oknie w kierunku BTS. W końcu teraz mam -82dBm. Chcę choć trochę lepiej.
Czyli tę, którą zaproponowałem, mogę kupić? Z domu do BTS mam jakieś 9km w linii prostej przez lasy.
- wojteks
- *** Administrator ***
+5-strata na kablu/złączce z 2dB, finalnie -79dBm więc moim zdaniem szkoda zachodu.burli pisze:A w domu jednak wolałbym w pokoju przy oknie w kierunku BTS. W końcu teraz mam -82dBm.
Kup http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6911.htm albo z krótszym kablem i za oknem zamontuj wtedy to będzie miało sens.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem. Jestem w stanie skrócić długość kabla. Dwumetrowy mi starczy.
U mnie właśnie była dioda pomarańczowa-dlatego ATK10-no ale do BTS 15km i las
- wojteks
- *** Administrator ***
To kup antenę bez kabla i zastosuj kabel h155 (rlf5).burli pisze:Jestem w stanie skrócić długość kabla. Dwumetrowy mi starczy.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Upatrzyłem sobie taki kabel.wojteks pisze:zastosuj kabel h155 (rlf5).
Jutro jeszcze przeniosę router trochę wyżej, gdzie latem miałem ok. -77dBm. A antena będzie i tak jeszcze wyżej.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za poradę. W takim razie mogę już udać się na zakupy:)