Udostępnianie plików w LAN i WAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcin117
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie plików w LAN i WAN

Post autor: Marcin117 »

Witam

Mam taką sytuację:
Obecnie mam w domu działającą sieć 3xPC z routerem edimax BR-6204Wg (Wlan 54mb/s).
Jeden z komputerów służył mi jako serwer plików i jest na nim uruchomiony serwer FTP,HTTP, utorrent i samba. Jest to stary komputer którego szkoda mi było wyrzucić, a 80Gb wystarczało bez problemów. Teraz sprawiłem sobie Telewizor HD z RJ45 i okazuje się że dysk już za mały jak się zaczyna ściągać w HD tak więc rozglądam się za nowym dyskiem. Ponieważ w kompie nie mam sata więc potrzebna jest jakaś przejściówka a patrząc na koszty różnych sprzętów zacząłem się zastanawiać co wybrać:
- Przejściówka ata->sata + Dysk 1Tb
- Obudowa sieciowa + Dysk 1Tb
- Nowy Router z USB Filehost + obudowa 3,5" na USB + dysk 1Tb

Komputer ma swoje lata i jest dosyć prądożerny więc raczej chciałbym z niego zrezygnować.
Sieć niby działa sprawnie ale obydwa pozostałe kompy mają karty gigabit więc modernizacja sieci do 1000BaseT + 802.11n nie zaszkodzi. Serwer FTP i HTTP służy głównie mnie i kilku znajomym więc nie potrzebuje żadnych wodotrysków typu MySQL czy PHP. Zastanawiam się nad TP-link TL-WR1043ND, widziałem że ma dobrą opinię na forum. Czy ktoś korzysta z niego z tak dużym dyskiem? Czy możecie może mi polecić jakiś inny sprzęt?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Udostępnianie plików w LAN i WAN

Post autor: key »

Marcin117 pisze:- Obudowa sieciowa + Dysk 1Tb
IMHO najsensowniejsze rozwiazanie. Optymalnie markowy NAS, n.p. Synology lub Qnap.
Nie pomagam na PW.
Marcin117
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marcin117 »

A czy ma ktoś doświadczenie z pracą z dużymi dyskami na TP-link TL-WR1043ND? Szczególnie zaciekawiła mnie stosunkowo niska cena i możliwość zainstalowania openwrt, a obudowy sieciowe są dużo droższe + i tak muszę zmienić router gdyż na starym mam tylko 100 mb/s po lanie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Marcin117 pisze:A czy ma ktoś doświadczenie z pracą z dużymi dyskami na TP-link TL-WR1043ND?
Zerknij na recenzję u nas na forum.
ODPOWIEDZ