Mam następujące wątpliwości...
W związku z możliwością rezygnacji z neostrady zamierzam przesiąść się na dostawcę MG System, który to świadczy usługę internetową drogą radiową na paśmie 5 GHz. Do tej pory do Neostrady korzystałem z modemo-routera Edimax 7024 wg. Z tego co usłyszałem od dostawcy internetu, podłączają swoją usługę do karty sieciowej za pomocą wtyku RJ-45, niestety w/w router, za pomocą którego rodzielam sygnał poprzez WiFi po mieszkaniu ma wejście Wan RJ-11. I stąd się bierze moje ppierwsze pytanie:
1. Czy mogę w jakiś sposób posiadane urządzenie wykorzystać? Tzn. czy mogę prosić dostawcę o zakończenie instalacji wtykiem RJ-11? Czy modem wówczaz zadziała, skoro może pracować w trybie PPPoE? A może są jakieś przejściówki z RJ-11 Na RJ-45?
2. Sprawa druga:
Do stacjonarnego tunera satelitarnego mam także podpięty internet i wymaga on abym był widoczny z zewnątrz (sharing- świetna sprawa). I tutaj rodzi się problem. Otóż poradziłem sobie z tym w ten sposób, że w router miałem wpisaną wirtualną domenę na dyndns.com i całość świetnie działa na dynamicznym IP z neostrady. Natomiast MG System oferuje stałe IP wewnątrz swojej sieci, a cała sieć na zewnątrz jest widziana pod jednym numerem... Czy DDNS w takim przypadku zadziała? Rozumiem, że mogą być z tym problemy

3. Czy jeśli MG system nadaje w paśmie 5 GHz to oznacza to, że ta sieć jest odporan na drzewa, wiatr, desz i śnieg z którym nie radziły sobie "tradycyjne" radiówki? Firma oczywiście twierdzi, że wszystko jest OK, ale oni zawsze tak mówią

4. Czy ktoś ma od nich internet? Jakie wrażenia? Cena wydaje się być atrakcyjna: 72 zł za opcję 1024/1024 z umową na czas nieokreślony
pozdrawiam
Adex