Radiówka i modem ADSL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adex

Radiówka i modem ADSL

Post autor: Adex »

Witam serdecznie
Mam następujące wątpliwości...
W związku z możliwością rezygnacji z neostrady zamierzam przesiąść się na dostawcę MG System, który to świadczy usługę internetową drogą radiową na paśmie 5 GHz. Do tej pory do Neostrady korzystałem z modemo-routera Edimax 7024 wg. Z tego co usłyszałem od dostawcy internetu, podłączają swoją usługę do karty sieciowej za pomocą wtyku RJ-45, niestety w/w router, za pomocą którego rodzielam sygnał poprzez WiFi po mieszkaniu ma wejście Wan RJ-11. I stąd się bierze moje ppierwsze pytanie:
1. Czy mogę w jakiś sposób posiadane urządzenie wykorzystać? Tzn. czy mogę prosić dostawcę o zakończenie instalacji wtykiem RJ-11? Czy modem wówczaz zadziała, skoro może pracować w trybie PPPoE? A może są jakieś przejściówki z RJ-11 Na RJ-45?

2. Sprawa druga:
Do stacjonarnego tunera satelitarnego mam także podpięty internet i wymaga on abym był widoczny z zewnątrz (sharing- świetna sprawa). I tutaj rodzi się problem. Otóż poradziłem sobie z tym w ten sposób, że w router miałem wpisaną wirtualną domenę na dyndns.com i całość świetnie działa na dynamicznym IP z neostrady. Natomiast MG System oferuje stałe IP wewnątrz swojej sieci, a cała sieć na zewnątrz jest widziana pod jednym numerem... Czy DDNS w takim przypadku zadziała? Rozumiem, że mogą być z tym problemy :( Jakie IP mój router poda domenie no-ip? Moje czy całej sieci? Czy połączenie z zewnątrz do mnie dojdzie? Na szczęście istnieje możliwość wykupienia stałego IP za 100 złotych, ale chciałbym wiedzieć czy DDNS zadziała bez tego....

3. Czy jeśli MG system nadaje w paśmie 5 GHz to oznacza to, że ta sieć jest odporan na drzewa, wiatr, desz i śnieg z którym nie radziły sobie "tradycyjne" radiówki? Firma oczywiście twierdzi, że wszystko jest OK, ale oni zawsze tak mówią ;)

4. Czy ktoś ma od nich internet? Jakie wrażenia? Cena wydaje się być atrakcyjna: 72 zł za opcję 1024/1024 z umową na czas nieokreślony

pozdrawiam
Adex
ODPOWIEDZ