Testuje możliwość przesiadki z Orange CDMA na Era HSDPA, w mojej okolicy
brak kabla tepsy a mieszkam w obniżeniu terenu więc o net walczę na wszelkie
sposoby od lat. Orange CDMA mam ze 2 lata i jest to czas stracony na nierówną walkę.
Usługa ta jest pod każdym względem nędzna: niestabilna praca, ostatnio straszne
wahania prędkości, blokowanie przychodzącego ruchu przez Orange, fatalna obsługa
klienta, bublowaty modem; odległość od BTSa: 10 km. Jakiś czas temu Era postawiła
w pobliskim miasteczku wysoki maszt - to jakieś 3 km ode mnie, wczoraj stwierdziłem
że na kominie mojego domu Nokia 6700 bez trudności łączy się z Erą w trybie HSDPA,
kupiłem starter TakTak'a i zacząłem gruntowne testy ale brak mi doświadczenia z UMTS
i Erą - dlatego proszę o wypowiedzi zanim zacznę inwestować w sprzęt.
Lokalizacja - wieś Gorzycko, 700 m na wschód od masztu Plusa (na którym jest tylko GSM900) >> mapa
1. Co jest lepsze CDMA czy czy UMTS/HSDPA?
OK, pytanie może retoryczne

2. Czy HSDPA Ery przy sensownej sile sygnału zapewnia stabilną pracę?
3. Czy Era zapewnia - darmowo bądź odpłatnie - publiczny adres IP
(może być dynamiczny)? Muszę się łączyć z moją siecią z zewnątrz - VPN itp.
4. Czy połączenie oparte na UMTS/HSDPA umożliwia sensowne korzystanie
z VOIP? (np w sieci IPFON) - chodzi o częste korzystanie
z telefonu w celach biznesowych - relatywnie długie rozmowy...
5. Jaki polecacie zestaw modem/router do Ery?
Zakładam że sygnał muszę i tak wzmocnić anteną zewnętrzną (kierunkowa, panelowa).
Posiadam Linksys'a Wrt54G3G i modem Option GlobeTrotter 3G+ ale osiągi tego zestawu
wydają się kiepskie. GlobeTrotter to maks 1,8 Mbit downlinku - z kolei ten linksys
też już leciwy - nie wiem czy warto do niego kupować następny modem PCMCIA - nowszy
sprzęt może po prostu nie działać. Czy polecicie jakieś inne rozwiązanie modem/router
do stałej i bezawaryjnej pracy (np.: TPLINK-TL-MR3420 + jakiś Huawei na USB z wyjściem
antenowym) Zestaw najchętniej zainstalowałbym w szczelnej obudowie na kominie a do
tego od razu dobra antena dookólna rozsyłając net po moim gospodarstwie.
Dzięki za pomoc!