Witam
Wczoraj stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem modemu jak w tytule wraz z taryfą Orange Internet Premium. Mój laptop to fujitsu siemens Lifebook s4546, dysk 40gb, windows xp, ram 128, pentium III 600. Zgodnie z instrukcją zainstalowałem business everywhere i sterowniki modemu. Problem polega na tym, że w oknie BE nie pokazuje się w ogóle żadna dostępna sieć ani siła sygnału. Na próbę połączenia Windows reaguje komunikatem: "Nie znaleziono aktywnego trybu dostępu dla tego połączenia. BE nie znalazł składników Windows koniecznych dla tego połączenia" (cytuję z pamięci, ale mniej więcej tak to leci). Próba naciskania klawiszy "internet", "poczta" itd. daje w efekcie komunikat "sprawdź czy w złączu jest modem" czy coś takiego. Port PCMCIA jest na bank sprawny, bo używam w nim dobrej karty d-link do WLANU i nie ma żadnych problemów. NAjpierw myślałem, że Orange mimo zapewnień, że do wieczora mi włączą usługę, się spóźniło z aktywacją. Ale dzwoniłem przed chwilą i sprawdzili że usługa jest uaktywniona i "wszystko jest w porządku". Ponieważ jest sobota, wiec zasugerowali mi wizytę serwisową w poniedziałek, co mnie nieco zdenerwowało bo muszę przełożyć wyjazd - laptopa i ten net komórkowy kupiłem głównie z uwagi na częste wyjazdy. Zastanawiam sie w czym jest problem:
- w sprzęcie lub aplikacji orange lub option?
- w windowsie (nie był reinstalowany od około pół roku, może doinstalowanie systemu lub przeinstalowanie partycji systemowej by pomogło, ale nie bardzo mam na to chęć i czas..., jezeli jednak bym wiedział że to pomoże, to zrobię to)
- jakiś inny problem? nie wiem jaki?
Dodam że jestem w dużym mieście, więc zasięg, chociażby gprs musi tu być.
Mam nadzieję że nie klonuję wątków już 100 razy omówionych ale mam mało czasu żeby przejrzeć całe forum. Mam też nadzieję, że ktoś udzieli jakiejś wskazówki lub rady. W najgorszym razie będę czekał na pomoc orange:/
aha, czy może być to problem konfliktu sprzętowego np. między prockiem a tym modemem?
pozdrawiam wszystkich
R.
Option Globetrotter 3G/EDGE +Orange = PROBLEM :(
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Option Globetrotter 3G/EDGE +Orange = PROBLEM :(
A próbowałeś przez dial-up.Sprawdż w menagerze urzadzeń czy masz modem.Jak jest to nie powinno byc problemu.Jak zrobić połączenie masz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Powodzenia
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Powodzenia