Witam!
Mam takie pytanie.. miałem do tej pory modem HUAWEI E182E z Cyfrowego Polsatu który współpracował u mnie z anteną panelową... niestety urwałem w nim gniazdo USB ... czy ten modem mogę z powodzeniem zastąpić tym : http://allegro.pl/modem-hspa-huawei-e18 ... 28188.html z tej aukcji ?
Na jakiej częstotliwości UMTS wkońcu działa ten cholerny polsat ? 850/900 ? 900 tylko ? mHz Sprzedawca twierdzi że ten modem nie działa na 900 mHz UMTS więc polsat nie zadziała, ale jak dla mnie na pierwszy rzut oka to są takie same dwa modemy - czy mam rację ?
Jeśli nie potrzebujesz większej prędkości niż 6 mbit to kup Huawei E173 . Obsługuje UMTS900, 7,2/5,6 Mbit , ma gniazdo antenowe. Na allegro od reki w cenie 140-150zl, a jak bedziesz polował to może uda sie go kupić za 120zl.
OK dzięki za naprowadzenie mnie na trop... bo takto nic ciekawszego szybszego nie ma na polskim rynku ? (allegro:) ). Powiedzmy nawet że cena aż tak nie gra roli ... ale z tego co widzę to wszystko 850/2100 mHz...
No i mam ten modem e173 do polsatu - włożylem kartę SIM - i mam usługa ograniczona komunikat... w zasięgu nie widzę żadnej sieci cyfrowego polsatu - jak ona się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> identyfikuje ?
Próbowałem z anteną i bez i brak zasięgu polsatowskiej sieci .. w ogóle w ręcznym wyborze sieci... dziwne co nie ? widać tylko Orange,Era,Plus i PL06(to chyba play?)
Oczywiście na obszarze na którym się znajduje do tej pory modem polsatowski działał prawidłowo...
Pomijając poprawna konfiguracje to są tacy co twierdza ze Polsat blokuje w jakiś sposób nie swoje Modemy od jakiegoś czasu.Ale może chodzi o coś innego.Np.ze CP działa tylko z Modemami wspierającymi HSPA+ ?Sam się zastanawiam bo mam E1823 , Polsatu nie widzi.
oskarosi pisze:Ten modem wspiera HSPA z 900 mHz... niby
HSPA tak ale nie HSPA+ a to nadaje CP.Ja nie jestem (jeszcze ) wybitnym Fachowcem w tej dziedzinie tylko sobie tak bazgrolę wiec dobrze byłoby żeby odezwał się ktoś kto ma działający Modem z CP inny niż E182e .
oskarosi, z jakiej sieci ten E173? Z tego co widzę to Play ma 900/2100MHz. Era ma wersje tylko na 2100MHz. Są też wersje 850/2100MHz.
Wg mnie wygląda na to, że masz nie taką wersję modemu.
Modem pisze:Sam się zastanawiam bo mam E1823 , Polsatu nie widzi.
W jakim sensie? Ja mam telefon z hspa 900 to polsat wykrywa, oczywiście karty polsatu nie mam, żeby się zalogować.
[ Dodano: 2011-01-06, 15:34 ]
oskarosi pisze:Przepraszam za lamerstwo ale gdzie mam to wpisać - w co ?
W XP można skorzystać z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> pod 7 trzeba zastosować coś niezależnego, bo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> się nie zmieścił. Ja jak coś potrzebuję z modemu wyciągnąć używam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> dość głęboko ma tą funkcjonalność zaszytą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:
Modem napisał/a:
Sam się zastanawiam bo mam E1823 , Polsatu nie widzi.
W jakim sensie? Ja mam telefon z hspa 900 to polsat wykrywa, oczywiście karty polsatu nie mam, żeby się zalogować.
E1823 nawet z włożoną karta Polsatu i w miejscu gdzie jest zasięg sieci CP nie wykrywa bo nie wspiera 900MHz.
Całe szczęście że mam znajomego w salonie Ery i nie wystawiał mi jeszcze paragonu itd tylko dał na próbę ... okazuje się ze ten modem z Ery nie nadaje się do Polsatu gdyż po komendzie SYSCFG jasno wyrzucił że pracuje w WCDMA2100 tylko
Teraz ciekawe czy w salonie PLAY będą mieć ten model.. jak nie to pozostaje ryzyko z allegro.. :)
Jeszcze jedna rzecz to przejście z HSPA+ na E173 i HSPA będzie oznaczało prawdopodobnie obok gorszych transferów co moim zdaniem nie jest takie straszne z paru względów także gorszy Ping co już jeśli np. grasz Online może popsuć zabawę.
Poza tym to co robisz to trochę dziwna kombinacja bo jeśli nie masz umowy z Cp to możesz przejść na HSPA od innych operatorów co może być tańsze.
Mam umowę z CP a konkretniej mój klient ma .. tylko od CP domaga się dostarczenia nowego modemu firmowego już 1,5 miesiąca i nie chcą mu go przysłać...
Nie może też odebrać go i wykupić na własną rekę w punkcie dystrybucyjnym... chora sytuacja.. sam byłem świadkiem rozmowy... a klient raczej nie bedzie go wykorzystywał do grania online...
oskarosi pisze:Całe szczęście że mam znajomego w salonie Ery i nie wystawiał mi jeszcze paragonu itd tylko dał na próbę ... okazuje się ze ten modem z Ery nie nadaje się do Polsatu gdyż po komendzie SYSCFG jasno wyrzucił że pracuje w WCDMA2100 tylko
To teraz wyślij komendę AT^SYSCFG=16,3,3FFFFFFF,2,4 i daj znać czy modem zaczął działać z UMTS900.
To teraz wyślij komendę AT^SYSCFG=16,3,3FFFFFFF,2,4 i daj znać czy modem zaczął działać z UMTS900.
Na odpowiedź na tą komendę wysłaną przez program top_netinfo dostałem OK od modemu, ale brak widocznych zmian... dalej nie ma w ręcznym przeszukiwaniu sieci - sieci cyfrowego polsatu - jest jeszcze jakaś nadzieja xd ?
Jeśli po wysłaniu tej komendy resetowałeś modem i nadal nie działa to raczej się nie uda. Można by jeszcze zrobić uaktualnienie firmware ale nie wiem czy to pomoże.
Niestety jest to wersja ''e173-1'' ;( czyli chyba nici z zabawy z kodami .. pewnie sprzętowo ma zablokowane 900 mHz
Wcześniej wpisałem podaną przez kolegę wyżej komendę, wylaczylem ten program do komend, wylozylem i wlozylem i nie zadziałalo.. .a w panelu blueconnect dalej komunikat - usluga ograniczona.