Większe rachunki!!!!!!!!!!!!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Większe rachunki!!!!!!!!!!!!!!
mam taką sprawę mianowicie mam iplusa inie narzekam na niego zbytni tzn chodzi i nie ma jakiś głupich zrywuwnawet przez nc udałomi się ściągnąć ponad 150MB danych ale jest mały mankament a mianowicie przychodzą więsze rachunki niż powinny być co prawda mi tak o 5-6 czy7 zł ale koledze ostatnio przyszło do zapłaty ponad 1000zł czy wy macie tez takie problemy??????????????????????????????????
-
- Użytkownik forum
Re: Większe rachunki!!!!!!!!!!!!!!
O jejku... Po pierwsze porównaj swoją wypowiedź do tej, którą widzisz powyżej. Naprawdę, stosowanie się choćby pobieżne do pewnych ustalonych reguł znacznie ułatwia nie tylko samo czytanie, ale właściwe zrozumienie Twoich intencji. Zadając pytanie i oczekując odpowiedzi, szanuj adresatów tegoż pytania.Mam taką sprawę. Mam iPlusa i nie narzekam na niego zbytnio, tzn. chodzi i nie ma jakichś głupich zrywów. Nawet przez noc udało mi się ściągnąć ponad 150 MB danych, ale jest mały mankament: mianowicie przychodzą większe rachunki, niż powinny być. Co prawda mi tak o 5-6 czy 7 zł, ale koledze ostatnio przyszło do zapłaty ponad 1000zł.
Czy wy macie tez takie problemy???
Co się zaś tyczy samego pytania...
Jeśli zadałbyś sobie minimum trudu i przejrzał forum (już nawet nie zmuszam do użycia opcji "Szukaj tematów"), to przeczytałbyś co najmniej kilka wątków traktujących o dokładnie takiej samej kwestii.
W skrócie: lekko zawyżony pierwszy rachunek może być wyrównaniem za poprzedni miesiąc, proporcjonalnie za każdy dzień korzystania z usługi 1/30 abonamentu + cały abonament za miesiąc bieżący.
Jeśli to już kolejna faktura, możliwości są inne. Być może to opłata za wysyłane SMSy (i ew. połączenia), jeśli z takich opcji korzystasz. W pakiecie jest ich tylko 20 (SMSów). Możliwe, że czasem modem połączy się przy użyciu CSD (połączenia komutowanego).
Najprościej zadzwonić do BOKu i spytać za co tych dodatkowych kilka zł. Sprawa będzie jasna i sposób postępowania też.
Rachunek zaś w wysokości absurdalnej (np. 1000zł) może wynikać albo z notorycznego używania połączeń komutowanych (z powodu złej konfiguracji modemu/połączenia, lub z powodu niedostępności transmisji pakietowej), albo też wynika po prostu z pomyłki w taryfikacji i zamiast tzw. ryczałtu, system billingowy naliczał opłatę za ilość przesłanych danych.
Krok pierwszy - wywiad w BOK,
krok drugi - ewentualna reklamacja, jeśli to efekt pomyłki.
Pozdrawiam!
--
Lukas
Orange - ED77 + ATK-20