antena do odbierania sieci wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: antena do odbierania sieci wifi
Kup panel. Anteny Yagi w tym przedziale czestotliwosci lepiej wykorzystac jako wieszak na krawaty.
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To się podłącze . Może ktoś ma lub testował jakieś Anteny najlepiej z karta WIFI i może coś polecić.?
-
@key:
czy chodzi Ci np. o coś takiego: [link] ? Generalnie zależy mi też na tym żeby rozwiązać problem jak najmniejszym kosztem. Czy mogę po prostu pociągnąć kabel ze złączkami rp-sma np. coś takiego [link]? Z tym że potrzebowałbym 8-9m kabla. Czytałem, że zbyt długi kabel może spowodować utratę mocy sygnału. Czy przy takiej odległości jest szansa że sygnał będzie w porządku bez zysku z anteny?
czy chodzi Ci np. o coś takiego: [link] ? Generalnie zależy mi też na tym żeby rozwiązać problem jak najmniejszym kosztem. Czy mogę po prostu pociągnąć kabel ze złączkami rp-sma np. coś takiego [link]? Z tym że potrzebowałbym 8-9m kabla. Czytałem, że zbyt długi kabel może spowodować utratę mocy sygnału. Czy przy takiej odległości jest szansa że sygnał będzie w porządku bez zysku z anteny?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Takseba199 pisze:czy chodzi Ci np. o coś takiego:
Dla mnie antenowym nie ma sensu. Router z antena panelowa w miejscu gdzie jest siec, dalej po skretce.seba199 pisze:Z tym że potrzebowałbym 8-9m kabla.
Nie pomagam na PW.
-
znalazłem taki router: [link]. Czy da się jakoś podłączyć bezpośrednio router z panelem?
edit: poszperałem w sieci i znalazłem taki modem z antenką[link]. Czy wystarczy zrobić następujące połaczenie:
panel->kabel antenowy->router->skrętka
żeby wszystko działało? Czy może wystarczy sam router skoro jest z antenką.
edit: poszperałem w sieci i znalazłem taki modem z antenką[link]. Czy wystarczy zrobić następujące połaczenie:
panel->kabel antenowy->router->skrętka
żeby wszystko działało? Czy może wystarczy sam router skoro jest z antenką.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wystarczy. Mozesz sprawdzic czy bedzie dzialal sam router, jesli bedzie za slaby sygnal, to dolozysz antene.seba199 pisze:żeby wszystko działało? Czy może wystarczy sam router skoro jest z antenką.
Nie pomagam na PW.
-
witamkey pisze:Kup panel. Anteny Yagi w tym przedziale czestotliwosci lepiej wykorzystac jako wieszak na krawaty.
po moich ostatnich doswiadczeniach to ja bym powiesil panela nie yagi
to napisze jak jest
mam podzielic lacze neti odleglosc 150m bez przeszkod
wiec zakupilem panel 14 interline + 10m kabla h155
ruter tp link td w8960n
karta sieciowa ralink turbo (mialem)
i wlasnie yagi 8-9 zysku pewnie, poscieralo sie wszystko ale mala okolo 25cm z 10m kablem (tez mialem)
doszedl panel to z ciekawosci podłaczyłem pod karte sieciowa i jakie bylo moje zdziwienie jak slaby jest w porownaniu do yagi dla przykladu podam ze yagi mialo sygnal na poziomie 90% a panel 78% roznica w dBm tez byla okolo 12 dBm.
przyszedl czas na montarz i tak yagi zalozylem do rutera (jest na strychu wyglada przez okno pozniej bedzie na zewnatrz) panel na karcie sieciowej gdy byl na strychy w oknie syglal okolo 45% i okolo 76dBm
po wystawieniu panela na zewnatrz syglal okolo 60% i okolo 70dBm (internet chodzil stabilnie)
dzisiaj z ciekawosci i dla testow zamienilem anteny do rutera zalozylem panel a do karty sieciowej yagi i szkoda slow syglal 20% i 85 dBm oczywiscie internet nie chodzi
polecasz panele czemu u mnie tak slabo dziala?
nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak yagi ma 9dBm a panel 14dBm to panel powinien byc lepszy o 5 a nie gorszy o 12
czy moze winy upatrywac w kablu ?? co sadzicie ??
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 20:15 przez hary_1982, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mam nadzieje, że wiesz co to jest polaryzacja fal EM i precyzyjnie ustawiasz panel, większy zysk wymaga większej dokładności.hary_1982 pisze:dzisiaj z ciekawosci i dla testow zamienilem anteny do rutera zalozylem panel a do karty sieciowej yagi i szkoda slow syglal 20% i 85 dBm oczywiscie internet nie chodzi
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
oj no niestety chyba wiem w poziomej byly lepsze wyniki niz w pionowej ale roznice nie wielkiekrystianb pisze:Mam nadzieje, że wiesz co to jest polaryzacja fal EM i precyzyjnie ustawiasz panel, większy zysk wymaga większej dokładności.
ustawiajac z godz nigdy sygnal nie wyskoczyl wyzej
jak na razie robie sam prowizoryczna antene ciekawe jak bedzie
i zrobilem Double BiQuad
przed chwila podlaczylem antena nie ustawiana za specjalnie lezy na parapecie
i tak sygnal 79-82
dBm 57-59
pawiem Ci kolego nie kupuj anteny tylko sobie zrob mnie to oprocz roboty nic nie kosztowalo
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2011-01-18, 20:07 ]
Prośba: pisz staranniej a na ogłoszenia mamy odpowiedni dział.
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 20:07 przez hary_1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Edytuje zeby nowego nie pisac
Przyczyna tak slabej pracy panela 14 interline byla zle zarobiona końcowka ( i tak polegac na sprzedawcy)
ogolnie dobry sprzet lezac na parapecie (ustawienie tak na oko) sygnał 73% i dBm 59-61
po za tym z 3km sciaga 2 sieci syg okolo 53% i dBm okolo 70
takze spokojnie mozna polecic antenke
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-01-19, 23:52 ]
Ja jednak zrobiłem z tego nowego posta.
I jednak bardziej się staraj przy pisaniu postów, to co napisałeś trudno zrozumieć, a w słowniku przeglądarkowym jest prawie całe podkreślone.
Przyczyna tak slabej pracy panela 14 interline byla zle zarobiona końcowka ( i tak polegac na sprzedawcy)
ogolnie dobry sprzet lezac na parapecie (ustawienie tak na oko) sygnał 73% i dBm 59-61
po za tym z 3km sciaga 2 sieci syg okolo 53% i dBm okolo 70
takze spokojnie mozna polecic antenke
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-01-19, 23:52 ]
Ja jednak zrobiłem z tego nowego posta.
I jednak bardziej się staraj przy pisaniu postów, to co napisałeś trudno zrozumieć, a w słowniku przeglądarkowym jest prawie całe podkreślone.
Ostatnio zmieniony 2011-01-19, 23:51 przez hary_1982, łącznie zmieniany 1 raz.