CDMA a deszcz
Moderator: Moderatorzy
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
CDMA a deszcz
Witam
Mam pytanie do forumowiczów korzystających z pasma CDMA, o problem który występuje u mnie w czasie opadów deszczu. Otóż wystarczy niewielka mżawka żeby sygnał CDMA z maksymalnego zanikał całkowicie. Opady śniegu (nawet gęstego) nie powodują takiego objawu. Czy to jest normalna rzecz i Wy macie tak samo? Mój modem to AnyData-635WA z anteną zewnętrzną.
Mam pytanie do forumowiczów korzystających z pasma CDMA, o problem który występuje u mnie w czasie opadów deszczu. Otóż wystarczy niewielka mżawka żeby sygnał CDMA z maksymalnego zanikał całkowicie. Opady śniegu (nawet gęstego) nie powodują takiego objawu. Czy to jest normalna rzecz i Wy macie tak samo? Mój modem to AnyData-635WA z anteną zewnętrzną.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Stały użytkownik forum
Re: CDMA a deszcz
Faktycznie. U mnie jest tak samo. Chociaż sygnał nie zanika całkowicie, jednak zauważam obniżenie jego siły podczas deszczu (mam router MV410R i nie mam anteny zewnętrznej).
- trybun
Właśnie zszedłem z dachu, - osłoniłem tą puszkę z łączami anteny torbą foliową. Ale na efekt tego osłonięcia przyjdzie poczekać przyjdzie poczekać aż zacznie padać deszcz. Bo jak na razie nie pada i sygnał mam maksymalny.wojteks pisze:Może antena zamaka gdzieś?
Można przypuszczać że to właśnie o antenę chodzi. - Przestudiowałem całe forum w poszukiwaniu analogicznego problemu i nie znalazłem nic. Gdyby to sam deszcz tak tłumił sygnał to byłby to problem powszechny..
[ Dodano: 2011-01-07, 12:33 ]
Można wiedzieć skąd masz sygnał? Nie przypadkiem z Przybrodzina w Wielkopolsce?marek_30 pisze:Faktycznie. U mnie jest tak samo. Chociaż sygnał nie zanika całkowicie, jednak zauważam obniżenie jego siły podczas deszczu (mam router MV410R i nie mam anteny zewnętrznej).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Deszcz tlumi i rozprasza. Teoreycznie jest mozliwe, ze antena jest w miejscu, w ktorym gdy pada deszcz dochodzi do wygaszania sie sygnalow (multipath).trybun pisze:Gdyby to sam deszcz tak tłumił sygnał to byłby to problem powszechny..
Jesli byly by problemy z zamakaniem, sygnal nie wracal by bezposrednio po tym jak opady ustaja.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Raczej nieMożna wiedzieć skąd masz sygnał? Nie przypadkiem z Przybrodzina w Wielkopolsce?

- trybun
A czy tak jest (może być) tylko w przypadku pasma CDMA? Bo pasmu GSM deszcz niestraszny - korzystam z modemu GSM 6 lat i nigdy deszcz nie był przyczyną słabszego sygnału.key pisze:Deszcz tlumi i rozprasza. Teoreycznie jest mozliwe, ze antena jest w miejscu, w ktorym gdy pada deszcz dochodzi do wygaszania sie sygnalow (multipath).
Jesli byly by problemy z zamakaniem, sygnal nie wracal by bezposrednio po tym jak opady ustaja.
Ale przypuśćmy że to deszcz jest przyczyną zaniku zasięgu CDMA, - co można by zrobić żeby temu zaradzić? Oczywiście poza kupieniem wzmacniacza sygnału - na takie coś mnie nie stać.
[ Dodano: 2011-01-07, 17:58 ]
Raczej, czy na pewno?marek_30 pisze:Raczej nie![]()
![]()
Spójrz skąd jestem.
A jest coś takiego do CDMAtrybun pisze:poza kupieniem wzmacniacza sygnału - na takie coś mnie nie stać.

- trybun
Chyba nawet nie ma czegoś takiego. Zasugerowałem się cenami innych wzmacniaczy 2G/3G.onimusza666 pisze:[ A jest coś takiego do CDMA
Szkoda- bo bym kupił
Może by to działało lepiej-tyle że to i tak nie pomoże na przeciążenie sieci
Wcześnie rano mam 240KB/s a po południu max 30KB/s
chcesz obejrzeć jakiś filmik z gry na YouTube to te buforowanie mnie od razu odrzuca 

-
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie jest max 200 kb/s a zazwyczaj poniżej 100 kb/s, więc się ciesz.onimusza666 pisze: po południu max 30KB/s

- trybun
No, akurat ja na prędkości nie mogę na razie narzekać (korzystam z CDMA niecały miesiąc). Prędkość nie spadła mi nigdy poniżej 1 Mb/s. A w nocy oscyluje wokół 2 Mb/s. Filmiki są odtwarzane bez widocznego buforowania.onimusza666 pisze:Szkoda- bo bym kupiłMoże by to działało lepiej-tyle że to i tak nie pomoże na przeciążenie sieci
Wcześnie rano mam 240KB/s a po południu max 30KB/s
chcesz obejrzeć jakiś filmik z gry na YouTube to te buforowanie mnie od razu odrzuca
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest.trybun pisze:Chyba nawet nie ma czegoś takiego.
http://www.alibaba.com/showroom/cdma-45 ... eater.html
No cóżryba825 pisze:U mnie jest max 200 kb/s a zazwyczaj poniżej 100 kb/s, więc się ciesz.onimusza666 pisze: po południu max 30KB/s

[ Dodano: 2011-01-07, 20:21 ]
A działa to w PLja.michal pisze:Jest.trybun pisze:Chyba nawet nie ma czegoś takiego.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oj tam. Zawsze satelita zostaje.onimusza666 pisze: nie mam innej alternatywy

[ Dodano: 2011-01-07, 20:23 ]
W Orange jest CDMA na 450MHz właśnie.onimusza666 pisze:A działa to w PL
[ Dodano: 2011-01-07, 20:24 ]
Oczywiście jeszcze trzeba sprawdzić uplink i downlink czy się mieści w zakresie, ale powinno.
myślałem o tymja.michal pisze:Oj tam. Zawsze satelita zostaje

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Różnie bywa, ale zwykle koło 1s więc raczej do grania się nie nadaje.onimusza666 pisze: tam chyba ping jest za duży do grania w sieci

onimusza666, to jak źle ci działa to kombinuj czaszę 3m i jazda.

http://www.rfhamdesign.com/products/par ... index.html
Samemu można zrobić to.
[ Dodano: 2011-01-07, 20:38 ]
Nie jest źle:
Kod: Zaznacz cały
PRICE 3 Meter Dish Kit: EUR. 1369,- (inc VAT)
(Mail for export ex VAT price)
mam taki zamiar zrobić latem coś takiego jak al-czerniawski http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=195982#195982ja.michal pisze:to jak źle ci działa to kombinuj
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To opisz jak wyszło. Chodź moim zdaniem czasza nawet 110 na częstotliwość 450MHz jest za mała.
[ Dodano: 2011-01-07, 20:51 ]
Teraz widzę, że nie tylko ja tak myślę. Patryk i al-czerniawski też napisali, że taka parabola za mała.
[ Dodano: 2011-01-07, 20:51 ]
Teraz widzę, że nie tylko ja tak myślę. Patryk i al-czerniawski też napisali, że taka parabola za mała.
- trybun
No fakt.. Ale nie widzę tam cen. Pewnie kosztuje fortunę.ja.michal pisze:Jest.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zakresie 1000 - 5000 $.
- trybun
ja.michal pisze:W zakresie 1000 - 5000 $.

Ostatnio zmieniony 2011-01-21, 11:38 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Witam,piszecie o jakiś kosmicznych (jak dla mnie )prędkościach CDMA...U mnie 100Kb/s i zadowolony jestem ze <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> mam neta!!!Ale mam do nadajnika 12,5km w linii prostej a po drodze las...+antena kierunkowa na dachu(190cm,16db),chcę jeszcze jedną dookólną zamontować na dach,ale na razie ślisko...Jak zadzwoniłem do Orange w sprawie ginącego sygnału(mam pomarańczową diodę,ale co ok.1 godz.gubi modem sygnał),to mi powiedzieli że według ich danych to sygnału tu nie ma ...i mogę umowę zakończyć,ale nic lepszego jeszcze w PL nie ma na te tereny(Puszcza Białowieska). 

ja mam 15km . las,miasteczko,potem pola-lasu tak z 8km. antena na dachu pełny zasięg EvDO -85 i ostatnio też przy pełnym zasięgu dioda z zielonej wpada w pomarańcz,duży ping nawet do 400 a wcześniej maksymalnie miałem 150Topiło pisze:12,5km w linii prostej a po drodze las
[ Dodano: 2011-01-20, 21:10 ]
CDMA łapiesz z Hajnówki ? z tego co widzę jest tam na 3go Maja MObyland

-
- Stały użytkownik forum
ul.Białostocka Bts,działa piszę teraz...W porównaniu z Iplus em,Blueconnect em działa super
[ Dodano: 2011-01-20, 22:09 ]
Jaką masz antenę?Ja ATK 20,ale znalazłem dzisiaj....http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 742020.htm ,żebym miał pewność że poprawi to pracę modemu to kupiłbym

[ Dodano: 2011-01-20, 22:09 ]
Jaką masz antenę?Ja ATK 20,ale znalazłem dzisiaj....http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 742020.htm ,żebym miał pewność że poprawi to pracę modemu to kupiłbym

- wojteks
- *** Administrator ***
Dookólna i 4m długości? Moim zdaniem nie opłaca się w żaden sposób. Jak chcesz bata nad dachem to kup, Jednak kierunkowa dobrze ustawiona będzie lepsza.Topiło pisze:,żebym miał pewność że poprawi to pracę modemu to kupiłbym
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wojteks pisze:Dookólna i 4m długości? Moim zdaniem nie opłaca się w żaden sposób. Jak chcesz bata nad dachem to kup, Jednak kierunkowa dobrze ustawiona będzie lepsza.Topiło pisze:,żebym miał pewność że poprawi to pracę modemu to kupiłbym
Myślę że masz rację,przed chwilą wycziłem że mam złą antenę ,bo mam ATK -20 a ona jest na inna częstotliwość...Jednak forum to fajna rzecz!

Widzę że piszemy o tych samych antenach
A sprawdzałeś ten Mobyland?!

-
- Stały użytkownik forum
onimusza666 pisze:Widzę że piszemy o tych samych antenachA sprawdzałeś ten Mobyland?!
Mobyland?
Według mapy http://mapa.btsearch.pl/ jest Hajnówce sieć Mobyland tylko nie wiem czy świadczą usługi internetowe czy tylko głosowe?Topiło pisze:Mobyland?