Witam. Posiadam router z orange mv410r. Nie daje on jednak rady z zasięgiem w moim domu. Nie chcę też próbować kolejnego routera tylko zakupić dwa i zwiększyć nimi zasięg. Modemu pod usb także nie mam więc prosiłbym o pomoc w wyborze takiego który będzie dobrze spisywał się z routerami.
Jeden router z drugim mogę połączyć skrętką bo mam do tego instalację. Jeden będzie stał na parterze a drugi na piętrze.
Tak ale ja chcę aby na górze i dole była ta sama sieć wifi. Czyli potrzebuję urządzenia działającego w trybie repater tak? Czy wystarczy mi zwyczajny ap i ze swicha routera orange wychodzę skrętką i daje w wan tego tp-linka, konfiguruję oba z taką samą nazwą ssid i hasłem dla sieci bezprzewodowych i to będzie mi działało?
Czy tp-linka tylko muszę ustawić w tryb repatera a reszta zostaje jak mówiłem wyżej?
bobi1326 pisze:Tak ale ja chcę aby na górze i dole była ta sama sieć wifi.
Żeby to sprawnie działało to trzeba by grube pieniądze zainwestować, a i tak też przy przechodzeniu pomiędzy APkami będzie potrafiło zerwać połączenie. Jako user mam do czynienia z taką siecią. Będzie jakieś 30AP w budynku, też zrywa połączenia, albo łączy się z dalszym AP który ma słabszy sygnał, mimo że nad głową inny wisi.
Do domu wystarczające będą 2 sieci - wszystkie urządzenia przenośne skonfigurować na 2 sieci i same powinny się przełączać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bobi1326 pisze:To do czego jest funkcja repatera w routerach?
Repeater to jest taka proteza jak się chce powiększyć zasięg bez ciągnięcia kabla w miejsce postawienia dodatkowego AP, najczęściej działa to tragicznie, jeśli w ogóle zadziała.
Ja na piętrze mam miejscami zasięg. Mógłbym postawić w tym miejscu ten drugi router. Nawet jak będę miał dwa urządzenia tej samej firmy to będzie działało kulawo? Rozumiem że wtedy nie ma dwóch sieci tylko jedna i nie następuje przełączanie?
bobi1326 pisze:Nawet jak będę miał dwa urządzenia tej samej firmy to będzie działało kulawo? Rozumiem że wtedy nie ma dwóch sieci tylko jedna i nie następuje przełączanie?
W przypadku chyba całego sprzętu konsumenckiego nadal masz 2 sieci. Nawet jeśli na obu routerach wszystko ustawisz identycznie, będą widoczne 2 sieci. Ja nie znam rozwiązania w rozsądnej cenie, które zapewniało by jedną sieć na wielu urządzeniach (pomijam wds'y i repeatery, bo to nic nie warte jest)
Hm no to rozwiązanie nie jest dla mnie najlepsze. To może jednak będę musiał spróbować kupić jakiś router z dobrym mocnym zasięgiem. No i żeby obsługiwał modem 3G bez problemów. Jest dostępne coś na rynku co ma dobry zasięg i może np odkręcane anteny? Mam w domu d-linka dir 635 i on niby obsługuje modemy 3G jednak z najnowszym oprogramowaniem nie udało mi się tego uruchomić. W dodatku nie ma nigdzie listy jakie modemy obsługuje. Jednak zasięg ma b. dobry.
bobi1326 pisze:on niby obsługuje modemy 3G jednak z najnowszym oprogramowaniem nie udało mi się tego uruchomić. W dodatku nie ma nigdzie listy jakie modemy obsługuje.
Bo na tej liście jest chyba tylko jeden modem produkcji dlink.
Ale już się pogubiłem chcesz korzystać z cdma czy z hspa?
Jeśli z cdma to tak samo dobrze możesz skorzystać z tego dlinka. Najlepiej podpiąć lanami i wyłączy dhcp na dlinku.
Chcę dzielić internet 3G, mam kartę sim i myślałem żeby kupić dwa routery nowe i połączyć je przez powiększanie zasięgu. Ale wychodzi na to że chyba to się nie opłaca i zmuszony będę albo dokupić jakiś ap na piętro albo wstawić jeden router tylko mocniejszy od tego z orange, ale wtedy potrzebuję do tego modem 3G i router musi mi go obsłużyć.
MV410r ma wbudowany modem cdma, jeśli był brany od orange razem z kartą sim (dokładnie to jest u-rim) która pozwala na dostęp tylko do cdma. Włożona do modemu 3g nie zadziała.
krystianb dzięki że poświęcasz mi tyle czasu. Czyli użyję sobie tego z orange jako routera na parter a u góry postawię drugi normalny router na piętro. I będą najwyżej dwie sieci, ale przynajmniej internet w całym domu. Czyli nie muszę ich ustawiać jako repater tylko normalnie jakbym podłączył do niego zwykły modem. Ze swicha oragne wychodzę kablem i wpinam się do portu wan drugiego routera i powinno chodzić tak?
Ok, mam możliwość spróbowania tego na innym zestawie routerów to zobaczę czy mi się to uda. Ale jeżeli to będzie wtedy jedna podsieć to faktycznie ma sens
Wypróbowałem i doszedłem do tego, że mam dlinka (do którego mam podłączony modem pod WAN <- modem z kablówki) i linksysa (do linksysa leci kabel z jednego z portów swicha dlinka i wchodzi do jednego portu swicha linksysa <- w linksysie wyłączyłem opcję DHCP Server)
Sytuacja wygląda następująco:
1. Internet mam z obu routerów
2. Będąc podłączonym do linksysa po kablu mogę konfigurować przez przeglądarkę linksysa i dlinka
3. Będąc podłączonym do linksysa po wifi mogę konfigurować przez przeglądarkę linksysa
4. Będąc podłączonym do dlinka kablem i wifi mogę konfigurować przez przeglądarkę tylko dlinka
Co zrobić abym mógł konfigurować oba routery przez przeglądarkę niezależnie od tego jak i z którym jestem połączony?
Dostałem też odpowiedź jakie modemy 3G są kompatybilne z moim routerem (chyba ze wszystkimi routerami dlinka z tą funkcją): Huawei E220, DWM-152,
DWM-156 oraz DWM-652.