Słaby internet WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Miły
Użytkownik forum

Słaby internet WiFi

Post autor: Miły »

Mam taki problem... Mamy sieć osiedlową ADSL... Do każdego mieszkania idzie kabel... Jakiś czas temu rozdzielałem internet na 2 komputery za pomocą switcha... jednak ostatnio postanowiłem rozdzielić poprzez wifi, a więc zakupiłem AP TP-LINK TL-WA500G... Skonfigurowałem odpowiednio i internet jest... no właśnie... ale zamiast 4 Mbit wyciąga zaledwie 1 Mbit... O tyle to dziwne, że podłączając kabel bezpośrednio do kompa ściąga się pełną prędkością (500 KB/s), a pod wifi zaledwie 100 KB/s (czasem na 2 sekundy skoczy do tych 500 ale po tym spada i skacze od 0 do 100... Co może być nie tak? Przy kompie mam kartę TL-WN422G (pod USB)...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Słaby internet WiFi

Post autor: Jo_gurt »

Na jaką przepustowość spina ci się sieciówka z AP?
Jak z zasyfieniem eteru?
Miły
Użytkownik forum

W eterze tylko 2 sieci (w tym jedna moja), a prędkość 54 Mbit (g). Wieczorem będę miał laptopa z wbudowaną kartą więc zobaczymy co się będzie działo...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Miły pisze:W eterze tylko 2 sieci
Czasem obie nie na tym samym kanale? Może któryś sąsiad ma coś innego co wykorzystuje 2.4GHz, takich urządzeń nie widać, a zaśmiecają pasmo lepiej niż 10 wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Miły
Użytkownik forum

Wątpię, bo u narzeczonej mam ten sam problem... W dzień radiówka ma ograniczenie 60 KB/s i tyle mam... a od godziny 00.00 do 06.00 jest uwolnienie łącza właśnie też na 4 Mbit i też powyżej 100 KB/s nie wchodzi... Dodam, że to dzieje się od jakiś 2 miesięcy - wcześniej wszystko hulało aż miło (znaczy się u narzeczonej bo tam miałem możliwość przetestowania wcześniej karty)...

Nie wiem czy to ma znaczenie jakieś, ale zauważyłem, że gdy miałem w switcha wpięty kabel od neta to dioda mrugała jak głupia, a w AP mruga o wiele wolniej...

Może wina kompa - format bym musiał zrobić... Jeszcze czekam, aż siostra z laptopem przyjdzie...

[ Dodano: 2011-01-11, 16:15 ]
Co zauważyłem... Jak mam podpięty AP bezpośrednio do kabla z internetem - dioda miga wolno i net jest słaby... ale jak podłączyłem kabel najpierw pod switcha i z niego do AP - net zapierdziela jak głupi... jednak takiego rozwiązania bym nie chciał... co to może być?

[ Dodano: 2011-01-11, 19:06 ]
Było tak: gniazdko z netem -> kabel -> switch -> 2 kable do laptopów (pełna prędkość łącza)

Chcę tak: gniazdko z netem -> kabel -> Access Piont -> WIFI do laptopów (max 100 KB/s)

Jest tak: gniazdko z netem -> kabel -> switch -> Access Piont -> WIFI do laptopów (pełna prędkość łącza)
ODPOWIEDZ