Sieć bezprzewodowa przechodzi w drugą sieć etc
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Sieć bezprzewodowa przechodzi w drugą sieć etc
Witam.
Mam taki problem:
Mam dostęp do sieci bezprzewodowej z której korzystam aby mieć dostęp do Internetu.
Sieć jest zabezpieczona - znam klucz + mój adres MAC karty sieciowej z komputera jest dodany do wyjątków abym mógł się połączyć.
Co chciałbym zrobić:
Udostępnić pobierany internet z ww. sieci bezprzewodowej, nazwijmy ją xx1 dalej do innych urządzeń tak aby nie musiał być włączony komputer który teraz z niej może korzystać.
Czyli kombinuje, że musiałbym mieć AccessPointa, który zbierałby sygnał z wifi pn. xx1 - i dalej tworzyłby nową sieć np. o nazwie zz2, która przekazuje net dalej ale już np. nie ma filtrowania pod względem adresów mac (w sieci zz2). Oczywiście w routerze zmieniam MAC na ten z listy dopuszczonych.
Jak to zrobić? Jaki sprzęt musiałbym kupić? Dodam, że obecnie karta sieciowa w komp. stacjonarnym na złącze antenowe do którego jest dołączona antena zewnętrzna zbierająca z zewn. sygnał sieci xx1.
Z góry dzięki za pomoc.
Mam taki problem:
Mam dostęp do sieci bezprzewodowej z której korzystam aby mieć dostęp do Internetu.
Sieć jest zabezpieczona - znam klucz + mój adres MAC karty sieciowej z komputera jest dodany do wyjątków abym mógł się połączyć.
Co chciałbym zrobić:
Udostępnić pobierany internet z ww. sieci bezprzewodowej, nazwijmy ją xx1 dalej do innych urządzeń tak aby nie musiał być włączony komputer który teraz z niej może korzystać.
Czyli kombinuje, że musiałbym mieć AccessPointa, który zbierałby sygnał z wifi pn. xx1 - i dalej tworzyłby nową sieć np. o nazwie zz2, która przekazuje net dalej ale już np. nie ma filtrowania pod względem adresów mac (w sieci zz2). Oczywiście w routerze zmieniam MAC na ten z listy dopuszczonych.
Jak to zrobić? Jaki sprzęt musiałbym kupić? Dodam, że obecnie karta sieciowa w komp. stacjonarnym na złącze antenowe do którego jest dołączona antena zewnętrzna zbierająca z zewn. sygnał sieci xx1.
Z góry dzięki za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć bezprzewodowa przechodzi w drugą sieć etc
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to Tp-Link WR543G albo Ovislink WL-5460v2 w trybie WISP i do tego AP nadający po WiFi na dom np. Tp-Link WA501G (albo również Ovislink WL5460v2)madel pisze:Jaki sprzęt musiałbym kupić?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
2 sztuki i sprawa załatwiona (tylko nie pamiętam co z klonowaniem MAC na WAN).madel pisze:Może taki zestaw?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Witam.
Chciałbym poprosić jeszcze raz o pomoc.
Tym razem mam taka sytuację:
będę się za jakieś tydzień, dwa przeprowadzać. Niestety operator internetowy nie jest w stanie podłączyć mi tam internetu przez jakieś 8 miesięcy. Obok mieszka ktoś z mojej rodziny posiadający net. Kiedyś tam uruchomiłem im sieć bezprzewodową. Pomyślałem, że może przez te kilka miesięcy spróbowałbym skorzystać z internetu od nich?
Co trzeba zrobić:
Stanowisko z routerem jest po przeciwnej stronie niż mój dom. Komórką z wifi jeszcze dało radę wychwycić ją u mnie w domu ale nie dało się nic skorzystać, za słaby sygnał?
Myślę, że pasowałoby wzmocnić i przedłużyć sygnał. Sprzęt jakim dysponuje:
1. router Pentagram - tworzy siec bezp. u rodziny, umiejscowiony po przeciwnej stronie do mojego domu.
2. router netgear - obecnie odpoczywajacy
3. tp-link - teraz tworzy u mnie bezprzewodowke.
Co musilbym kupic i jak podlaczyc aby miec u siebie net bezprzewodowy na kilka urzadzen?
Myslalem aby u rodziny umiescic kolo okna od strony mojego domu urzadzenie ktore pobieralby sygnal z ich sieci i wysylalo dalej. U mnie w domu w okolicach okna zwroconego w ich dom postawilbym routerek do odbierania sygnalu a co dalej z udostepnianiem?
Klania sie funkcja bridge czy repeater?
Bede wdzieczny za oswiecenie i pomoc.
Aha i oczywiscie dobrze by bylo osiagnac to w miare niskim kosztem bo kolo wakacji bede miec swoj swiatlowod
Chciałbym poprosić jeszcze raz o pomoc.
Tym razem mam taka sytuację:
będę się za jakieś tydzień, dwa przeprowadzać. Niestety operator internetowy nie jest w stanie podłączyć mi tam internetu przez jakieś 8 miesięcy. Obok mieszka ktoś z mojej rodziny posiadający net. Kiedyś tam uruchomiłem im sieć bezprzewodową. Pomyślałem, że może przez te kilka miesięcy spróbowałbym skorzystać z internetu od nich?
Co trzeba zrobić:
Stanowisko z routerem jest po przeciwnej stronie niż mój dom. Komórką z wifi jeszcze dało radę wychwycić ją u mnie w domu ale nie dało się nic skorzystać, za słaby sygnał?
Myślę, że pasowałoby wzmocnić i przedłużyć sygnał. Sprzęt jakim dysponuje:
1. router Pentagram - tworzy siec bezp. u rodziny, umiejscowiony po przeciwnej stronie do mojego domu.
2. router netgear - obecnie odpoczywajacy
3. tp-link - teraz tworzy u mnie bezprzewodowke.
Co musilbym kupic i jak podlaczyc aby miec u siebie net bezprzewodowy na kilka urzadzen?
Myslalem aby u rodziny umiescic kolo okna od strony mojego domu urzadzenie ktore pobieralby sygnal z ich sieci i wysylalo dalej. U mnie w domu w okolicach okna zwroconego w ich dom postawilbym routerek do odbierania sygnalu a co dalej z udostepnianiem?
Klania sie funkcja bridge czy repeater?
Bede wdzieczny za oswiecenie i pomoc.
Aha i oczywiscie dobrze by bylo osiagnac to w miare niskim kosztem bo kolo wakacji bede miec swoj swiatlowod

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeden ustawić jako APC a drugi jako router. I to najlepsze rozwiązanie.madel pisze:Co musilbym kupic i jak podlaczyc aby miec u siebie net bezprzewodowy na kilka urzadzen?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Ok. No to u mnie wdomu netgeara robię jako APC i kablem łączę z tp-linkiem który będzie pracować jako ruoter. Ale co ze wzmocnieniem i przedłużeniem sygnalu od rodziny?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A ma taki tryb pracy?madel pisze:netgeara robię jako APC
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak, o ile jak zauważył Jo_gurt, ma tryb APC.madel pisze:No to u mnie wdomu netgeara robię jako APC i kablem łączę z tp-linkiem który będzie pracować jako ruoter.
Napisałeś:madel pisze:Ale co ze wzmocnieniem i przedłużeniem sygnalu od rodziny?
Zatem wydaje mi się, że APC z dobrą anteną powinien sobie poradzić z odebraniem sygnału - a jak nie, to będziesz musiał jakąś antenkę zewnętrzną użyć.madel pisze:Komórką z wifi jeszcze dało radę wychwycić ją u mnie w domu ale nie dało się nic skorzystać, za słaby sygnał?
A router zajmie się już rozpowszechnieniem tego sygnału po Twoim domu wzmocnionego.
PS.
Jedno urządzenie w trybie repeater raczej się tam nie sprawdzi. Dlatego sugerujemy dwa.
Chyba, że nie będziesz wykorzystywał tego co masz i kupisz takie coś: Ovislink AirLive G.Duo punkt dostępu WiF G DualRadio
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Witam.
W Wigilię nastąpiła przeprowadzka.
Wczoraj uruchomiłem w salonie laptopa i o dziwo mogę korzystać z sieci bezprzewodowej od rodziny. Czyli nie myślę już o wzmacnianiu sygnału u nich tylko tak jak pisaliście nad odbiorem i podziałem sieci u mnie. Moje 2 routery nie posiadają funkcji client. Trzeba więc kupić nowy sprzęt. Co sądzicie o tych 2 modelach?
1. tp-link wr543g
2. tp-link wa500g ?
Te osiem dych jeszcze bym jakoś przeżył...
Do tego nowego sprzętu podłączyłbym po kablu mój obecny tp-link.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-12-26, 14:10 ]
Poprawa nazwy AP
W Wigilię nastąpiła przeprowadzka.
Wczoraj uruchomiłem w salonie laptopa i o dziwo mogę korzystać z sieci bezprzewodowej od rodziny. Czyli nie myślę już o wzmacnianiu sygnału u nich tylko tak jak pisaliście nad odbiorem i podziałem sieci u mnie. Moje 2 routery nie posiadają funkcji client. Trzeba więc kupić nowy sprzęt. Co sądzicie o tych 2 modelach?
1. tp-link wr543g
2. tp-link wa500g ?
Te osiem dych jeszcze bym jakoś przeżył...
Do tego nowego sprzętu podłączyłbym po kablu mój obecny tp-link.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-12-26, 14:10 ]
Poprawa nazwy AP
Ostatnio zmieniony 2010-12-26, 14:09 przez madel, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A co masz za sprzęt?madel pisze:Moje 2 routery nie posiadają funkcji client.
Jeśli ma port wan to wystarczy że dokupisz
Jest to sam AP bez routera.madel pisze:2. tp-link wa500g ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Teraz mam:
TP-LINK Model No. TL-WR340G/TL-WR340GD
i
NETGEAR WGR 614v7.
TP-LINK Model No. TL-WR340G/TL-WR340GD
i
NETGEAR WGR 614v7.
-
- Użytkownik forum
To jak, zda egzamin tandem WR543G + WR340G?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może być taki zestaw, ale to dwa routery, nie router+AP.
-
- Użytkownik forum
Czyli zamienic wr543g a wa500g? Mozna prosic o wskazanie co konkretnie dokupic?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-30, 18:05 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-30, 18:05 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-12-30, 18:05 przez madel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, ja bym tak zrobił.madel pisze:czyli zamienic wr543g a wa500g?
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie.
Mam od kilku dni TP-LINKa WA-500G. Niestety do pełni szczęścia brakuje mi zapewne tylko małego kroku.
Tp-linka podłączam kablem do laptopa. Ustawiam go w trybie client. Tp-link widzi oczywiście wifi rodziny. Wifi rodziny zmieniam z zabezpieczenia WPA2 na sieć otwartą - bez zabezpieczeń, po to aby chociaż dla testów sprawdzić czy będę mógł korzystać z internetu. Niestety ale na laptopie nie ma internetu. Myślę, że brakuje mi jeszcze małego kroczku czyli poprawne ustawienia adresów IP, sieci czy podsieci...?
W związku z tym mam prośbę - spójrzcie jeszcze na zrzuty ekranu umieszczone poniżej. Pentagram to router tworzący wifi u rodziny, tp-link to sprzęt pracujący jako client u mnie. Do pentagramu loguje się pod adresem 10.0.0.1 gdy jestem oczywiście bezpośrednio połączony z wifi rodziny przez laptop. Natomiast tp-link standardowo miał ustawiony adres do logowania bodajże 192.168.1.254, ale na etapie testów zmieniłem na 10.0.0.11 - oczywiście mogę zmienić znów na ten fabryczny.
Jeszcze raz proszę o wskazówkę co gdzie zmienić aby przekazać dalej internet. Docelowo do wa500g po kablu nie będzie podłączony laptop tylko routerek TP-LINK wr340g, który ma tworzyć nową sieć wifi u mnie w domu.
Z góry dzięki za pomoc bo juz mnie coś zaraz trzaśnie - nie znam się zupełnie na tych adresach itp.
p.s. w wa500g w ustawieniach dhcp sam na próbę zmieniałem zakres adresów ip na te widoczne na obrazku - 10.0.0.xx, fabrycznie były zaczynające się od 192.168...
PENTAGRAM:

Uploaded with ImageShack.us

TP-LINK:

Mam od kilku dni TP-LINKa WA-500G. Niestety do pełni szczęścia brakuje mi zapewne tylko małego kroku.
Tp-linka podłączam kablem do laptopa. Ustawiam go w trybie client. Tp-link widzi oczywiście wifi rodziny. Wifi rodziny zmieniam z zabezpieczenia WPA2 na sieć otwartą - bez zabezpieczeń, po to aby chociaż dla testów sprawdzić czy będę mógł korzystać z internetu. Niestety ale na laptopie nie ma internetu. Myślę, że brakuje mi jeszcze małego kroczku czyli poprawne ustawienia adresów IP, sieci czy podsieci...?
W związku z tym mam prośbę - spójrzcie jeszcze na zrzuty ekranu umieszczone poniżej. Pentagram to router tworzący wifi u rodziny, tp-link to sprzęt pracujący jako client u mnie. Do pentagramu loguje się pod adresem 10.0.0.1 gdy jestem oczywiście bezpośrednio połączony z wifi rodziny przez laptop. Natomiast tp-link standardowo miał ustawiony adres do logowania bodajże 192.168.1.254, ale na etapie testów zmieniłem na 10.0.0.11 - oczywiście mogę zmienić znów na ten fabryczny.
Jeszcze raz proszę o wskazówkę co gdzie zmienić aby przekazać dalej internet. Docelowo do wa500g po kablu nie będzie podłączony laptop tylko routerek TP-LINK wr340g, który ma tworzyć nową sieć wifi u mnie w domu.
Z góry dzięki za pomoc bo juz mnie coś zaraz trzaśnie - nie znam się zupełnie na tych adresach itp.
p.s. w wa500g w ustawieniach dhcp sam na próbę zmieniałem zakres adresów ip na te widoczne na obrazku - 10.0.0.xx, fabrycznie były zaczynające się od 192.168...
PENTAGRAM:

TP-LINK:

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Podaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> computera.madel pisze:Myślę, że brakuje mi jeszcze małego kroczku czyli poprawne ustawienia adresów IP, sieci czy podsieci...?
Pingi na TPLINKa i Pentagrama przechodza?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
IPCONFIG zrobić gdy...
1. jestem podłączony laptopem do sieci wifi rodziny bezpośrednio.
2. czy gdy jestem podpięty kablem do tp-linka?
(jeżeli to jest jakaś róznica)
pingi zrobić w dwóch powyższych trybach? (czyli podłączony do wifi rodziny i drugie jako podłączony kablem do tp-linka)
1. jestem podłączony laptopem do sieci wifi rodziny bezpośrednio.
2. czy gdy jestem podpięty kablem do tp-linka?
(jeżeli to jest jakaś róznica)
pingi zrobić w dwóch powyższych trybach? (czyli podłączony do wifi rodziny i drugie jako podłączony kablem do tp-linka)
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.madel pisze:1. jestem podłączony laptopem do sieci wifi rodziny bezpośrednio.
Też jak bezpośrednio masz internet.madel pisze:pingi zrobić
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz docelowa konfiguracje- IIRC 2. Dla pewnosci mozesz dac oba.madel pisze:IPCONFIG zrobić gdy... [....] pingi zrobić....
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Co to oznaczakey pisze: IIRC 2

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Dane gdy jestem podłączony z wifi rodziny bezpośrednio laptopem:

Będzie coś z tego?
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : laptop
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Typ w©zˆa . . . . . . . . . . . . : Mieszany
Routing IP wˆĄczony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy wˆĄczony. . . . : Nie
Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej:
Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5005G Wireless Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-19-7D-6E-80-62
DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak
Adres IPv6 poˆĄczenia lokalnego . : fe80::e4ca:5449:83a:27e5%9(Preferowane)
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.4(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Dzierľawa uzyskana. . . . . . . . : 7 stycznia 2011 20:53:29
Dzierľawa wygasa. . . . . . . . . : 7 stycznia 2011 23:07:28
Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : 10.0.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 234887549
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-0E-4F-CC-60-00-16-D4-AF-D4-D9
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
10.0.0.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WˆĄczony
Karta Ethernet PoˆĄczenie lokalne:
Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Zintegrowany kontroler Broadcom 440x 10/100
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-D4-AF-D4-D9
DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie
Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne*:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{5A3D5F38-4DBE-4447-B6E3-566A6B64399F}
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 6:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 9:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{0679C4DD-23A7-4FB4-BDA7-577E374A00BA}
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

Będzie coś z tego?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustaw dla Tp_linka IP 10.0.0.221/255.255.255.0madel pisze:Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.4(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Ustaw IP komputera ręcznie na 10.0.0.220/255.255.255.0, brama 10.0.0.1
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Podales najmniej interesujacy (bo dzialajacy) przypadek.madel pisze:Będzie coś z tego?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ustawiłem laptopa i WA500G wg powyższych danych i... mam internet w laptopie gdy jestem podłączony kablem z wa500g.wojteks pisze:Ustaw dla Tp_linka IP 10.0.0.221/255.255.255.0madel pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ustaw IP komputera ręcznie na 10.0.0.220/255.255.255.0, brama 10.0.0.1
Już jest bardzo blisko.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-08, 16:36 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 16:36 przez madel, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
WAN wr340 ustaw 10.0.0.219/255.255.255.0, brama 10.0.0.1madel pisze:Brakuje tylko ustawień tplinka wg340 który będzie podłączony do wa500g
LAN daj 192.168.0.1/255.255.255.0, DNS jak wcześniej.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Mam już internet! Wystarczyło, że tylko wpisałem ustawienia LAN i już zatrybiło.
Dziękuję wszystkim za pomoc. W szczególności wojtkowi s za konkretne i łopatologiczne podpowiedzi które bardzo mi pomogły.

Jeszcze nic nie podłączałem przez kabel - nie przywiozłem jeszcze bramki voip. Być może nic nie trzeba zmieniać ale jeśli trzeba będzie to: W ustawieniach WAN wartość 10.0.0.219 wpisać w polu host name? A wcześniej wybrać static ip?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-10, 20:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Dziękuję wszystkim za pomoc. W szczególności wojtkowi s za konkretne i łopatologiczne podpowiedzi które bardzo mi pomogły.
wojteks pisze:WAN wr340 ustaw 10.0.0.219/255.255.255.0, brama 10.0.0.1madel pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
LAN daj 192.168.0.1/255.255.255.0, DNS jak wcześniej.

Jeszcze nic nie podłączałem przez kabel - nie przywiozłem jeszcze bramki voip. Być może nic nie trzeba zmieniać ale jeśli trzeba będzie to: W ustawieniach WAN wartość 10.0.0.219 wpisać w polu host name? A wcześniej wybrać static ip?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-10, 20:40 ]
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 20:39 przez madel, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak działa to po co zmieniać?madel pisze:Być może nic nie trzeba zmieniać ale jeśli trzeba będzie to: W ustawieniach WAN wartość 10.0.0.219 wpisać w polu host name? A wcześniej wybrać static ip?
Nie pomagam na PW!