Jak stworzyć sieć lokalną przez wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pichu
Początkujący użytkownik forum

Jak stworzyć sieć lokalną przez wifi

Post autor: Pichu »

Witam. Chciałbym stworzyć sobie z kolegą sieć poprzez WIFI aby móc udostępniać sobie pliki typu filmy, muzyka, gry itp. Ja mam w swoim domu router Dlinka DIR-300 . On jeszcze nie ma żadnego routera, będzie musiał zakupić. Pytanie brzmi, jak połączyć dwa routery aby stworzyć sieć lokalną gdzie każdy z nas będzie używał swojej bramy do internetu? Obaj mamy internet z sieci kablowej. Czy On potrzebuje routera?? Czy może AP?? Odległość pomiędzy naszymi domami to 3 piętra w pionie, pokoje mamy po tej samej stronie bloku tyle, że on klatkę obok. Pomyślałem, że jak ustawię router przy oknie po lewej stronie, on u siebie też przy oknie po prawej stronie to nie powinno być problemu z zestawieniem połączenia. Mylę się?? Pomóżcie :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak stworzyć sieć lokalną przez wifi

Post autor: Jo_gurt »

Pichu, ciężka sprawa. Widzę dwa rozwiązania:
- jedna podsieć, adresy wpisywane z palca, żeby każdy miał swoją bramę domyślną
- tunel VPN, ale to znowu będzie dość czasochłonne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pichu pisze:Obaj mamy internet z sieci kablowej.
Jakiej? Byc moze juz jestescie w tej samej sieci, tylko o tym nie wiecie?

Jaka przepustowosc - wystarcza do waszych celow, czy chcecie dodatkowe, szybsze lacze?

Istnieje mozliwosc pociagniecia kabla miedzy mieszkaniami?
Nie pomagam na PW.
Pichu

Jesteśmy obaj z gawexu. Tak jesteśmy w sieci lokalnej, ale jest totalnie poblokowana i nie ma żadnej opcji żeby cokolwiek sobie wysłać. Kabla niestety nie ma jak pociągnąć dlatego chcieliśmy zadziałać przez wifi. Więc nie ma żadnej możliwości?? Jo_gurt możesz przybliżyć twoje rozwiązania?? Głównie chodzi mi o to jak połączyć (jakie są potrzebne urządzenia) z konfiguracją sobie raczej poradzę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dodatkowa karta sieciowa kablowa w komputer, AP za okno do puszki z zasilaniem PoE i ręczna konfiguracja IP (bez bramy).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Hm, jak masz poblokowane tyle to nie wiem czy VPN przejdzie. Chodzi o to, żeby stworzyć między waszymi routerami tunel idący przez operatora. Oczywiście do tego potrzebne by były routery umożliwiające coś takiego, najtaniej coś z OpenWRT lub podobnym softem (na DIR-300 zdaje się można wrzucić OpenWRT/DD-WRT).
Co do połączenia WiFi - może być problem natury przestrzennej. Ciężko będzie zestawić stabilnego linka w takich warunkach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pichu pisze:Więc nie ma żadnej możliwości??
Ja bym stawial most na OpenVPN. Albo bez nakladow finansowych poprzez soft (client/server na kompach) albo sprzetowo - potrzebujesz dwa routery obslugujace OpenWRT (ja bym wybral cos na czym poleci Tomato, n.p. Linksys WRT54GL). Takie rozwiazanie zapewnia za rowno polaczenie sieci jak i wymog zeby kazdy z was mial wlasny dostep do internetu przez swoje konto.

Alternatywa to zrobienie mostu na WiFi - o ile jest mozliwosc zapewnienia widoku miedzy antenami, tylko ze tutaj bedzie wiecej meczenia sie z konfiguracja - w takim wypadku ja bym stawial na bridge przy pomocy nanostation.
Hm, jak masz poblokowane tyle to nie wiem czy VPN przejdzie.
Zalezy od portu, 443 przechodzi prawie zawsze.
Pichu

A co powiecie na dd-wrt i opcję WDS?? Da się bez przestawiania routerów w tryb AP??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A co powiecie na dd-wrt i opcję WDS??
WDS nie jest tym czego szukasz. Ty masz dwa dojscia do internetu i chcesz miedzy nimi zrobic tunel. WDS to podzial jednego internetu.

Jaka masz przepustowosc twojego i kolegi internetu?

Mozecie na wzajem sie pingowac (po zewnetrznym IP)?

dd-wrt mial by tez opcje VPN, ale nigdy nie stawialem tego na tym sofcie (co nie znaczy ze sie nie da) ;).
Pichu

Przepustowość to 5mbit download i 512kb uploadu więc za wolne do open vpna :/ Mamy wewnętrzne ip w sieci lokalnej, pingować nie próbowałem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pichu pisze:Przepustowość to 5mbit download i 512kb uploadu więc za wolne do open vpna
Niekoniecznie - masz limit na polaczenia z internetem. VPN bedzie w twoim przypadku wewnatrz sieci, przy odrobinie szczescia tylko przez switch bez limitow - a wtedy masz pelne 10/100 Mbps (limitacja karta sieciowa/switchem).

Wyprobuj, czy przejdzie ping.
Nie pomagam na PW.
Pichu

Ok, wypróbuje ping wieczorkiem, a powiedzcie mi jak takiego vpn-a skonfigurować?? NIe miałem jeszcze z OPEN VPN do czynienia. Czy da się wykorzystać to na poziomie routera Dir-300 ze standardowym oprogramowaniem i dir-100 również z oprogramowaniem standardowym?? BTW, przypomniało mi się, że kompy w sieci się widzą (podłączałem się do kumpla przez VNC), tylko wyszukiwanie usług nie działa. Np w grach nie da się zobaczyć drugiego gracza, nie znajduje jego ip. W otoczeniu sieciowym nie da się znaleźć żadnych komputerów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z oryginalnym softem Ci nie pomoge.

Alternatywy:
DIR-300 chodzi na OpenWRT/DD-WRT wiec na pewno moze dzialac jako serwer VPN. DIR 100 odpada.
Pichu pisze:BTW, przypomniało mi się, że kompy w sieci się widzą, tylko wyszukiwanie usług nie działa. W otoczeniu sieciowym nie da się znaleźć żadnych komputerów.
Jest poblokowana czesc portow. Tym bardziej VPN bez kombinacji z dodatkowym WiFi.

Zacznij od softwarowego polaczenia, jesli szybkosc bedzie Cie zadowalac, wtedy sprzetowo.

Konfiguracja jest opisana szczegolowo w Wiki OpenVPN. Wygodniej z GUI: www.openvpn.se
Pichu

Czy zamiast openvpn mogę użyć banalnego w konfiguracji Hamachi?? Czy będzie mnie łączył po internecie czy po lanie?? Czy będe musiał przekierowywać jakieś porty??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy zamiast openvpn moge; uz.yc' banalnego w konfiguracji Hamachi?
Mozesz. Tyle ze Hamachi wymaga zewnetrznego serwera i dla mnie nie jest bezpiecznym rozwiazaniem. No i adressy ktore przydziela pochodza z publicznej puli - czyli moga byc kolizje.
Pichu pisze: Czy be;dzie mnie ?a;czy? po internecie czy po lanie?
O ile dobrze interpretuje dokumentacje, most budowany jest w dwuch etapach - w pierwszej chwili przez serwer zewnetrzny (internet), potem P2P. Jak beda routowane pakiety P2P zalezy tylko i wylacznie od twojego ISP.
Nie pomagam na PW.
Pichu

W mojej sieci jest serwer dc++ wiec z p2p nie powinno być problemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

P2P w znaczeniu "point to point", ty masz na mysli "peer to peer".
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jeśli w sieci stoi hub DC to z routiniem w sieci wewnętrznej też nie powinno być problemów :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Pichu

No za godzinkę się okaże czy, i jak to będzie działać :)

[ Dodano: 2011-01-11, 16:52 ]
Niestety nie mogę zestawić bezpośredniego połączenia przez hamachi. Pokazuje mi się niebieska kropka opisana jako połączenie pośrednie...

[ Dodano: 2011-01-11, 17:09 ]
Wraca opcja wifi, jak zrobić most wifi i jakie urządzenia (do 100zł szt ) bym potrzebował??
ODPOWIEDZ