Jaki router?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router?
Witam, jestem zielony w tym temacie więc chętnie przyjmę Waszą pomoc przy wyborze routera;) Dwa tygodnie temu kupiłem router w MediaMarkt, powiedziano mi, że będzie dobry do radiówki, ale ja nie mam modemu i nie pasował. Od anteny idzie kabel wprost do komputera (na taką wkrętkę). W Vobisie mówili mi, żebym kupił router z dwoma antenkami i do jednej po prostu wkręcił kabel anteny od neta w miejsce tej małej antenki, a resztę normalnie podłączył. I tu moja prośba o pomoc w wyborze routera (nie drogi jakiś) i ocenie czy to wypali.
PS. Internet chcę rozdzielić, bo kupiłem laptopa i chce mieć w nim neta w domu.
PS. Internet chcę rozdzielić, bo kupiłem laptopa i chce mieć w nim neta w domu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki router?
Jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to Tp-Link WR543G w przeciwnym wypadku Ovislnik WL1600GL z tomato.radiowy pisze:I tu moja prośba o pomoc w wyborze routera (nie drogi jakiś)
Jeżeli chcesz mieć w domu po WiFi to Ovislink G.Duo (i nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>) albo dodatkowy AP do WL1600GL.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Potrzebujesz router z dwoma "radiami". Ilosc anten nie znaczy nic.radiowy pisze:W Vobisie mówili mi, żebym kupił router z dwoma antenkami i do jednej po prostu wkręcił kabel anteny od neta w miejsce tej małej antenki
Nie pomagam na PW.
-
Tylko, że ten ma jedną antenkę, a ja chcę bezprzewodowo;)...wojteks pisze: Jeżeli nie ma zabezpieczenia po »TTL« to Tp-Link WR543G
... a więc musi być ten, tak? A to zabezpieczenie będę mógł sprawdzić dopiero w piątek jak wrócę do domu.Jeżeli chcesz mieć w domu po WiFi to Ovislink G.Duo
[ Dodano: 2010-12-06, 20:41 ]
Możliwe, ale to chyba to samo, co nie? Ten będzie ok?key pisze:Potrzebujesz router z dwoma "radiami". Ilosc anten nie znaczy nic.radiowy pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-06, 22:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-06, 22:15 przez radiowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy od zabezpieczenia i kasy jaką chcesz wydać.radiowy pisze:a więc musi być ten, tak?
Nie pomagam na PW!
-
No tak, to zabezpieczenie jeszcze sprawdzę, ale załóżmy, że go nie ma. Kasy chciałem jak najmniej, ale widzę, że stówka na pewno nie starczy;)
Co to jest AP? I jak to będzie wyglądać cenowo w porównaniu do Ovislink G.Duo?wojteks pisze: albo dodatkowy AP do WL1600GL.
- wojteks
- *** Administrator ***
Acces Point czyli przykładowo Tp-Link WA500G. Musisz policzyć WR543+WA500 albo WL1600GL +WA500 lub G.Duo.radiowy pisze:Co to jest AP?
Nie pomagam na PW!
-
Ok, dzięki. Wrócę do domu to sprawdzę TTL i dam znać;)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, to nie jest to samo.radiowy pisze:Możliwe, ale to chyba to samo, co nie?
Nie.radiowy pisze:Ten będzie ok?
Nie pomagam na PW.
-
1. Ok, sprawdziłem i wynik TTL wynosił 55, a więc wszystko ok, tak?
2. Ovislink G.Duo będzie działać?
3. A może coś w niższej cenie jest?
2. Ovislink G.Duo będzie działać?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Teoretycznie powinno działać.radiowy pisze:1. Ok, sprawdziłem i wynik TTL wynosił 55, a więc wszystko ok, tak?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jak koledzy pisali wyżej - albo dwa pudełka albo Ovis G.duo. Bezpośredniej konkurencji dla G.duo nie ma.2. Ovislink G.Duo będzie działać?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
W tej cenie z pewnościąJo_gurt pisze: Bezpośredniej konkurencji dla G.duo nie ma.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ovislink AirLive G.Duo punkt dostępu WiF G DualRadio
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Przez święta dopiero dzisiaj dostałem zamówiony router, ale facet się pomylił i wysłał mi coś takiego jak na tej aukcji (identyczny)- http://allegro.pl/ovislink-air-live-air ... 49782.html
Podejrzewam, że to nie będzie działać i muszę się z nim skontaktować w sprawie wymiany, tak?
Podejrzewam, że to nie będzie działać i muszę się z nim skontaktować w sprawie wymiany, tak?
-
po prawie miesiącu mam ten router. Ale teraz nie umiem go skonfigurować tak, żeby działał, może mi ktoś pomóc? Szukam w necie, ale połapać się nie mogę. Nawet nie wiem który tryb wybrać na początek. Router ten był jest używany, więc któś go kiedyś konfigurował pod siebie, ale mi nie działa. Proszę o szybką pomoc, bo mam już dosyć tego czekania, by móc usiąść z laptopem w domu i korzystać z neta.