Wybór AP do WDS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mat48
Użytkownik forum

Wybór AP do WDS

Post autor: mat48 »

Witam,
w mieszkaniu odbieram sygnał z routera sąsiada (mam hasło), szyfrowanie WPA2, jednak sygnał jest słaby i potrafi zerwać mi połączenie w komputerze. W necie wyczytałem, iż potrzebowałbym urządzenie z WDS aby sygnał odbierany wzmocnić i rozprowadzić po moim mieszkaniu. Nie wiem jaki sprzęt ma sąsiad (bodajże jakiś Thomson) więc nie wiem czy jego sprzęt wspiera WDS dlatego nie wiem jaki sprzęt wybrać aby było ok. Czy taki AP http://allegro.pl/t-tp-link-tl-wa500g-w ... 07829.html będzie odpowiedni? Może muszę dołożyć do droższego modelu http://allegro.pl/tp-link-router-tl-wr5 ... 91808.html ? Generalnie chcę wydać jak najmniej.
Drugie pytanie: jak przebiega konfiguracja AP w trybie WDS, będzie mi potrzebny MAC routera sąsiada?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór AP do WDS

Post autor: wojteks »

Jeżeli już to potrzebujesz trybu "Uniwersal Repeater" a taki działający (bez gwarancji z routerem sąsiada) to Ovislink WL5460APv2 tylko znam.
Nie pomagam na PW!
mat48
Użytkownik forum

Post autor: mat48 »

Dziękuję za odpowiedź. A jeżeli bym chciał tylko odbierać sygnał po wi-fi i dalej puścić go ethernetem to tryb WDS i urządzenie go posiadajęce będzie ok?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mat48 pisze:A jeżeli bym chciał tylko odbierać sygnał po wi-fi i dalej puścić go ethernetem to tryb WDS i urządzenie go posiadajęce będzie ok?
Nie. Wtedy potrzebujesz trybu Client (zwanym też czasem Station).
ODPOWIEDZ