skomplikowana siec domowa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zawiii
Początkujący użytkownik forum

skomplikowana siec domowa

Post autor: Zawiii »

projekt sieci
Jestem nowy na forum i dlatego witam wszystkich serdecznie.
W linku znajduje się projekt sieci, którą chcę zrobić ale jak to zawsze bywa wystąpiły problemy:) Na chwile obecną skonfigurowany jest router, do niego podłączony skrętką pc i dwa lapki przez wifi. To działa.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki sprzęt kupić do AP CLIENT i AP REPEATER. Od dłuższego czasu męczę googla żeby mi powiedział ale nijak nie mogę znaleźć pewnego rozwiązania, co temat to inaczej:) Błagam pomóżcie zagubionemu człowiekowi bo po nocach mi się to zaczyna śnić:(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: skomplikowana siec domowa

Post autor: Jo_gurt »

Najlepiej w rolach typowo AP sprawują się Ovislinki (WL-5460, 5470).
Najsłabszym punktem tego projektu jest zastosowanie repeatera. Nie da się choć jednego połączenia zastąpić kablem?
Telewizor podobnie - mógłby być raczej podłączony kablem. Sporo tych urządzeń na radiu.
Zawiii

Wiem, że na kablu najprościej ale strasznie niewygodnie byłoby mi go przeciągnąć:( Telewizor stoi daleko od routera i trzeba przebijać się przez grube ściany. Tym repeaterem chciałem wzmocnić sygnał w garażu bo dochodzący sygnał jest ok tylko w części garażu a mi potrzeba trochę dalej:(
Czy trzeba jakoś zmieniać ustawienia w routerze czy wystarczy tylko skonfigurować tylko apeki?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zawiii pisze:Czy trzeba jakoś zmieniać ustawienia w routerze czy wystarczy tylko skonfigurować tylko apeki?
Tylko APeki.
Trzeba pamiętać, żeby na APkach nie było serwerów DHCP tylko DHCP Relay (ewentualnie dobrze skonfigurowane serwery DHCP, tj. niepokrywające się przestrzenie adresowe i brama=adres routera).
Zawiii

aha to dobrze. Powiedz mi jeszczze czy jakość mogę wykorzystać tp-link tl-wr543g ? w opisie tego ovislinka którego mi podałeś wyczytałem ze posiada tryby pracy takie jak ten tp-link. tzn ap client router i wisp client.
ale chyba myle pojęcia, prawda?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

WR543G średnio się nada, bo to jest APClient+router.
Tj można by go wykorzystać do telewizora, jeśli nie masz potrzeby z jakichś powodów dostać się do TV z komputerów w sieci.
Zawiii

chcę aby telewizor łączył się z komputerami z sieci i za pomoca dlna można było z nich oglądać filmy
skonfigurowałem juz tego tp linka i działa wszystko jeśli jest podpięty skretką pod lapka. po podpięciu go do telewizora nic sie nie dzieje. dlna mam juz skonfigurowane ale telewizor nie moze sie z nim połączyc:(
doszłem do tego że jeśli podłącze lapka pod tp-linka to wszystko działa bo telewizor i lapek są w tej samej sieci 192.168.1.1. Natomiast jeśli laptop łączy sie bezprzewodowo to jest w sieic 192.168.0.1 a telewizor jest dalej w sieci 192.268.1.1 jak temu zaradzić zeby to zadziałało??
ODPOWIEDZ