skomplikowana siec domowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
skomplikowana siec domowa
projekt sieci
Jestem nowy na forum i dlatego witam wszystkich serdecznie.
W linku znajduje się projekt sieci, którą chcę zrobić ale jak to zawsze bywa wystąpiły problemy:) Na chwile obecną skonfigurowany jest router, do niego podłączony skrętką pc i dwa lapki przez wifi. To działa.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki sprzęt kupić do AP CLIENT i AP REPEATER. Od dłuższego czasu męczę googla żeby mi powiedział ale nijak nie mogę znaleźć pewnego rozwiązania, co temat to inaczej:) Błagam pomóżcie zagubionemu człowiekowi bo po nocach mi się to zaczyna śnić:(
Jestem nowy na forum i dlatego witam wszystkich serdecznie.
W linku znajduje się projekt sieci, którą chcę zrobić ale jak to zawsze bywa wystąpiły problemy:) Na chwile obecną skonfigurowany jest router, do niego podłączony skrętką pc i dwa lapki przez wifi. To działa.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki sprzęt kupić do AP CLIENT i AP REPEATER. Od dłuższego czasu męczę googla żeby mi powiedział ale nijak nie mogę znaleźć pewnego rozwiązania, co temat to inaczej:) Błagam pomóżcie zagubionemu człowiekowi bo po nocach mi się to zaczyna śnić:(
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: skomplikowana siec domowa
Najlepiej w rolach typowo AP sprawują się Ovislinki (WL-5460, 5470).
Najsłabszym punktem tego projektu jest zastosowanie repeatera. Nie da się choć jednego połączenia zastąpić kablem?
Telewizor podobnie - mógłby być raczej podłączony kablem. Sporo tych urządzeń na radiu.
Najsłabszym punktem tego projektu jest zastosowanie repeatera. Nie da się choć jednego połączenia zastąpić kablem?
Telewizor podobnie - mógłby być raczej podłączony kablem. Sporo tych urządzeń na radiu.
-
Wiem, że na kablu najprościej ale strasznie niewygodnie byłoby mi go przeciągnąć:( Telewizor stoi daleko od routera i trzeba przebijać się przez grube ściany. Tym repeaterem chciałem wzmocnić sygnał w garażu bo dochodzący sygnał jest ok tylko w części garażu a mi potrzeba trochę dalej:(
Czy trzeba jakoś zmieniać ustawienia w routerze czy wystarczy tylko skonfigurować tylko apeki?
Czy trzeba jakoś zmieniać ustawienia w routerze czy wystarczy tylko skonfigurować tylko apeki?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko APeki.Zawiii pisze:Czy trzeba jakoś zmieniać ustawienia w routerze czy wystarczy tylko skonfigurować tylko apeki?
Trzeba pamiętać, żeby na APkach nie było serwerów DHCP tylko DHCP Relay (ewentualnie dobrze skonfigurowane serwery DHCP, tj. niepokrywające się przestrzenie adresowe i brama=adres routera).
-
aha to dobrze. Powiedz mi jeszczze czy jakość mogę wykorzystać tp-link tl-wr543g ? w opisie tego ovislinka którego mi podałeś wyczytałem ze posiada tryby pracy takie jak ten tp-link. tzn ap client router i wisp client.
ale chyba myle pojęcia, prawda?
ale chyba myle pojęcia, prawda?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
WR543G średnio się nada, bo to jest APClient+router.
Tj można by go wykorzystać do telewizora, jeśli nie masz potrzeby z jakichś powodów dostać się do TV z komputerów w sieci.
Tj można by go wykorzystać do telewizora, jeśli nie masz potrzeby z jakichś powodów dostać się do TV z komputerów w sieci.
-
chcę aby telewizor łączył się z komputerami z sieci i za pomoca dlna można było z nich oglądać filmy
skonfigurowałem juz tego tp linka i działa wszystko jeśli jest podpięty skretką pod lapka. po podpięciu go do telewizora nic sie nie dzieje. dlna mam juz skonfigurowane ale telewizor nie moze sie z nim połączyc:(
doszłem do tego że jeśli podłącze lapka pod tp-linka to wszystko działa bo telewizor i lapek są w tej samej sieci 192.168.1.1. Natomiast jeśli laptop łączy sie bezprzewodowo to jest w sieic 192.168.0.1 a telewizor jest dalej w sieci 192.268.1.1 jak temu zaradzić zeby to zadziałało??
skonfigurowałem juz tego tp linka i działa wszystko jeśli jest podpięty skretką pod lapka. po podpięciu go do telewizora nic sie nie dzieje. dlna mam juz skonfigurowane ale telewizor nie moze sie z nim połączyc:(
doszłem do tego że jeśli podłącze lapka pod tp-linka to wszystko działa bo telewizor i lapek są w tej samej sieci 192.168.1.1. Natomiast jeśli laptop łączy sie bezprzewodowo to jest w sieic 192.168.0.1 a telewizor jest dalej w sieci 192.268.1.1 jak temu zaradzić zeby to zadziałało??