Radiówka vs TP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wode
Początkujący użytkownik forum

Radiówka vs TP

Post autor: Wode »

Witam, chciałbym zmienić internet z radiówki na tp, i tutaj nasuwa mi się masa pytań.Czy Neostrada będzie lepsza...? głownie mi chodzi o pingi, ale również jak wygląda sytuacja ze zrywaniem łącza, oraz prędkość czy utrzymuje się stała, dodam że mieszkam na wsi, i nurtuje mnie pytanie,czy zamawiając neostrade do 6mb/s będę miał utrzymaną prędkość głównie 6mb/s i jak to wszystko może wyglądać... wyrażajcie swoje opinie, prosiłbym głównie by się wypowiadały osoby które miały/mają internet z tp na wsi :)
Pichu

Re: Radiówka vs TP

Post autor: Pichu »

Na pewno będzie mniej zrywać niż radiówka, ale wszystko zależy od jakości linii telefonicznej. Niestety to, że mieszkasz na wsi nie jest atutem bo w takich rejonach parametry starych linii telefonicznych mogą być do niczego... Generalnie jednak powinno być lepiej.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Wode pisze:prosiłbym głównie by się wypowiadały osoby które miały/mają internet z tp na wsi
Trzeba było jeszcze dodać - mojej wsi.
Bo inaczej to nawet najlepsza wróżka nie pomoże.
Na wsi można mieć VDSL 40 Mbps albo zrywającą Neo 64 kbps - wszystko zależy od konkretnej lokalizacji.
Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mały »

Zapytaj się najblższego sąsiada jak działa u niego nerwostrada. Pamiętaj, że w neostradzie nie ma gwarantowanej prędkości, a więc w godzinach szczytu możesz mieć znacznie mniejszą prędkość i wyższy ping.
Wode

Mhm, a czy jeśli u sąsiada działa internet z prędkością 6mb/s to znaczy że u mnie prawdopodobnie tez by o takiej samej szybkości działał? i pingi bym miał podobne niż on ? .Przepraszam,lecz ja jestem zielony w takich sprawach, to zależy od centrali czy od czego :P
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Wode pisze:czy jeśli u sąsiada działa internet z prędkością 6mb/s to znaczy że u mnie prawdopodobnie tez by o takiej samej szybkości działał?
Jeśli to bliski sąsiad, to podobne osiągi są bardzo prawdopodobne.
Wode

Mhm:) jeszcze jedno pytanko mam, a netia...? różnice jakieś?:P lepiej by działała czy gorzej... :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli na kabelkach TPSA to dokładnie tak samo.
Wode

Czyli że pingi,itd. to by były takie same? ponieważ patrząc na oferty tp,oraz neti,to netia dominuje cenowo,ale jakość mnie interesuje bardziej.
ODPOWIEDZ