monitoring CCTV przez GSM

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bulbulator
Użytkownik forum

monitoring CCTV przez GSM

Post autor: bulbulator »

Witam,
mam taki problem do rozwiązania:

Potrzebuję umieścić kilka kamer na terenie całego kraju. Będą to kamery 5 Mpix podłączone do internetu przez GSM umieszczone na zewnątrz budynków. Materiał będzie przesyłany na serwer i umieszczany następnie na WWW oraz będzie istniał do niego dostęp przez telefon.

Niestety kamery z modułami GSM kończą sie na 2Mpix a dodatkowo nie lubie rozwiązań niemodułowych z wiadomych względów :cfaniak:
Na chwilę obecną wiem że zestaw taki powinien zawierać kamerę (obraz na FTP) modem + router (albo 2 w jednym) + antena zewnętrzna + soft (Selcamnet - jedyny jaki znalazlem :czyta: )

Dodam że przesyłany materiał nie będzie znacząco obciążał łącza, będą to jedynie wysokiej jakości zdjęcia wysyłane co określony czas. Dlatego zależy mi na wysokiej niezawodności sprzętu i stabilności łącza znacznie bardziej niż na prędkości.

Czy możecie zaproponować jakieś rozwiązania, czy ktoś z Was instalował tego typu rozwiązania? czy możecie zaproponować konkretne sprawdzone konfiguracje?

Z góry dzięki za pomoc
Bulb
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: monitoring CCTV przez GSM

Post autor: key »

Hmm.. A co ty na taka kombinacje:

Kamera z serwerem IP -> Router UMTS -> VPN -> siec -> serwer WWW.

Kamery w tym ukladzie pasywne, pobieranie obrazow i sterowanie caloscia centralnie poprzez skrypty lecace na serwerze WWW.
Nie pomagam na PW.
bulbulator
Użytkownik forum

Z grubsza odpowiada to temu co chciałbym uzyskać, ale dalej brak jakiejkolwiek podpowiedzi nt szczegółów technicznych takiego rozwiązania.

Możesz rozwinąć temat?
Bulb
key
*Mistrz bezprzewodowy*

bulbulator pisze:Możesz rozwinąć temat?
W ktorym miejscu?

Kamer IP jest masa.

W wyborze routera UMTS na pewno dostaniesz sugestje tutaj - wazne jest, zeby mozna na nim puscic OpenVPN.

Reszta to konfiguracja softu.
Nie pomagam na PW.
bulbulator
Użytkownik forum

rzekłeś - kamer jest masa i mam już upatrzone kilka modeli (głównie warianty cenowe na okoliczność ograniczenia budgetu oraz zgodnie z sugestiami monterów starej daty - pewnych firm lepiej nie dotykać nawet patykiem)

Problemem jest właśnie wybór pozostałego sprzętu, i dlatego szukam tutaj porady :)
Bulb
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mysle ze najsensowniej jest zalozyc nowy watek pod tytulem "Poszukuje routera UMTS pracujacego z Tomato".

Z mojej strony (znaczy sprawdzona konfiguracja z ktora moge pomoc Ci w przygotowaniu softu) moge zasugerowac AVM Fritz!Box WLAN 3270 - okolo 550 PLN + Vodafone K3565-Z.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ