Bezpośrednie połączenie z Windows

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pisar
Początkujący użytkownik forum

Bezpośrednie połączenie z Windows

Post autor: Pisar »

Mam taki problem wywaliłem oprogramowanie do ed77 (cały czas sie zawieszało itp)i postanowiłem nawiązać bezpośrednie połączenie z netem z Windowsa i wszystko by grało gdyby nie raz na jakiś czas nie wyskakiwał "błąd 603" wie ktoś o co może chodzić ??próbowałem już wszystkiego :|
ed77 orange
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Bezpośrednie połączenie z Windows

Post autor: Jaco »

Czy masz wyłączony Pin na karcie?Czy zawsze modem jest odnajdywany w systemie?Swego czasu bawilłem się tym modemem i zrobiłem połączenie bez aplikacji ale nie mogłem sobie poradzić z wykrywalnością modemu po restarcie komputera.Jedynie pomagało skanowanie w poszukiwaniu nowego sprzętu w menagerze urządzeń ale to jest uciążliwe.Chcąc się połączyć z netem najpierw trzeba wyszukać modemu.Ze strony i od serwisu ED 77 dowiedziałem sie że właśnie aplikacja wspomaga system w wykrywaniu modemu.I zalecane jest łączenie tylko za pomocą niej.Nie wiem tylko po co na płytce dołączonej do modemu jest sposób na zrobienie dial-up skoro tak stworzone połączenie po przykładowym restarcie komputera lub odłączeniu i ponownym podłączeniu modemu do kompa nie będzie działać.
Pisar

pin wyłączony a z tym wspomaganiem w wyszukiwaniu modemu przez dialera to miałeś racje ponieważ jak odpalam kompa i chce sie bezpośrednio połączyć z netem to go nie widzi a jak odpale na chwile dialera to sie póżniej włancza -dzięki za info
ed77 orange
Awatar użytkownika
Jaco

A wpisałeś dodatkową komendę w zaawansowanych modemu?Bez nie często wyskakują różne błędy?Sprawdż diagnostyke modemu.Może kabel nie łączy.A i jeszcze jedno.Jeśli masz podłączony zasilacz to jesli go wyjmniesz z gniazdka 230 V to również wyjmnij go z modemu bo jak piszą panowie w serwisie jesli zostanie ta wtyczka w modemie to prąd jest odcianany z portu USB.
Pisar

diagnostyka ok ale nie wiem o co chodzi z tą komendą ??
ed77 orange
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

Pisar pisze:nie wiem o co chodzi z tą komendą
W menadżerze urządzeń, w zaawansowanych właściwościach modemu, w polu "dodatkowe polecenie inicjujące" wklejasz ciąg: AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Pisar

To poprawia wykrywalność ??
ed77 orange
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

Nie wiem niestety czy to rozwiąże problem. Niemniej jednak standardowo takie polecenie wrzucam (tyle, że pod swoją sieć a nie Orange jak podałem wyżej), bo takie zalecenia podane były na forum i doskonale się to u mnie do tej pory sprawdza.
Awatar użytkownika
Jaco

Pisar pisze:To poprawia wykrywalność ??
Wykrywalność to już musisz sam sobie z tym poradzić.Albo przez menager sprzetu przed każdym pierwszym połączeniem skanowanie i modem sie pojawia na liście lub na chwile wlączasz EDGE Dialera i jak wykryje ci modem zamykasz go.Łączysz sie przez dial up.
ODPOWIEDZ