Tani modem na USB, do sporadycznego korzystania
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tani modem na USB, do sporadycznego korzystania
W domu mam kabelek 8Mbps, potrzebuje jednak mobilnego internetu do sporadycznego korzystania - po prostu kupić sobie Orange Free 6GB na 5 miesięcy. Męczy mnie jednak korzystanie z telefonu - Sony Ericsson Zylo - prędkość w Plusie ma fajną ~5Mbps ale męczy mnie np przekładanie kart SIM czy jak korzystam z internetu prepaid przymus posiadania drugiego telefonu do połączeń. Dlatego chciałbym jakiś modem do laptopa - Asus K50IJ na USB - nie mam ExpressCard - chciałbym tylko żeby był typu jak pendrive (nie taki klocek na kablu jak E220) i dobrze by było jakby się dało wymusić 3G jakimś TopNetInfo czy oprogramowaniem od modemu (dobrze by było też żeby nie trzeba było 4 godziny kombinować jak ten modem w ogóle uruchomić). Dużych wymagań chyba nie mam i chciałbym żeby to się dało zrobić jakoś w miarę tanio (jakieś 100zł, ale w sumie im mniej tym lepiej, bo to tylko dodatkowy sposób korzystania z internetu). Używki też wchodzą w grę, bo chyba modemy się za często nie psują. Nie musi być 7,2Mbps, zwyczajnie mi to niepotrzebne, wolę mieć stabilne 1Mbps (jak w Playu) niż 5Mbps z ciągłym strachem przed zerwaniem. Wszelka pomoc mile widziana 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Tani modem na USB, do sporadycznego korzystania
Pierwszy z brzegu. HUAWEI E1750. HSDPA do 7,2 z HSUPA do 5,76. iPlusa managera ma, ale to chwial to wywalić i zainstalować Huawei Mobile Partnera.
Oczywiście w każdej aplikacji producenta, czy nawet w iPlusa managerze da się 3G wymusić.
Co do ofert to Orange Free na kartę ma kompresję której nie da się wyłączyć. Taki minus.
Oczywiście w każdej aplikacji producenta, czy nawet w iPlusa managerze da się 3G wymusić.
Co do ofert to Orange Free na kartę ma kompresję której nie da się wyłączyć. Taki minus.
-
- Mistrz bezprzewodowy
O kompresji wiem, testowałem Orange Free ze startera ale jakoś nawet mi to nie przeszkadza, a obrazki na których mi zależy można pobrać w normalnej jakości. Też myślałam nad E1750.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten modem to tak na szybko.
Jeśli np. w Playu byś chciał używać to coś z 3G na 900/2100MHz, bo Play zaczyna stawiać też stacje na 900MHz w 3G.
Np. E169 ma 3G 900/2100MHz
[ Dodano: 2011-01-04, 01:03 ]
E180 też ma 900/2100MHz. Niestety nie też przedział cenowy co Cię interesuje.
Jeśli np. w Playu byś chciał używać to coś z 3G na 900/2100MHz, bo Play zaczyna stawiać też stacje na 900MHz w 3G.
Np. E169 ma 3G 900/2100MHz
[ Dodano: 2011-01-04, 01:03 ]
E180 też ma 900/2100MHz. Niestety nie też przedział cenowy co Cię interesuje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Playa raczej nie używam, tzn jak korzystałem to byłem zadowolony no ale krótkie terminy ważności ma no i za 50zł w Playu jest 4GB a za niecałe 40 w Orange 6GB i to na ponad 2 razy dłużej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kupiłem sobie Orange Free 13GB na 10 miesięcy. Chcę do tego E1750:
http://allegro.pl/modem-gsm-usb-huawei- ... 94567.html
http://allegro.pl/modem-gsm-usb-huawei- ... 87089.html
Mam te dwie aukcje, tańsza jest za 109zł, jest w tym jakiś haczyk że tak mało ludzi w porównaniu do tej drugiej (droższej) aukcji kupiło? Bo chyba za 110zł alternatyw dla E1750 nie ma
? Sorry za post pod postem ale chciałbym już dzisiaj kupić to, zapłacić i mieć spokój, a tak to nawet nikt nie zauważy że coś tu dodałem.
http://allegro.pl/modem-gsm-usb-huawei- ... 94567.html
http://allegro.pl/modem-gsm-usb-huawei- ... 87089.html
Mam te dwie aukcje, tańsza jest za 109zł, jest w tym jakiś haczyk że tak mało ludzi w porównaniu do tej drugiej (droższej) aukcji kupiło? Bo chyba za 110zł alternatyw dla E1750 nie ma

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To są podróby Huawei.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Świetnie
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ing=huawei
Są tu wyświetlone modemy USB, po cenie z dostawą. Mógłby jakiś dobry człowiek wskazać najtańszy modem który nie jest wynikiem chińczyków podrabiających chińczyków
? Byłbym wdzięczny.
BTW Jak można sprzedawać coś co nie jest marki Huawei pod marką Huawei? Po czym to stwierdzić?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ing=huawei
Są tu wyświetlone modemy USB, po cenie z dostawą. Mógłby jakiś dobry człowiek wskazać najtańszy modem który nie jest wynikiem chińczyków podrabiających chińczyków

BTW Jak można sprzedawać coś co nie jest marki Huawei pod marką Huawei? Po czym to stwierdzić?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Np. taki modem: http://allegro.pl/vodafone-k3565-hsdpa- ... 39979.html
[ Dodano: 2011-01-12, 19:01 ]
[ Dodano: 2011-01-12, 19:01 ]
Te podróby nie mają nawet napisu Huawei - to tylko wymysły sprzedawców allegrowych.Maciek764 pisze:Po czym to stwierdzić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ok, podoba mi się, mam nadzieję że nie będzie z nim problemów. Chyba że jest powód dla którego nie miałbym go brać/jest coś lepszego. Ale ogólnie to raczej zaufam (bo z moją wiedzą w tej dziedzinie raczej wyjścia nie mam) i za ok. godzinę go kupię.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A mnie bardzo zastanawia to że na tyle tysięcy sprzedanych sztuk nie ma ani jednego negatywa związanego z jakością tego modemu. Przecież jakbym kupił ten model i by się okazało że nie działa w HSPA to od razu bym dał negatywa a tu wszyscy niby zadowoleni. Może faktycznie dzienna zmiana skośnookich trzepie dla Huawei, a nocna dorabia sobie na boku dając inną obudowę 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Trzeba by prześledzić jego aukcje czy czasem wcześniej nie sprzedawał oryginałów, albo te screeny z hordami klientów nie są z aukcji z całkiem czym innym. Koleś handluje chińskim mydłem i powidłem, najgorsze jest to, żeby taki beton na allegro ruszyć to jest potrzebna tona trotylu, albo jakaś firma zajmująca się swoim wizerunkiem, huawei do takich nie należy. Jest ponoć przedstawicielstwo w polsce ale nawet emaila nie ma.Darek.74 pisze:A mnie bardzo zastanawia to że na tyle tysięcy sprzedanych sztuk
Masz nieaktualne informacje. Zobacz ostatniego. Dostał negatywa za niedziałanie w playu, domyślam się, że przyczyna znana (brak 3g, które jest niezbędne do play online).Darek.74 pisze: nie ma ani jednego negatywa związanego z jakością tego modemu
A najlepsza jest odpowiedź sprzedawcy, który odpowiada, że modem nie działa pod wi7 x64 co nie ma nic wspólnego z tematem negatywa

Co do tych negatywów to też nie wiemy ile osób ten złom mu odesłało i wystawiło pozytywa w obawie przed negatywem. Ebay ma tu przewagę, klient nie boi się sprzedawcy.
Jest też jeden neutral dotyczący tego wynalazku, ktoś chyba odesłał. Niestety napisał tylko o problemie nie do rozwiązania.
Aha i taki najtańszy sprzęt zwykle kupują ludzie nie do końca siedzący w temacie. Część uwierzy w bajkę, że net szybciej działać nie może. I orientują się dopiero jak jest za późno.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jestem ciekawe na jakim oprogramowaniu to działa w ogóle.
- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A widzieliście to?
4. Instrukcja konfiguracji na stronie: http://marqs.website.pl/allegro/modem/edge.pdf
Raczej nie jest to Huawei.
I już wiadomo, że nie może działać z Play'em.
4. Instrukcja konfiguracji na stronie: http://marqs.website.pl/allegro/modem/edge.pdf
Raczej nie jest to Huawei.

-
- Guru bezprzewodowy
To jest jeden ze znaków, że sprzedający coś kombinuje.krystianb pisze: albo te screeny z hordami klientów nie są z aukcji z całkiem czym innym
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak widzieliśmy...valdens pisze:A widzieliście to?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W każdym razie kupiłem E1550 z "3" z gwarancją 12 miesięcy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli pewnie z obietnicą gwarancji.Maciek764 pisze:z "3" z gwarancją 12 miesięcy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Anovo Polska raczej firmą krzak nie jest
Miałem już z nią styczność wielokrotnie, więc mam nadzieję, że będzie ok.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To czasem nie ta sama firma, co serwisuje HP, ciekawe czy już dach załatali, bo jak nie to każda reklamacja będzie rozpatrywana w ten sam sposób - wina klienta, urządzenie zostało zalane.Maciek764 pisze:Anovo Polska
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, to ta sama. Mało kto wie, że ta firma serwisuje np komputery Dell i jakoś nikt nie narzeka. Przy ilości sprzętu który tam trafia (masa Delli, Lenovo, HP) "nosi ślady zalania" naprawdę niewielki odsetek... No ale to nie o tym temat 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widzę, że żywcem dane konfiguracyjne od nas z forum skopiowane. No comment...valdens pisze:A widzieliście to?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Niestety Allegro zapewne oleje to. Tak mi się wydaje.ja.michal pisze:Widzę, że żywcem dane konfiguracyjne od nas z forum skopiowane.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie sa podroby Huawei, tylko oryginaly ZTE. BTW bardzo dobre modemy, dzialajace z TNI i Join Air, z HSPA do 7.2.Patryk pisze:Np. taki modem: http://allegro.pl/vodafone-k3565-hsdpa- ... 39979.html
Cena jest tylko troche odlotowa - ja placilem za nowy, kupiony bezposrednio w Vodafone.de 10 Euro.
No i na karcie jest tylko 1 € /3h w Vodafone a nie jak pisze sprzedawca 25€.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-01-13, 15:44 ]
Poprawa literówki.
Ostatnio zmieniony 2011-01-13, 15:43 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja nie pisałem, że modem z linku podanego przeze mnie to podróba.key pisze:To nie sa podroby Huawei, tylko oryginaly ZTE.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W shop.vodafone.de ?key pisze:Cena jest tylko troche odlotowa - ja placilem za nowy, kupiony bezposrednio w Vodafone.de 10 Euro.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W realnym, a nie wirtualnym. Te modemy byly specjalna seria na 10-cio lecie vodafone.de. W sklepach typu MM, Saturn etc. przewijaja sie jeszcze resztki tej serii, vodafone zakonczyl juz akcje.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przyszedł mi E1550 z Anovo Polska 
Gwarancja jest wyszczególniona na paragonie, a firma raczej nie zniknie więc o to się raczej nie martwię. Zainstalował się bardzo szybko, żadnych problemów z połączeniem, softu od "3" nie ruszam i łącze się przez TopNetInfo. Ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dzięki wszystkim za pomoc.

Gwarancja jest wyszczególniona na paragonie, a firma raczej nie zniknie więc o to się raczej nie martwię. Zainstalował się bardzo szybko, żadnych problemów z połączeniem, softu od "3" nie ruszam i łącze się przez TopNetInfo. Ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dzięki wszystkim za pomoc.