problem z usługodawcą internetu wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
house
Początkujący użytkownik forum

problem z usługodawcą internetu wifi

Post autor: house »

witam,
chciałem zapytać tych którzy w tym trochę już siedzą, mianowicie ostatnio postanowiłem podzielić sobie internet radiowy za pomocą urządzenia ovisling airlive g.duo. podzieliłem smiga na 2,4 ghz. problem w sumie nie z routerem a z usługodawca. chciałem aby podniósł mi prędkość obecnie mam ok 1 mbps a chce 3 minimum. pan powiedział ze niestety na pasmie 2,4 mhz juz nie da sie wycisnąć - powiedział ze podniesie i do 4 ale bede nadal miał tylko 1 mbps. i tu chciałem się zapytać czy to prawda ze na pasmie 2,4 ghz nie da sie więcej dać niz 1 mbps?

pan zaoferował nowa opcje a mianowicie nowe urządzenie i częstotliwość 5,6 ghz. dzięki tej częstotliwości mój internet może śmigać bezproblemowo z prędkością większą niz 1 mbps. czy to prawda? czy może mój isp robi mnie w ****? pan powiedział ze moj nowy ovislink tez sie nie nada bo dziala na 2,4 ghz. i muszę kupić nowy w sumie drogi sprzęt - antenę z routerem.

proszę o poradę bo nie wiem jak mam z nim to rozegrać.

czy to prawda ze tylko na 5,6 ghz bede miał wiecej niz 1 mbps?
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: problem z usługodawcą internetu wifi

Post autor: oliva »

Bzdura. Widocznie słabiutki sygnał dochodzi do Ciebie i ledwo co ciągniesz 1Mbps. Ja bym wystartował z anteną kierunkową dobrej firmy np. Interline. I podłączył do radia z trybem WISP. Drugie radio pewnie masz ustawione w trybie AP więc może zostać.

[ Dodano: 2011-01-13, 22:46 ]
Jaki Pan taki Kram.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

1 mbps (mili bit per second) to strasznie malo. Na 2.4GHz mozna teoretycznie postawic link do netto 19 Mbps (g) lub nawet 240 Mbps (N, 4x4 anteny).

W praktyce wszystko zalezy od tago, ile sieci i na jakich czestotliwosciach nadaje. Przejscie na 5 GHz to zazwyczaj mniejsza ilosc aktywnych sieci oraz brak kolizji miedzy kanalami (na 2.4GHz sa tak na prawde dostepne tylko 3 bezkolizyjne kanaly).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
oliva

Pewnie jak by były kolizje kanałów to by próbował zmienić.
Możesz wziąć laptopa w ręce zainstalować program InSSIDer i przeskanować sieci w kierunku Twojego ISP. Jeśli znajdziesz dużo śmieci na bliskich kanałach to poprosić go o zmianę kanału na inny i testowanie. Bo tak jak Ci pisał przedmówca niekolidujące kanały to 1, 6, 11.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

oliva pisze:Pewnie jak by były kolizje kanałów to by próbował zmienić.
Taaaa.. tylko na co?

W godzinach szczytu u mnie w mieszkaniu wykrywam ponad 20 sieci na 2.4GHz. A sensownych kanalow masz 3...
oliva pisze:niekolidujące kanały to 1, 6, 11.
W europie 1-7-13 ;)
Nie pomagam na PW.
house

moj isp powiedział ze nie postawi mi na 2.4 ghz większej prędkości niż tej 1 mega (Mbps) w związku z częstotliwością, mówi ze na tej częstotliwości nadają myszki, klawiatury, kamery, szumy, drukarki i inny sprzęt i to powoduje zakłócenia, dodam ze stacja nadawcza jest 400 m od mojej anteny tej długiej jagi. wcześniej miałem max 1 mega teraz nawet dochodzi do 1,2 mega, wiec wydaje mi się ze coś kreci mój usługodawca.

nie wiem co mam z nim zrobić... czy chce ode mnie kasę ściągnąć czy faktycznie nie może..., czy jest moze tu jakis usługodawca ktory na tej częstotliwości daje 2 i więcej mega?
jero

Post autor: jero »

oliva pisze:Bzdura. Widocznie słabiutki sygnał dochodzi do Ciebie i ledwo co ciągniesz 1Mbps. Ja bym wystartował z anteną kierunkową dobrej firmy np. Interline. I podłączył do radia z trybem WISP. Drugie radio pewnie masz ustawione w trybie AP więc może zostać.
Tak, fajnie, nie biorąc pod uwage tego że ten ISP może mieć jeszcze na tym nadajniku 10-15 klientów każdy 512Kb - 1Mb

Gdybyś miał w domu swój AP z którego tylko ty korzystasz to nie było by problemu ale jeśli to jest sieć WIFI do której jest podłączanych kilku-kilkunastu klientów niestety częstotliwość 2,4Ghz sie nie nadaje, możesz mieć straszne wahania szybkości dlatego radziłbym skorzystać z tej jego propozycji
key
*Mistrz bezprzewodowy*

house pisze:mówi ze na tej częstotliwości nadają myszki, klawiatury, kamery, szumy, drukarki i inny sprzęt i to powoduje zakłócenia
A fasola rosnie szybciej niz w maju.....

Twoj uslugodawca ma za zadanie postawic most tak, aby nie powodowal zaklocen. Do tego potrzebne jest troche wiedzy na temat budowy sieci, anten, limitow prawnych.

Mozna podejrzewac, ze twoj uslugodawce nie posiada zbytniej wiedzy na ten temat - chociazby patrzac na wybor anten. Yagi nadaje sie swietnie jako suszarka na skarpety ;)

Masz widocznosc miedzy twoja antena a antena uslugodawcy? Jesli tak, to bez problemu mozna postawic link z duzo wieksza predkoscia.

BTW IMHO dziwne jest limitowanie predkosci na linku. Ogolnie link zaklada sie z rezerwa a szybkosc limituje na routerze. No chyba ze ISP wybiera sprzet nie znajac sie na tym, i potem wciska Ci bajki nie wiedzac jak sobie poradzic z problemami. Ale w tym wypadku zmiana na 5 GHz niczego nie ulatwi.
Nie pomagam na PW.
house

no ale ja mam w połączeniu ze mam od isp protokół 802,11 b/g one nadają na 2.4 ghz i w wiki jest napisane ze: Data rate per stream
(Mbit/s): dla g:6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54, dla b: 5.5, 11

wiec jeżeli max to 54 Mbps to ja mam 1/54, nie? to oznaczałoby ze moj isp faktycznie robi mnie w konia mówiąc ze 1 Mbps to jest max na tej częstotliwości. - dobrze to rozumiem?
Awatar użytkownika
oliva

key pisze: Taaaa.. tylko na co?

W godzinach szczytu u mnie w mieszkaniu wykrywam ponad 20 sieci na 2.4GHz. A sensownych kanalow masz 3...
Zestawiałem linka na odległości około 400m. Syf jakich mało. Wykrywałem około 70 sieci. Ale to szum routerów domowych i innych odległych AP, nie powiem bo było tam około 10 z silnym sygnałem. Stosując w miarę dobry sprzęt można to ominąć. Zastosowałem TP-LINK TL-WA5210G i TL-WA5110G z anteną kierunkową(panel).
Wszystko śmiga na każdym kanale bez różnicy. Przesyłam 4Mbps bo tyle potrzebuje.
Jeśli zachowana jest widoczność optyczna + fresnel to idzie to ustawić.

[ Dodano: 2011-01-14, 00:12 ]
jero pisze:[Tak, fajnie, nie biorąc pod uwage tego że ten ISP może mieć jeszcze na tym nadajniku 10-15 klientów każdy 512Kb - 1Mb
Dokłada drugi AP :D No chyba, że mu łącza brakuje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

house pisze:wiec jeżeli max to 54 Mbps to ja mam 1/54, nie?
Nie. Ty masz 1Mbps i jeżeli dostawca nie zgadza się na podwyższenie tej prędkości to znaczy że tak będzie i nic mu nie zrobisz. Nie podoba Ci się to zmień dostawcę.

[ Dodano: 2011-01-14, 19:12 ]
oliva pisze:Dokłada drugi AP
A może nie jest zainteresowany dalszą inwestycją w sieć?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze: A może nie jest zainteresowany dalszą inwestycją w sieć?
No właśnie.
Lepszy taki niż pchający na siłę po kilkudziesięciu abonentów na jednym radyjku i olewający późniejsze problemy.
ODPOWIEDZ