Dobry zasięg i brak połączenia

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Dobry zasięg i brak połączenia

Post autor: nsmarcin »

Witam, mam router TP-Link TD-W8901G, gdy komputer mam blisko routera powiedzmy jakieś 5m to jest wszystko ok, łączy się i jest internet. Natomiast jeśli odsunę się z komputerem na jeszcze jakieś 3m powiedzmy to mimo, że zasięg jest na poziomie 70% (wiem, że to mało mówi ale w każdym razie jest zasięg) to nie mogę się połączyć z siecią, a nawet jak się połączę to już o korzystaniu z internetu nie ma mowy, albo jestem w stanie otworzyć jedną stronę i internet znika, tzn połączenie jest ale, mówiąc brzydko, "strony się nie otwierają". Tak samo jest jak połączę się w bliskiej odległości od routera i przejdę do innego pokoju to mimo połączenia internetu już nie ma. Sieć mam zabezpieczoną filtracją MAC oraz WPA2 ale bez zabezpieczeń jest ten sam problem. Mam Windows 7 a na drugim komputerze Windows XP SP2, na obydwu komputerach sieć zachowuje się tak samo.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dobry zasięg i brak połączenia

Post autor: krzywyzzz »

Spróbuj zmienić na inny kanał swoją sieć wifi. Tak zwane leczenie kanałowe. Jak nie pomoże to zaktualizuj firmware. Zapoznaj się z tymi poradami http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49370#49370
Dandre
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dandre »

Sprawdź czy za każdym razem łączysz się ze swoją siecią ?
Ja tutaj też trafiłem z identycznym bez mała problemem, a okazało się, że z profilu zniknęła moja sieć i WiFi łączyło się z inną siecią, akurat niezabezpieczoną.
Gdy ponownie wprowadziłem moją sieć do profilu, łącze i siła sygnału natychmiast podskoczyły do ponad 90%, a prędkość ściągania jest maksymalna, jeśli drugi komputer nie korzysta z netu. Jeden komputer i router mam oddalony o 6 metrów od drugiego z WiFi i są między nimi dwie ściany, w tym jedna nośna - prawie 20 cm betonu.
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Oczywiście zmiany kanałów już wcześniej próbowałem i to nic nie dało. Ja między routerem a laptopem mam tylko jedną ścianę ok 20cm w odległości jakieś 4m od routera i od tej ściany jakieś 4m jest komputer więc razem 8m i to jest jak widać przeszkoda nie do pokonania chociaż zasięg jest ale połączyć się nie da.
Dandre

Nie chodzi o zmianę kanału na routerze.
Nie wiem ja Ty masz, ale u mnie po połączeniu są na dolnym pasku 2 ikonki. Po najechaniu kursorem jedna z nich pokazuje nazwę sieci, z którą WiFi jest połączone, a druga szybkość i jakość sygnału. Wifi musi się oczywiście połączyć z Twoją siecią, a nie inną, jeśli są tam jakieś jeszcze.
Mi to umknęło i w którymś momencie moja karta łączyła się z inną siecią, której parametry były przy karcie WiFi dużo gorsze, zatem i połączenie był przypadkowe, bardzo słabe i często się zrywało.
Dopiero jak w programie konfiguracyjnym mojej karty WiFi ponownie wpisałem nazwę mojej sieci i zahasłowałem , a potem zaznaczyłem ten profil do łączenia, wszystko wróciło do normy i teraz mam sygnał maksymalny całą dobę.
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Ja mam jedna ikonkę tylko z nazwą sieci takie pięć kreseczek tak wygląda ta ikonka. Na pewno łączy się z moja siecią, wpisuję hasło i czasami nawet się połączy ale internetu nie ma, ale zazwyczaj się nawet nie łączy, ale na pewno jest to moja sieć
Dandre

Może to jakiś problem sprzętowy ?
U mnie jest internet z kablówki i kazali mi kupić router DSL. Ty masz ADLS/ADSL2+. Być może powinien być DSL ? To chyba zależy od rodzaju sieci od dostawcy ?
Zrób reset routera, odłącz go na kilkanaście sekund od zasilania. Może się coś odblokuje ?
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Restart robiłem. Ma być ADSL2 a poza tym z bliskiej odległości działa więc to na pewno nie to bo inaczej w ogóle by nie działało
jero

Post autor: jero »

Spróbuj jeszcze zmienić modulacje z b/g na samo b ale raczej wygląda to na uszkodzony router
nsmarcin
Stały użytkownik forum

Oczywiście, że próbowałem. W sumie to próbowałem wszystkiego co związane z konfiguracja routera.
ODPOWIEDZ