Option ICON 225 - duży problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
manipulator
Początkujący użytkownik forum

Option ICON 225 - duży problem

Post autor: manipulator »

Posiadam modem icon225 od orange :D . Chodził dobrze przez ok.2 lata, potem przestał nagle działać w 3G/3G+ - GTC zawisał na "rejestrowanie" - na edge spokojnie się łączył ... :szok:

Postanowiłem przełączyć go w tryb modem :) przy użyciu narzędzia "option_SwitchToModemWanInterface -> SwitchToModemInterface.exe" - no i coś poszło nie tak :gwiazdki: . Log z tej aplikacji wygląda tak:
[0] QQmon 3.1.3 started (20110113_112821)
[416] Detecting diagnostic port...
[4993] Detected COM8
[5010] performing write_nv_item(7042,00)
Status:OK
[2] QQmon 3.1.3 started (20110113_112828)
[415] Detecting diagnostic port...
[4735] Detected COM8
[4743] performing change_mode(2)
Response:1

To (chyba) znaczy że poprawnie zmienił nv_item na 7042, 00
Ale od tego momentu (po wyciągnięciu modemu) , po ponownym włożeniu modemu do portu USB system go nie wykrywa - a jedynie wewnętrzny ZeroCD ze sterownikami - pokazuje się dymek że wykryto "HdxPA Modem Interface" ale nie jest instalowany żaden sterownik - podejrzewam że przez zmianę tego nv_item.

Czy ktoś miał taki problem i jak sobie z nim poradzić ? Może trzeba odpowiednio spreparować sterowniki pod 7042, 00 - tylko nie wiem jak bo tego typu wpisu nie znalazłem ...

Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Option ICON 225 - duży problem

Post autor: ra-v »

Przywróć ustawienia modemu do ustawień fabrycznych, mam nadzieje że komendy AT do niego docierają.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
manipulator

Nie jest to raczej możliwe ponieważ napisałem że go nie wykrywa - a jedynie wewnętrzną pamięć ze sterownikami.
Pojawiło się światełko w tunelu...

bo na komputerze z Win764bit po podłączeniu wykrył go standardowo (dymek z informacją) po czym zainstalował jakieś sterowniki - i diody na modemie migają tak bardzo powoli jak podczas normalnej pracy. Mimo tego NIE WIDAĆ go w menadżerze urządzeń - ani modemu, ani karty sieciowej ani portu COM - więc komend AT raczej nie ma gdzie wysłać.

Macie inne pomysły ? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Skoro się połączył to komendy AT są gdzies wysyłane. Niestety nei znam programu na Windowsa, którą rejestrował by przerwania albo coś - po tym można by zobaczyć pod jakim COM-em się kryje. Ewentualnie strzelać resetem w porty w ciemno, a nóż widelec zareaguje.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

manipulator pisze:i diody na modemie migają tak bardzo powoli jak podczas normalnej pracy.
W optionach do tego wystarcza zasilanie modemu.

A próba przełączenia icona 225 w tryb modem zawsze się tak skończy, powód jest banalny brak driverów. Gdzieś na forum był opis jak odratować modem po takiej kombinacji, choć chyba tyczył się gx0301, były też chyba zmodyfikowane drivery.

Można próbować "na siłę" ręcznie drivery od portów com optiona instalować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Jan.

Post autor: Jan. »

Powiem tak, jakieś dwa miesiące temu załatwiłem (na parę godzin) tak Optiona GTMax 7,2 ready. Wgrałem najnowszy soft który jest obsługiwany przez sterowniki przystosowane tylko i wyłącznie do pracy z trybem NDIS. Po przełączeniu na RASModem był wykrywany jako pamięc masowa i nic więcej:/ W windowsie nie udawało mi się nic zdziałać, a siedziałem nad tym ok 4h. Później znalazłem informacje na ten temat na jakimś niemieckim forum. Problem dotyczył że taka manipulacja z trybami ndis/ras powodowała chyba zmianę Vendor ID i Product ID. Próbowałem podmieniać te wartości w sterowniku windowsowym, ale to nic nie dawało.

Mój modem został uratowany przy pomocy Linuksa, co ciekawe zainstalowanym na virtualbox. W virtualbox podłączyłem tą pamięć masową (niedziałający modem) pod wirtualne USB. Linux wykrył tą pamięć... Cała operacja polegała na zmienie tymczasowo vendor ID i product ID specjalnym narzędziem w Linuksie, gdy to zrobiłem odłączyłem modem od wirualnego USB, wtedy windows wykrył modem i zainstalował stare sterowniki (v3), miałem przez chwilę jednocześnie tryb ras i ndis. Korzystając z okazji że mam komunikacje AT po porcie szeregowym uruchomiłem soft do zmiany trybu na NDIS.
Od tego momentu modem działa super, a tryb NDIS działa fajnie i nie wiem po grzyba kombinowałem z RAS...

Tak więc jak masz trochę czasu i ogarniasz podstawy linuksa, dasz radę :)
Osobiście skorzystałem z dystrybucji Opensuse.
manipulator

manipulator pisze: To (chyba) znaczy że poprawnie zmienił nv_item na 7042, 00
Dokładnie tak, zmienił Vendor ID / Product ID / nv_item na taki którego nie ma w sterownikach - co gorsza nie wykrywa również żadnego portu COM na który można by było wysłać komendy AT, więc pomysł z Linuxem na virtualu to jedyna nadzieja.

Próbowałem skorzystać ze "sterowników naprawczych" ale one również się nie instalowały - i w menadżerze urządzeń modem widoczny był tylko jako pamięć masowa.
Być może robiłem coś źle, że tamte sterowniki naprawcze nie chciały się instalować, bo najpierw system szuka w swoich zasobach, potem pewnie w tej pamięci masowej. Nawet jak próbowałem ręcznie skorzystać z DODAJ SPRZĘT to mimo zainstalowania jakiegoś urządzenia było ono tylko wirtualne nie miało przełożenia do fizycznego modemu.

Także pozostaje próba naprawy w linuxie.

Aha, a jak nazywa się urządzenie (port) COM Optiona ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

manipulator pisze:Nawet jak próbowałem ręcznie skorzystać z DODAJ SPRZĘT
Tak nic nie zdziałasz, trzeba podmienić sterownik albo tej pamięci, albo koncentratora usb jeśli ten się instaluje podczas podłączania modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
manipulator

Jan. pisze: Mój modem został uratowany przy pomocy Linuksa, co ciekawe zainstalowanym na virtualbox...

...Tak więc jak masz trochę czasu i ogarniasz podstawy linuksa, dasz radę :)
Osobiście skorzystałem z dystrybucji Opensuse.
Jeśli mógłbyś w telegraficznym skrócie opisać sposób postępowania wraz z nazwami narzędzi do zmiany vendor id byłbym bardzo wdzięczny!
Jan.

Post autor: Jan. »

Udało mi się odszukać forum na którym znalazłem info na temat ratowania modemu.
Narzędzie pod linuksem nazywa się usb_modeswitch. Podaję link do posta na forum z którego wywnioskowałem co robić: http://www.onlinekosten.de/forum/showth ... 123&page=4

Niestety dokładnej procedury nie jestem już wstanie odtworzyć z pamięci. Jednak pomimo bardzo podstawowej znajomości niemieckiego, udało mi się na podstawie tych postów coś wykombinować.

Pamiętam że softowi usb_modeswitch było trzeba podać odpowiedni vendor i product id, po zatwierdzeniu komendy był moment kiedy modem chyba sam się odłączył od wirtualnego usb i windows zaczął go wykrywać. Gdy windows wykryje modem trzeba od razu użyć narzędzia SwitchToModemWanInterface, ponieważ z tego co pamiętam gdy modem straci zasilanie trzeba ponawiać procedurę pod linuksem. Przypomina mi się, że musiałem edytować plik konfiguracyjny od tego usb_modeswitch w katalogu /etc bo gdy chciałem wydać polecenie z konsolki bez wcześniejszej edycji tego pliku to jakiś error wyskakiwał.. O edytowaniu tego pliku wspomina też ktoś na stronie 5 tego tematu post 42.
moran

Post autor: moran »

Witam Mam taki problem... Mam modem OPTIO ICON 225 z sieci orange i próbowałem ostatnio ściągnąć z niego sim-locka i podczas wgrywania firmware zawiesił mi się komputer i coś się zepsuło... gdyż teraz nie wygrywa mi modemu... tzn wykrywa jako GlobeTrotter HSDPA modem ale nie instaluje żadnego sterownika... a diody na modemie mrugają strasznie szybko tak jak podczas wgrywania firmware... Co mogę zrobić teraz z tym modemem aby go odratować??
ODPOWIEDZ