Witam serdecznie.
Mam zamiar świadczyć usługi isp. Mianowicie odbierać łącze w technologii 802.11n( łącze o prędkości 96 Mb/s) i rozdzielać je po okolicy w technologii 802.11g (łącza okolo 6 Mb/s) w związku z tym mam pytanie jak rozwiązać podział szybkości łącza do poszczególnych klientów czy jakiś apek ma takie możliwości, może ktoś ma jakieś inne rozwiązanie mojego problemu?
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Podział szybkości łącza za pomocą AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział szybkości łącza za pomocą AP
Oczywiście masz firmę, regon, płacisz ZUS i podatki?robson84 pisze:Mam zamiar świadczyć usługi isp
Czyli 1 AP (baza) na 4 osoby.robson84 pisze: i rozdzielać je po okolicy w technologii 802.11g (łącza okolo 6 Mb/s)
Router z podziałem pasma (bandwidth manager). Powiedzmy coś na MikroTik'u (ewentualnie budżetowe tomato).robson84 pisze: jak rozwiązać podział szybkości łącza do poszczególnych klientów
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Firme mam(tylko <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> działam w innej branży).
Dlaczego Apek na 4 osoby mógłbyś naświetlić mi sprawe.
O ile dobrze czytałem mikrotik jest płatny, ale czy mógłbyś polecić jakiś sprzęt.
Dlaczego Apek na 4 osoby mógłbyś naświetlić mi sprawe.
O ile dobrze czytałem mikrotik jest płatny, ale czy mógłbyś polecić jakiś sprzęt.
- wojteks
- *** Administrator ***
802.11g to 54Mbps co daje teoretycznie 27Mbps download i 27Mbps upload. Jeżeli chcesz dać 6Mbps na usera to 27/4=6 i nic więcej z tego nie wyjdzie. Możesz jakiś mały overbooking zastosować ale i tak nie odważyłbym się podłączyć więcej niż 6 osób (mających 6Mbps) na 1 AP.robson84 pisze:Dlaczego Apek na 4 osoby mógłbyś naświetlić mi sprawe.
RouterBoard, Alix, to jest otwarta platforma i nawet na PC da się uruchomić.robson84 pisze:ale czy mógłbyś polecić jakiś sprzęt
Jest jeszcze etherwerks czy coś podobnego.
Nie pomagam na PW!