DSTAR - Eutelsat IP access ...
Moderatorzy: marcin, Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
DSTAR - Eutelsat IP access ...
Witam!
Ostatnio natknąłem się na reklame firmy Eutelsat, która rzekomo proponuje szerokopasmowy dostęp do internetu, za pomoca satelity, w miejscach cierpiących na brak infrastruktury informatycznej. Zainteresowałem się od razu, bo brak 'grubaśnego łącza' na wsi mocno mi doskwiera, a EDGE to nie to samo. Czy ktoś słyszał coś więcej, po za pochlebnymi opiniami na stronach www? Bardzo bym był wdzięczny za informacje o wszystkim z tego zakresu, od ceny, do jakości, po użytkowanie!
Dziękuję i pozdrawiam!
Ostatnio natknąłem się na reklame firmy Eutelsat, która rzekomo proponuje szerokopasmowy dostęp do internetu, za pomoca satelity, w miejscach cierpiących na brak infrastruktury informatycznej. Zainteresowałem się od razu, bo brak 'grubaśnego łącza' na wsi mocno mi doskwiera, a EDGE to nie to samo. Czy ktoś słyszał coś więcej, po za pochlebnymi opiniami na stronach www? Bardzo bym był wdzięczny za informacje o wszystkim z tego zakresu, od ceny, do jakości, po użytkowanie!
Dziękuję i pozdrawiam!
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: DSTAR - Eutelsat IP access ...
Propozycja jest interesująca, ale…
… obejrzałem stronę Eutelsatu i jakoś niczego tam nie można zobaczyć. Brak cennika usług, żadnych konkretów tylko „beblaniana” Ta strona zajmuję się dezinformacją i tyle.
Żenua
Przenoszę temat do Internet satelitarny i komórka Moderator sardo nunspa
… obejrzałem stronę Eutelsatu i jakoś niczego tam nie można zobaczyć. Brak cennika usług, żadnych konkretów tylko „beblaniana” Ta strona zajmuję się dezinformacją i tyle.
Żenua

Przenoszę temat do Internet satelitarny i komórka Moderator sardo nunspa
Latka lecą...
-
- Użytkownik forum
Dystrybutorzy D-Star w Polsce:
Kempa Satellite Networks
www.kempa-satellite.com
Wachowiak & Syn s.c.
www.wachowiakisyn.pl
PAGI S.A.
www.pagi.pl
Abonament za 1024/512 ok 1200zł
Kempa Satellite Networks
www.kempa-satellite.com
Wachowiak & Syn s.c.
www.wachowiakisyn.pl
PAGI S.A.
www.pagi.pl
Abonament za 1024/512 ok 1200zł
-
Dzięki Radek, też się przyda. Szkoda, że nie ma tutaj nigdzie użytkownika tejże usługi, bo z chęcią bym poczytał nieoficjalny komentarz użytkownika. 

-
- Stały użytkownik forum
Łącze DSTAR Coliseum 1024x512 posiada następujące parametry:
o Authorized protocols:
FTP, HTTP(S), POP3/SMTP, IMAP, DNS/UDP
o Downstream bit-rate (peak):
1024 kbps
o Downstream bit-rate (min.):
20 kbps
o Upstream bit-rate (peak):
512 kbps
o Upstream bit-rate (min.):
10 kbps
Co oznacza, że daje minimalny transfer 20 kbps / 10 kbps. To żenada, łącze 1024x512 jest odsprzedane 50-krotnie!
W praktyce chodzi z prędkością od połowy do maksimum, ale pod warunkiem małego transferu. Im więcej ściągasz tym wolniej chodzi. Tego typu rozwiązania sprawdzają się na pojedynczych komputerach, ewentualnie małych sieciach o ile korzysta się z łącza oszczędnie /WWW, email - bez filmów, mp3 itp./. Różnie to wygląda w dzień, inaczej w nocy kiedy przyspiesza.
Korzystaliśmy u nas w firmie z tego przez 3 miesiące i efekty były straszne (sieć z 20 komputerami + serwer).
Niestety dobre łącza (gwarantowane) przez satelitę kosztują wielokrotnie więcej (2500 - 4000 USD za 1 mbps/ miesiąc) + zakup sprzętu.
o Authorized protocols:
FTP, HTTP(S), POP3/SMTP, IMAP, DNS/UDP
o Downstream bit-rate (peak):
1024 kbps
o Downstream bit-rate (min.):
20 kbps
o Upstream bit-rate (peak):
512 kbps
o Upstream bit-rate (min.):
10 kbps
Co oznacza, że daje minimalny transfer 20 kbps / 10 kbps. To żenada, łącze 1024x512 jest odsprzedane 50-krotnie!
W praktyce chodzi z prędkością od połowy do maksimum, ale pod warunkiem małego transferu. Im więcej ściągasz tym wolniej chodzi. Tego typu rozwiązania sprawdzają się na pojedynczych komputerach, ewentualnie małych sieciach o ile korzysta się z łącza oszczędnie /WWW, email - bez filmów, mp3 itp./. Różnie to wygląda w dzień, inaczej w nocy kiedy przyspiesza.
Korzystaliśmy u nas w firmie z tego przez 3 miesiące i efekty były straszne (sieć z 20 komputerami + serwer).
Niestety dobre łącza (gwarantowane) przez satelitę kosztują wielokrotnie więcej (2500 - 4000 USD za 1 mbps/ miesiąc) + zakup sprzętu.
-
O! I tego właśnie mi było potrzeba! Dzięki wielkie, to bardzo rozjaśniło mi tę sprawę!