Watcher Generic B2849 od Sierry Wireless

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djdavemix

Watcher Generic B2849 od Sierry Wireless

Post autor: djdavemix »

Witam.
Od dłuższego czasu problemy z modemem się skończyły więc moje odwiedziny na forum nie są niestety już tak częste ;)
Sierra Wireless wydala aktualizację Watchera do wersji B2849. zmian względem wersji poprzedniej nie znam.Niestety przeprowadzona aktualizacja przyczyniła się do pojawienia tutaj.
Otóż po dokonanym bezbłędnie upgrade zauważyłem, że praca modemu stała się niestabilna (iPlus), bardzo często dochodzi do rozłączeń i nawet do tego, że urządzenie nie jest widoczne w systemie po restarcie komputera, wyskakują błędy firewalla itp (i nie ma tu mowy o wirusach). Downgrade nie naprawił problemu - przydało by się zapewne kapitalne czyszczenie, łącznie z rejestrem.
Być może ten fakt został zauważony przez innego użytkownika?
A może nie ma nic na rzeczy, a tylko aktualizacja zbiegła się w czasie po prostu z jakimś defektem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Watcher Generic B2849 od Sierry Wireless

Post autor: ja.michal »

Zrobiłeś po instalacji opcję Zainstaluj ponownie sterownik?
djdavemix

Tak. Tylko tak udawało się uzyskać połączenie - choć nie za każdym razem.
Póki nie wykonałem aktualizacji wszystko chodziło bezobsługowo :)
Modem działa ale niepewnie. Teraz po włączeniu laptopa, autostart uruchomił Watchera poprawnie - mam na powrót wersję 2612 może dlatego.
Być może znów jest coś namieszane, Mobile Broadband działa jakby inaczej. Ciekaw jestem fizycznych zmian w tej najnowszej wersji. Na oko - prócz tego babola stabilności - nie ma różnic.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Aż zainstaluję zaraz i zobaczę jak to wygląda.
djdavemix

Jeśli masz czas i chęci :) Problem pojawił się u mnie po ok. 4 godz.Na drugi dzień dużo wcześniej.
Objawem również było aktywne połączenie w: status, itp. ale faktycznie połączenie było offline a urządzenie nieznane (po restartach typu: wyłącz radio).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmm, to nie wiem czy coś zauważę bo ostatnio z internetu HSPA nie korzystam praktycznie.
djdavemix

Po przeinstalowaniu systemu (Win 7 x64) aby mieć bezwzględną pewność wniosek jest u mnie taki, że najnowsza wersja powoduje w/w komplikacje. Jeśli ktoś je zauważy, downgrade niestety nie pomoże. Trzeba zapewne w sposób zaawansowany wyczyścić system co u mnie czasowo równa się z ponowną instalacją Windows (20 minut) - ewentualnie przywrócenie backupu / recovery.
Po tym zabiegu wszystko wróciło ponownie do normy. Osobiście nie zalecam aktualizacji do wersji B2849.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czekam, na włączenie pakietów internetowych, ale jak na razie, po zainstalowaniu i działaniu bez połączenia, hibernowaniu, uruchamianiu, restartowaniu nie wiedzę, żadnych problemów. Inna sprawa, że mam moduł.

Tak czy siak napiszę jak to wygląda w działaniu.

djdavemix, jaki Ty masz komputer?
djdavemix

Mam notebooka MSI GT740 o wyposażeniu częściowo już niestandardowym (core i7, 8GB Ram 1333, dysk 500GB/4GB SSD Hybrydowy 7200RPM) co stanowczo przyczynia się na szybkość nie tylko instalacji.

Możliwe, że może to u innych nie wyglądać tak tragicznie :) niestety u mnie takie były objawy przy modemie pod USB co wręcz wykluczało używanie internetu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To może inny modem, a nie Sierra? Widzę, że coś się nie lubi Twój komp z ich modemami.
djdavemix

Sierra póki działa dobrze to nawet nie pamiętam, ze ją mam :)
a to co nowe nie zawsze jest pozbawione wad - programiści też popełniają błędy.
Ale jeśli sklepy świadomie sprzedają wadliwy towar zamiast wstrzymać produkt do czasu doprowadzenia go przez producenta do używalności to nie ma na to słów. Ja byłem tylko jedną z ofiar a zrzucanie winy na komputer jest tym bardziej nieuzasadnione :)
Każdy ma prawo wytykać błędy, których być nie powinno. W końcu za to płacimy.

P.S. Możliwe, że modemy Sierry nie lubią Windowsa ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A jaki masz dokładnie ten modem? Kiedyś były na forum rozważania o podróbach...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
djdavemix

Modem mam od polskiego dystrybutora zakupiony bezpośrednio. Nazw nie mogę podawać z racji późniejszych pretensji, że ujawniłem niegdyś szczegóły wadliwej serii 310U.
Od wymiany na nową, poprawioną przez producenta 310, zastrzeżeń do niej nie mam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix, ogólnie Sierry na polski rynek nie są wprowadzane przez operatorów i może temu problem z językiem był.

Co do Windows i Sierra to miałem 881, teraz MC8700 i nie mam żadnych problemów. Gorzej było z Huawei i Optionem.
djdavemix

To ogólnie był błąd czy przeoczenie programisty/ów, gdyż kompilując instalkę msi w Install Shield można utworzyć reguły, w których dany plik instalacyjny zadziała - począwszy od systemu operacyjnego a w tym przypadku zależny od języka.
O tyle sprawa jest prostsza w porównaniu ze standardowym exe, że pliki instalacyjne msi można dowolnie edytować i poprawić błędy (uaktualnić) zwłaszcza w rozbudowanych instalatorach.

Od kilku godzin znów działa bezawaryjnie - warunek w moim przypadku to nie uaktualniać Watchera.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ponad 1.5 godziny siedzę z włączonym radiem internetowym i zero przerwań. Specjalnie doładowałem POnK i będzie teraz w necie siedział na tej karcie. Zobaczymy jak dłużej będzie.

Na razie nie zaobserwowałem nic z tego co piszesz. Win 7 Pro 32bit.

Za to ping na Playu bajka.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=323442#323442

[ Dodano: 2011-01-16, 06:02 ]
Ponad 7 godzin i 25 min ciągłego połączenia i nic nie zerwało. Cały czas grało radio internetowe.
djdavemix

Hmm... może faktycznie powinien test być wykonany z modemem USB. Nie mniej dobrze, że działa :ok:
Nie uważam też, żeby któryś ze sterowników u mnie gryzł się z nową wersją ale nigdy nic nie wiadomo.
Zawsze jednak łatwiej zrzucić winę na użytkownika.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja na nikogo nie zrzucam winy. ;)
Miewałem kiedyś problemy z GT Combo EDGE i się okazało, że fizycznie sprzęt był problemowy bo PCMCIA było obok procesora i się karta przegrzewała podczas transmisji.
djdavemix

Fizycznie nie ma możliwości się przegrzewać, chyba ze tylko w czasie intensywnej aczkolwiek normalnej pracy. Od przeinstalowania nawet nie zerwało połączenia i nie dało oznak jakiejkolwiek niesprawności programowej.
Nie będę ponownie instalował nowej wersji bo podejrzewam, że objawy powrócą. Poczekam na kolejną aktualizacje a tą pomijam bo jest :dobani:

Fakt faktem, Watcher gryzł się z wersją KIS (11.0.400 czy jakoś tak) bo ten nie zapamiętywał niektórych ustawień albo akurat z tym miał problem. Powodowało to tylko dłuższe uruchamianie Watchera gdyż był za każdym razem skanowany proces. Obecny Kaspersky jest pozbawiony tych wad.
ODPOWIEDZ